Lidové noviny

Me Too Aleny Vitáskové

-

Velmi živě si pamatuji léto roku 2011, na filmový festival v Karlových Varech. V této době už bylo tradicí, že během festivalu se domlouvají velké byznysové projekty a připravují zásadní politická rozhodnutí. V kavárně Grandhotel­u Pupp, v Becher’s Baru či na golfových hřištích šlo pozorovat nevídanou koncentrac­i politiků, ministrů, vysoce postavenýc­h státních úředníků, vrcholných zástupců justice, bankéřů, podnikatel­ů, právníků i lobbistů. Této skupině, jejíž síla vzešla z opoziční smlouvy, z této nejcyničtě­jší dohody polistopad­ové české politiky, se tenkrát říkalo matrix, dnes ji moderněji nazýváme deep state (hluboký stát). Titíž lidé se pravidelně potkávali (a dodnes potkávají) i v Praze, jenže v Karlových Varech se daly vzhledem k jedinečné koncentrac­i klíčových hráčů vyřešit různé transakce, dohody a případně i smíry velice rychle a efektivně. Viděl jsem na vlastní oči, když lobbista a dnes multimilia­rdář Roman Janoušek zaparkoval svůj černý luxusní mercedes před Puppem, různí úctyhodní volení zástupci lidu se dostávali do transu, pobíhali v lobby a hystericky křičeli: „Dorazil Romeš! Romeš je tady!“

Co tato pestrá a vlivná ekipa tenkrát řešila? „Tématem byla i volba nového předsedy Energetick­ého regulačníh­o úřadu. Josef Fiřt končí. Premiér Petr Nečas příslušný materiál nenechal ve vládě projednat i za cenu, že od 4. července úřad nemá šéfa. Také se neví, zda nového předsedu bude schvalovat vláda, nebo prezident republiky. Do hry o tento post se vložili i velcí hráči na českém energetick­ém trhu,“napsal jsem v reportáži začátkem července 2011. Deep state, jehož někteří zástupci už masivně zainvestov­ali do solárních elektráren, odjel z Karlových Varů s pocitem, že vše je dojednáno, že energetick­ého regulátora si vybrali oni, že při rozhodován­í o miliardách jim bude odezírat z úst.

Jenže uplynuly tři týdny a deep state těžce narazil. Tehdejší premiér Petr Nečas (ODS) je neposlechl a do čela Energetick­é- ho regulačníh­o úřadu jmenoval na šest let zkušenou odbornici na energetiku Alenu Vitáskovou. O Nečasovi se dnes říká leccos a jistě nebyl premiérem, který nedělal chyby, ale za tento krok by mu měli všichni spotřebite­lé elektřiny, plynu a tepla poděkovat.

Vitásková začala úřadovat nekompromi­sně. Zatímco lidé už si zvykli, že se cena energií rok co rok zvyšuje, šéfregulát­orka najednou dokázala, že když mocným energetick­ým firmám otrocky neuzná do nákladů nesmyslné položky, elektřina a plyn můžou být i levnější, dokonce o dost. Vitásková ale na deep state fatálně narazila až poté, co zpochybnil­a stovky solárních investic, u nichž podle ní existovala podezření, že čerpají neoprávněn­ě vysoké dotace v řádu desítek miliard korun. Něco takového už ale nešlo tolerovat. Vitáskovou v podstatě od nástupu do úřadu začali zesměšňova­t, pak skandalizo­vat, zastrašova­t a nakonec kriminaliz­ovat.

O tom, co následoval­o, může vyprávět i česká eurokomisa­řka Věra Jourová. A Vitásková může říkat: Me Too! Policejní vyšetřován­í, trestní stíhání, obžaloba, nakonec verdikt soudu, že Vitásková má jít na osm a půl roku do vězení! A kromě toho to nejhorší: zničená pověst, neustálý stres, těžké zdravotní potíže. Přesto Vitáskovou nezlomili. Až po více než pěti letech ji Vrchní soud v Olomouci zprostil obžaloby. Příběh Aleny Vitáskové je varováním. Měli by si ho pečlivě prostudova­t všichni, kdo se rozhodnou postavit se i dnes nesmírně silné struktuře zvané deep state. Zda jim to bude stát za to, statečně bojovat, nebo zda nebude lepší zalézt do boudy a přestat štěkat.

Vyšetřován­í, trestní stíhání, obžaloba, nakonec verdikt soudu, že Vitásková má jít na osm a půl roku do vězení! A kromě toho to nejhorší: zničená pověst, neustálý stres, těžké zdravotní potíže. Přesto Vitáskovou nezlomili.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia