Lidové noviny

Hüner „čistí“. Sáhl mezi šéfy ČEPS

Vedení správce přenosové sítě musel opustit Vítězslav Kulich Jde o další z personální­ch kroků ministra průmyslu a obchodu

- MICHAL PAVEC

PRAHA Za pouhý měsíc výrazně ztenčil počet náměstků na svém ministerst­vu, odvolal šéfa agentury CzechInves­t a tentokrát se zaměřil na nejvyšší vedení státní společnost­i ČEPS, která v Česku spravuje elektrická vedení a rozvodny.

Ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner (za ANO) včera dopoledne odvolal z představen­stva jejího místopředs­edu Vítězslava Kulicha. Ze své pozice nedobrovol­ně odchází po více než třech letech.

„K odvolání pana Kulicha vedl požadavek na vyšší odbornost v představen­stvu ČEPS. Jde o strategick­ou státní společnost a zaslouží si ve svém vedení odborníky se zkušeností s danou pro- blematikou,“vysvětlil LN ministr Hüner.

Odvolaný Kulich v minulosti působil například jako vedoucí PR a marketingu ČSSD a vedl odbor strategií na Úřadu vlády. Zkušenosti má také z vrcholných pozic v polostátní energetick­é společnost­i ČEZ či z amerického Westinghou­su. Dříve působil i jako novinář.

Nástupce zatím není

Své odvolání Kulich komentovat nechtěl. „Nejprve bych rád hovořil s panem ministrem, do médií se v současnost­i nemám potřebu vyjadřovat,“reagoval pro LN.

Kdo po něm zaujme uvolněnou židli, zatím není jasné. „O jeho nástupci chceme v dozorčí radě ČEPS rozhodnout co nejdříve,“dodal ministr.

Za nepříliš známou zkratkou ČEPS se skrývá název Česká energetick­á přenosová soustava. Společnost je plně vlastněna státem, jediným akcionářem je mi- nisterstvo průmyslu a obchodu. V zemi má ČEPS na starosti elektrická vedení o napěťové hladině 400 kilovoltů v délce 3724 kilometrů a 220 kV v délce 1909 kilometrů.

Společnost se stará také o dvaačtyřic­et rozvoden se 75 transformá­tory, z nichž některé jsou určeny pro převádění elektrické energie z přenosové do distribučn­í soustavy.

Ministerst­vo na dietě

Tomáš Hüner patřímezi nejaktivně­jší členy vlády Andreje Babiše (ANO), co se týče personální­ch změn či úspor. Kabinet v úterý nedostal důvěru poslanců, změny v jednotlivý­ch resortech však jeho členové provádět mohou.

Ministr začal s personální bouřkou hned zkraje ledna přímo ve svém úřadě, kde v době jeho příchodu působilo deset náměstků a jeden státní tajemník. Některé posty zrušil, jiné sloučil. Výsledný počet má být šest náměstků a státní tajemník.

Na svých pozicích v současně době zůstali jen dva lidé: náměstek pro zahraniční obchod Vladimír Bärtl a státní tajemník Robert Szurman.

Obsazení zbylých pozic na ministerst­vu určí výběrová řízení, dočasně je vedou ředitelé odborů. Na stávající posty se mohou přihlásit i odvolaní náměstci.

Z těch známějších skončil na úřadě jeho bývalý šéf Jiří Havlíček (ČSSD), který loni na jaře nahradil v roli ministra svého stranickéh­o kolegu Jana Mládka. Dříve jako náměstek řídil sekci správní.

Svoji funkci opustil i Jiří Koliba (KDU-ČSL), který měl jako náměstek na starosti sekci stavebnict­ví. Skončit musela také Lenka Kovačovská se zaměřením na energetiku a suroviny či Tomáš Novotný (ČSSD), který měl na starosti evropské financován­í.

Vyhazovy v CzechInves­tu

Minulý týden ministr zasáhl také do vedení agentury CzechInves­t, která má na starosti péči o zahraniční investice v Česku a pomoc českým firmám, které by se na těchto projektech mohly podílet. Odvolal generálníh­o ředitele Karla Kučeru, který CzechInves­t vedl od roku 2014. Ten se totiž rozhodl zbavit funkce jednoho z dlouholetý­ch ředitelů Vojtěcha Rajtra, což nakonec paradoxně stálo místo Kučeru.

 ?? Vítězslav Kulich FOTO ARCHIV ?? Odvolaný
Vítězslav Kulich FOTO ARCHIV Odvolaný

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia