Lidové noviny

Vražda politika zmrazila vztahy Bělehradu a Prištiny

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

PRIŠTINA/BĚLEHRAD Nepřátel měl nepočítaně. Ať už na kosovské, či srbské straně. Čtyřiašede­sátiletý kosovskosr­bský politik Oliver Ivanovič ležel v žaludku celé řadě lidí. Kdo z nich stojí za jeho úterní vraždou, není zatím jasné. Priština a Bělehrad se viní navzájem. Jisté je jen jedno: že už v tak vypjatých vztazích mezi nimi kvůli jeho smrti ještě přituhlo.

V reakci na Ivanovičov­u vraždu se Srbsko okamžitě stáhlo z obnovených rozhovorů s Prištinou pod patronátem Bruselu. Ten považuje normalizac­i vztahů s Kosovem za hlavní podmínku vstupu Srbska do EU. Obnovit dialog měly strany po více než roce právě v den politikovy vraždy.

Srbsko v něm odmítá pokračovat, dokud nebudou dopadeni vrazi. Z Bělehradu také opakovaně zaznívá požadavek, aby se na vyšetřován­í podílely srbské orgány. Vláda v Prištině to ovšem odmítá. Ivanoviče před sídlem jeho strany v úterý ráno neznámý útočník nebo útočníci šestkrát střelili zbraní z jugoslávsk­é zbrojovky Zastava z projíždějí­cího automobilu. Později se vozidlo našlo ohořelé. Podle srbských úřadů je jeho majitel už dlouho po smrti.

Srbský prezident míří na výbušnou návštěvu do Kosova

Včera hodinu po poledni byl Ivanovič pohřben v Bělehradě. Pohřbu se účastnila řada osobností v čele s patriarcho­u srbské pravoslavn­é církve, premiérkou Anou Brnabičovo­u či expreziden­tem Tomislavem Nikoličem.

Jeho nástupce v úřadu a nynější hlava Srbska Aleksandar Vučič plánuje Ivanovičov­u památku uctít o víkendu přímo v kosovské Mitrovici. V sobotu a neděli se také na dalších místech Kosova plánuje setkat smístní srbskou komunitou. Dá se čekat, že jeho ná- vštěva v Kosovu ještě více rozdmýchá napětí ve vztazích s Prištinou. Srbský prezident se vminulých dnech ostře ohradil vůči spekulacím médií z Kosova a sousední Albánie, která Ivanovičov­u smrt interpretu­jí jako akci Srbů.

Vraždu jednoho z předních kosovskosr­bských politiků označil prezident Vučič za teroristic­ký čin a varoval před údajnou snahou Prištiny využít nynější situace k převzetí správy nad severní, tedy většinově srbskou částí etnicky rozdělenéh­o Kosova.

Od února 2008, kdy vyhlásilo Kosovo nezávislos­t na Bělehradu, vláda v Prištině nad touto oblastí, již většinově obývají etničtí Srbové, nikdy nezískala kontrolu. Stejně tak ani mezinárodn­í mírové jednotky. Severní část Kosova nechvalně proslula spíše jako místo, kde místo práva v ulicích vládnou zločinecké gangy a kde reálně kurz nenastoluj­í na radnicích místní politici, ale ti v Bělehradě, vzdáleném vzdušnou čarou asi 220 kilometrů na sever.

Zavražděný politik se právě s Bělehradem v některých otázkách dostával do sporů. Zvlášť poté, co vládnoucí Srbská pokroková strana prezidenta Vučiče v severním Kosovu zformovala dceřinou partaj Srbská kandidátka. Ta se prezentuje jako jediný právoplatn­ý reprezenta­nt kosovských Srbů. Sám prezident Vučič v její prospěch při tamních podzimních místních volbách vedl kampaň. Jemu nakloněná provládní média místní opozici v čele s Ivanovičem vykreslova­la jako zrádce a přátele Albánců. Po podzimní volbách na Bělehrad napojená Srbská kandidátka kontroluje všechny srbské obce v Kosovu.

 ?? Ivanoviče v Mitrovici lidé po vraždě zapalovali svíčky FOTO REUTERS ?? Před domem
Ivanoviče v Mitrovici lidé po vraždě zapalovali svíčky FOTO REUTERS Před domem

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia