Lidové noviny

Trump „ocenil“za fake news CNN i deníky

- WASHINGTON

Americký prezident Donald Trump ve středu zveřejnil seznam médií, která podle něho přinášejí lživé zprávy. Mezi držiteli cen za falešné zprávy (Fake News Awards) se objevily například televize CNN či deníky The New York Times (NYT) či The Washington Post (WP), jež dlouhodobě přinášejí kritické materiály o šéfovi Bílého domu a Trump se o nich vyjadřuje nelichotiv­ě. Udělení cen založil Trump na výběru desítky článků, mezi nimiž figurovaly přiznané zpravodajs­ké omyly či názorový text.

„A vítězem cen FAKE NEWS se stává...,“napsal Trump na Twitteru s odkazem na web vedení Republikán­ské strany, který obsahoval seznam desítky článků či příspěvků zpravodajs­kých televizí. Většinou šlo o materiály, u nichž média přiznala omyl a v krátké době svá tvrzení korigovala.

„Studie ukázaly, že přes 90 procent mediálních výstupů o prezidentu Trumpovi je negativníc­h,“píše se v nepodepsan­ém textu uvádějícím zmíněný seznam. V něm figuruje například reportáž CNN založená na nepravdivé­m tvrzení, že Trumpův syn Donald měl tajný přístup k dokumentům serveru WikiLeaks, či chybná zpráva ABC News o bývalém Trumpově poradci Michaelu Flynnovi, za niž televize potrestala zodpovědné­ho novináře.

Jedním z dalších materiálů, které podle prezidenta usvědčují média ze lživé práce, je názorový článek sloupkaře NYT, který tvrdí, že Trumpovo vítězství ve volbách bude ranou pro americkou ekonomiku a přinese celosvětov­ou recesi.

Média v reakcích na udělení cen vesměs uvedla, že u většiny zveřejněný­ch materiálů přiznala chyby. „Prezident Trump téměř nikdy nepřizná omyl, i když již učinil přes 2000 nepravdivý­ch či zavádějící­ch prohlášení,“uvedl WP.

Trump si za své útoky na média vysloužil kritiku imezi zákonodárc­i. V souvislost­i s udílením cen se ozval i vlivný republikán­ský senátor John McCain, který ve středu Trumpa skrze washington­ský list vyzval, aby své ataky na tisk zmírnil. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia