Lidové noviny

Holky čtou víc než kluci

-

Chápu, že nemohu zobecňovat vlastní zkušenost, přesto ji použiji: tři týdny po Vánocích má Anička všechny knihy, které našla pod stromečkem, i ty, co dostala k desátým narozeniná­m zkraje ledna, už přečtené. Při pravidelný­ch školních návštěvách knihovny se i osmiletý Honzík prohýbá pod nákladem knížek, které si vždycky vypůjčí, třebaže domácí zásoba je více než veliká. Oba potvrzují dobrou zprávu, že za posledních pět let neubylo dětí, které pravidelně čtou. Naopak, mírně jich přibylo v kategorii mladších a starších školáků ve věku 6 až 8 a 9 až 14 let. Horší je to už s dětmi staršími a „mladými dospělými“. Ve skupině mládeže 15 až 19 let čte denně 12 procent mladých a současně je v této skupině víc těch, kteří knihy nečtou vůbec...

Chlapcimno­hem častěji považují čtení za nudu, více než pětina jich ve věku 15 až 19 let nečte vůbec, mezi dívkami je nečtenářek jen sedm procent. Konstatuje to celostátní průzkum zaměřený na čtenářské chování, trávení volného času, vlivy rodinného a školního prostředí na vztah dětí ke knihám a čtení obecně, který iniciovala a nyní zveřejnila Národní knihovna ČR. Byl realizován ve spolupráci s výzkumnou agenturou Nielsen Admosphere, pracoval se vzorkem více než dvou tisíc respondent­ů a sledoval mimo jiné i chování rodičů malých dětí. Konstatuje, že s věkem dychtivost číst klesá, tak jak přibývá jiných aktivit, jimiž mladí tráví volný čas. Třebaže si uvědomují význam četby pro vzdělání, přečtou starší děti a mládež (9–19 let) za rok přibližně osm knih. Zhruba devět procent z nich však nepřečetlo v uplynulém roce knihu ani jednu. Žijí na sociálních sítích a internetu a v lepším případě poslouchaj­í hudbu.

Těžko radit, každá rodina má své priority, mladým rodičům všakmůže pomoci třebamezin­árodní projekt Bookstart, zaměřený na rozvoj dítěte v rodině hned od jeho narození, a na něj navazující projekt Knížka pro prvňáčka. Rodiče získají kromě mnoha jiného také metodické publikace pro počáteční čtení rodičů s dětmi, seznamy doporučené literatury pro předškolní věk a legitimaci do knihovny... Pro ty, kterým leží na srdci imaginace, verbální schopnosti dítěte a jeho rozvoj a sami si zkraje nevědí rady, to není tak špatný start – a na internetu to všechno najdou dopodrobna.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia