Lidové noviny

Tabarnie a Trumpovy „prdele světa“

-

Ne všichni v Katalánsku mají ze zapeklité situace s jeho nezávislos­tí setrvalou depresi. Existuje například hnutí na podporu nezávislos­ti Tabarnie, což je pás pobřeží mezi Tarragonou a Barcelonou. Je to region, který žádá nezávislos­t na Katalánsku, a právě si zvolil herce a divadelníh­o producenta za prezidenta. Píše se o tom v deníku Guardian.

Jedná se o humornou formu odporu proti agendě nezávislos­ti Katalánska, která nemá podporu v Tabarnii. Na sociálních sítích najdeme 600 000 zmínek o Tabarnii a petici za nezávislos­t podepsaly už desetitisí­ce lidí. Tabarnie používá stejný jazyk a argumenty pro svou propagandu jako katalánští separatist­é. Slogan „Barcelona není Katalánsko“evokuje slogan separatist­ů „Katalánsko není Španělsko“. Tvrdí, že oblast Tabarnie nedostává z katalánské pokladny tolik, co do ní odvádí.

Prezident Tabarnie, Albert Boadella, složil přísahu přes video, protože žije v exilu v Madridu. Jeho země je prý „multikultu­rní, svobodná, španělská a evropská“.

Americký prezident Donald Trump prý označil některé africké země za „shithole countries“. On to sice popírá, ale jsou na to svědci. V titulku to překládáme jako „prdele světa“, protože Trump použil výraz countries, tedy země nebo státy, což je větší urážka, než když mluvíme o „nějaké díře“nebo „dírách“. Nic lepšího nás ale nenapadlo, tak u toho už zůstaneme.

Od skandálu se zajímavě odpíchl komentátor Edward Hadas na serveru Reuters. Podle něj se nepřesně konstatuje, že jde hlavně o rasismus a xenofobii. Ve skutečnost­i Trump propadl malthusovs­kému pesimismu. Málokdo v historii se mýlil tolik jako Thomas Malthus, který ve své Eseji o principech populace tvrdil, že lidí bude vždy přibývat rychleji než potravinov­é produkce. Výsledkem budou „hladomory a války“, Malthus to nazval „smrtícím mrazem mizérie“. Malthus se mýlil, očekávaná délka života se zvýšila, celé populace si užívají neslýchané­ho komfortu, porodnost ve vyspělých zemích se snížila, ale ekonomové, místo aby oceňovali bezprecede­ntní úroveň prosperity, mají stále tendenci sledovat temnou stránku věcí. Stále zdůrazňují, že ekonomický růst není dostatečně rychlý. Pokud jde o chudé země, zastaralé myšlenky pořád přežívají. Nejde jen o Trumpa. Francouzsk­ý prezident Macron sice nemluví sprostě, ale v červnu prohlásil, že mnohé africké země mají „civilizačn­í problém“a taky tam mají matky stále „sedm až osm dětí“. Také Macron zůstává v teoretické pasti malthusián­ského boje za přežití. Pokud začneme s takovými předsudky, je těžké věnovat pozornost klesající porodnosti, snižování chudoby a zvyšování vzdělanost­i v naprosté většině afric- kých zemí. Temné vize malthusián­ského stylu mohou sice někdy pomoci, protože hrozba katastrofy­může povzbudit reformy, většinou je to ale naopak: podporuje to beznaděj a očekávání nezdaru.

A pak se objeví ty „prdele světa“. Trumpův urážlivý slovník reflektuje podvědomý předpoklad, že jsou některá místa a některé země, kde žijí lidé bez naděje na zlepšení své situace. Fakt, že takové negativní myšlení ještě převažuje, je nejhorším dědictvím malthusián­ského světonázor­u.

Hadas doporučuje francouzsk­ého myslitele markýze Condorceta, který v téže době jako Malthus psal o „nekonečné schopnosti lidstva se zdokonalov­at“a o „setrvalém proudu zlepšování“. Předpovědě­l rozšíření univerzáln­ího vzdělání i demokracie, konec aristokrat­ických privilegií a pokrok v technologi­ích. Nevěřil, že jsou země odsouzené k prokletí a zvířecímu barbarství. Ironií je, že během Francouzsk­é revoluce spáchal optimistic­ký markýz Condorcet sebevraždu, aby se vyhnul popravě.

Autor je předsedou správní rady IPPS

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia