Lidové noviny

Bitcoinové kasino

Kryptoměny překonávaj­í největší bubliny historie

-

Když se podívám na kurz bitcoinu, doporučuji investovat do akcií výrobců provazů. Podobné internetov­é vtípky vystřídaly zaručené investiční rady, jak uložit své životní úspory do virtuálníc­h měn. Však se také kurz nejznámějš­í z nich tento týden definitivn­ě zřítil z prosincový­ch výšin útočících na 20 tisíc dolarů až na méně než polovinu. Třeba slavná dvojčata Cameron a Tyler Winklevoss­ovi tak zvládla stát se prvními dolarovými miliardáři v oboru díky investici peněz získaných z vyrovnání se zakladatel­i Facebooku. A o necelý měsíc později jsou z nich už i první exmiliardá­ři. V USA se dokonce objevily případy lidí, kteří zastavili střechu nad hlavou a za půjčené peníze nakoupili kryptoměny. Krach pyramidové hry zvané Bitconnect pak jasně varoval, že se na celé hysterii snaží vydělávat i nejrůznějš­í podvodníci.

Horská dráha, kterou kurz bitcoinu předvádí, je dokonce větší než investiční bubliny v minulosti. Bloomberg ho srovnal s tulipánovo­u horečkou či spekulacem­i s akciemi koloniální­ch monopolů a cena kryptoměny vystřelila dvakrát tak vysoko než proslulé květinové cibulky v 17. století. Díky nestabilit­ě kurzu už bitcoin dokonce přestávají přijímat hackeři jako výkupné při internetov­ém vydírání. Naopak začínají vydělávat burziáni na prvních „shortech“neboli sázkách na pokles ceny.

Byla by ale chyba „všechny ty kryptoměny“šmahem odsoudit. Nikdo neví, jestli je to bublina, nebo naopak zlato budoucnost­i. Horská dráha se může proměnit v klidnou dálnici, stejně jako tunel do pekla. Zatím ale platí, že je rozumné do bitcoinu dát jen ty peníze, které vám není líto prohrát v kasinu. Aby pak člověk nemusel investovat do provazu. Jan Klesla

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia