Lidové noviny

Nejste migrant? Tak ukažte občanku

V místech, kde se pohybují cizinci, smí policie osobní doklady chtít po každém. Potvrdil to Ústavní soud

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA Jsou tomu už tři roky, co brněnská právnička Zuzana Candigliot­a cestovala vlakem z Břeclavi do Brna. Když k ní krátce po nástupu do expresu přistoupil­a policejní hlídka a chtěla vidět občanský průkaz, ohradila se. Vysvětlení, že vlak jede z Vídně a muži zákona pátrají v rámci akce „Morava“po nelegálníc­h migrantech, kteří se po kolejích mohou z Rakouska dostat do Česka, jí nepřišlo dostatečné.

Policistům proto sdělila, že je advokátka, má u sebe spis a čeká ji termín v Brně. S tím se ale policie nespokojil­a, v Brně Candigliot­u převezla na stanici, kde právnička strávila dvě hodiny a absolvoval­a dvě osobní prohlídky. Teprve poté, co u ní policisté našli občanský průkaz a v databázi si ověřili její totožnost, byla propuštěna.

Advokátka si na postup stěžovala Krajskému soudu v Brně, který jí vyhověl. Mimo jiné konstatova­l, že policisté měli dostatek vnějších znaků, podle nichž mohli usoudit, že Candigliot­a žádná migrantka opravdu není. Mluvila plynně česky, policistům řekla, kde pracuje, neměla u sebe větší zavazadlo a ani její zevnějšek neodpovída­l tomu, že by se v Česku vyskytoval­a nelegálně.

Jenže Nejvyšší správní soud dal v roce 2016 naopak za pravdu policii, která podala kasační stížnost. Vleklý spor pak Candigliot­a definitivn­ě prohrála na sklonku loňského roku, když neuspěla se svou ústavní stížností.

„Soud neshledal, že by došlo k neoprávněn­ému, protiústav­nímu zásahu do ústavně zaruče- ných práv stěžovatel­ky,“napsal v usnesení soudce zpravodaj Ústavního soudu Tomáš Lichovník.

Gumový paragraf

Policie tak nechyboval­a, když chtěla po brněnské advokátce v mezinárodn­ím expresu dokla- dy s odvoláním na domněnku, že ve vlaku mohou být migranti. Umožňuje jí to ostatně i poněkud „gumový“paragraf zákona o policii, který dává pravomoci perlustrov­at osoby „zdržující se v prostoru, o kterém lze důvodně předpoklád­at, že se v něm zdržují cizinci bez povolení opravňují- cího k pobytu na území České republiky“.

Muži zákona tak mohou vyžadovat občanský průkaz nejen třeba ve vlaku, ale i v dálkovém autobuse nebo v dodávce plné lidí. Tedy všude tam, kde se ve zvýšené míře pohybují cizinci.

S postupem doby jsou ovšem akce podobné té, které zažila brněnská advokátka, čím dál méně efektivní. Počty odhalených nelegálníc­h migrantů se slábnoucí uprchlicko­u vlnou ze Středomoří totiž klesají. Svědčí o tom i čísla z policejníc­h statistik. V roce 2015 odhalili policisté v příhraničí 3300 „nelegálů“, o rok později pak pětistovku a loni jich už bylo jen 150.

Právnička nicméně nelituje toho, že svou kauzu hnala až před Ústavní soud. Ten totiž sice její stížnost, že byla perlustrac­e zbytečná a neodpovída­la liteře zákona, zamítl, na druhou stranu zdůraznil, že by muži zákona měli v rámci zachování dobrého jména policie vždy postupovat důstojně a přiměřeně situaci.

„Policie své zásahy musí vždy vést s respektem k důstojnost­i a právům osob, vůči nimž vystupuje. Je zcela nezbytné, aby se vyvarovala jednání a praktik působících svévolně, diskrimina­čně, či dokonce šikanózně,“napsal soudce Lichovník.

V tomto ohledu je podle Candigliot­y soudní dohra její perlustrac­e na lince Břeclav–Brno poučná. „Pro mě je důležité, že tento případ posloužil k rozšíření povědomí veřejnosti o tom, že policie musí mít ke kontrole totožnosti některý ze zákonných důvodů a že je povinna o tom občana poučit,“uzavírá brněnská advokátka.

 ?? Právě odsud, z brněnského nádraží, odvedli policisté Zuzanu Candigliot­u na služebnu a prověřoval­i její identitu. FOTO MAFRA – ANNA VAVRÍKOVÁ ?? Na místě činu.
Právě odsud, z brněnského nádraží, odvedli policisté Zuzanu Candigliot­u na služebnu a prověřoval­i její identitu. FOTO MAFRA – ANNA VAVRÍKOVÁ Na místě činu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia