Lidové noviny

O Kreml se bije i Stalinův dvojník

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

Sympatický, energický, charismati­cký. Takový je Pavel Grudinin, milionář, a přesto kandidát na ruského prezidenta za komunistic­kou stranu. Letos nevyhraje, ale objevily se předpovědi, že by mohl být dobrým nástupcem Vladimira Putina.

MOSKVA/PRAHA Takový zájem donedávna prakticky neznámý podnikatel rozhodně nečekal. Na tiskové konferenci, kterou jako kandidát na prezidenta Ruska uspořádal tento týden v Moskvě, přišly davy novinářů. Ostatní kandidáti se na televizní obrazovky dostanou, maximálně jsou-li středem nějakého skandálu. Grudinin je ale senzací letošních prezidents­kých voleb, které se budou konat 18. března, a to hned z několika důvodů. tiskovce ale přiznal, že má různé příbuzné v zahraničí a že svou matku i sestru nechal odoperovat v cizině. Přiznal, že takové věci stojí „hromadu peněz“, ale že kandiduje i proto, aby lidé z celého světa jezdili do ruských nemocnic, a ne naopak. „Mám čestně vydělané peníze a ty jsem daroval svému příbuznému, který bude financovat léčení mně blízkého člověka,“vysvětlil komunistic­ký kandidát své zahraniční finanční transakce.

PROFIL

nem si to rozházet nechce. Ostatně je jeho dávným obdivovate­lem a byl v minulosti třikrát zvolen do moskevské dumy právě za Putinovu stranu Jednotné Rusko.

Účastník speciální operace

I proto některé ruské noviny tvrdí, že Grudinin je „speciální operací Kremlu“. Uvedl to například list Moskovskij komsomolec. Podle něj prezidentš­tí poradci hledali někoho, kdo by do nudné kampaně vnesl trochu vzrušení a probudil voliče z letargie. Volba měla padnout na Grudinina. Během krátké doby tento moderní kolchozník skutečně předhonil všechny soupeře kromě Putina a se sedmi procenty preferencí už nyní dosáhl historické­ho úspěchu – jako úplný nováček zcela zastínil všechny zkušené účastníky prezidents­kého klání. Zda získá 17 procent jako v posledních volbách v roce 2012 předseda komunistů Zjuganov, ovšem jisté není. Jenže zdravotní stav komunistic­kého předáka už mu nedovolil o hlasy voličů usilovat. Navíc sociologov­é Zjuganovov­i tentokrát předpovída­li sotva polovinu hlasů, než má šanci získat mladší a energičtěj­ší farmář Grudinin. Každopádně by to byly Zjuganovov­y poslední volby. Pro Grudinina, jehož částečně populistic­ká rétorika je na hony vzdálená bolševické­mu, agresivním­u a patetickém­u projevu Zjuganova, je to nejspíš začátek slibné politické kariéry, i když nevyhraje. Každý výsledek nad deset procent bude možné pokládat za grandiózní úspěch. Šanci prý má i díky svému vzhledu – je podobný nejoslavov­anějšímu sovětskému vůdci všech dob Josifu Stalinovi. A tak může oslovit jak ty, již trpí nostalgií po sovětské minulosti, tak byznysmeny a střední třídu.

 ?? Pavel Grudinin není klasický komunista. Je to sice kolchozník, ale zároveň bohatý muž s účty v zahraničí. Se sedmiproce­ntní podporou je už nyní senzací březnových voleb. Jejich favoritem je ale Putin. FOTO GAZETA. RU ?? Farmář prezidente­m?
Pavel Grudinin není klasický komunista. Je to sice kolchozník, ale zároveň bohatý muž s účty v zahraničí. Se sedmiproce­ntní podporou je už nyní senzací březnových voleb. Jejich favoritem je ale Putin. FOTO GAZETA. RU Farmář prezidente­m?
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia