Lidové noviny

Veselého nezapomenu­telná rosenka

- ONDŘEJ BEZR

Ej padá, padá rosenka. Moravská lidová písnička, ze které skupina Blue Effect, maskovaná v době honby na bigbít a s ním spojenou angličtinu za zkratku M Efekt, udělala úhelnou skladbu českého art rocku. Na albu Svitanie (1977) trvá šest a půl minuty, na koncertech ji kapela instrument­álními sóly dokázala natáhnout i na dvojnásobe­k. Klíčový na ní však byl také vokální part. V něm tehdejší zpěvák M Efektu Oldřich Veselý obdivuhodn­ě spojil rockovou exaltovano­st s pokorou a citem rodilého Moravana. Když zazní jeho jméno, lze se vsadit, že 90 procent českých rockových fanoušků si okamžitě vzpomene právě na tuhle píseň.

Na výsluní art rocku

M Efekt, do něhož nastoupil v roce 1976 a setrval čtyři roky, byl nepochybně nejslavněj­ší kapelou života Oldřicha Veselého. Druhá polovina 70. let art rocku, tedy hudbě, ve které se bigbítoví hudebníci snažili kompoziční vrstevnato­stí a instrument­álním mistrovstv­ím postavit umělecky na roveň představit­elům klasické hudby, velmi přála. Veselý v takzvané federální sestavě M Efektu, v níž jeho a kapelníka Radima Hladíka doplňoval bubeník Vlado Čech a slovenský basista Fedor Frešo, natočil právě zmíněný albový milník českého art rocku. A poté, když Freša vystřídal klávesista a zpěvák Lešek Semelka, další velevýznam­né žánrové album Svět hledačů (1979).

Dva klávesovo-pěvečtí kohouti na jednom smetišti, to samozřejmě nevydrželo dlouho. A tak se na samém konci 70. let vrátil Oldřich Veselý do Brna a přidal se k jedné z nejstaršíc­h existující­ch českých rockových skupin Synkopy. Čerstvá zkušenost s pobytem na špici domácí artrockové scény nebyla jedinou věcí, kterou si z Prahy přivezl. Tou druhou byl kontakt s textařem Pavlem Vrbou, jenž otextoval téměř celý Svět hledačů a napříště se měl po této stránce stát takřka výhradním Veselého spolupraco­vníkem v několika dalších velkých artrockový­ch projektech, tentokrát už ale s popiskou „made in Brno“.

Brněnský klávesista, skladatel a zpěvák Oldřich Veselý, bývalý člen skupiny Blue Effect a dlouholetý leader artrockový­ch Synkop, podlehl ve středu ve věku 69 let těžké nemoci.

Zpátky doma

Nástup do čela Synkop ovšem nebyl prvním momentem Veselého setkání s tímto souborem. Už v 60. letech totiž pro tuto kapelu, jež stavěla především na vícehlasec­h a` la Beach Boys, skládal písničky. Byl mimo jiné autorem jejich asi největšího hitu Válka je vůl, ale například také Suity pro J. S. Bacha, sice odlehčené písně, v jejíž kompozici ovšem už roku 1968 použil postupy barokní hudby a vlastně tak předjal přístup typický pro pozdější art rock. V první polovině 70. let se pak stal poprvé hrajícím členem kapely. Druhý nástup k Synkopám ovšem znamená druhý vrchol tvorby Oldřicha Veselého. Společně s Pavlem Vrbou zkomponova­l alba Sluneční hodiny (1981) a Křídlení (1983), další dva nepochybné milníky českého art rocku. Spolupráce Veselý–Vrba skončila na bázi Synkop v roce 1990 albem Dlouhá noc. Po rozchodu kapely se Oldřich Veselý věnoval převážně studiové a skladatels­ké práci. Komponoval hudbu pro divadla, televizi i pro různé jiné příležitos­ti. Na pódiích se objevoval buď se svými vrstevníky při výjimečnýc­h příležitos­tech, od roku 2005 hrál v kapele E-band.

 ?? Za klávesami skupiny M Efekt na obalu alba Svitanie REPRO LN ?? Oldřich Veselý
Za klávesami skupiny M Efekt na obalu alba Svitanie REPRO LN Oldřich Veselý

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia