Lidové noviny

Aut na baterii rapidně přibývá

- MIROSLAV PETR

PRAHA Po českých silnicích se prohání 229 elektromob­ilů značky Tesla. Vozů, jejichž cena se pohybuje kolem dvou milionů korun, nejvíc přibylo právě loni. O víc než stovku oproti předchozím­u roku.

Češi už zřejmě na drahých technologi­ích tolik nešetří a obecně roste zájem také o další auta na baterii. Loni jich úřady nově zaregistro­valy 307, o 107 víc než v předchozím roce.

Aktuálně, konkrétně ke konci loňského roku, bylo u nás v provozu 1521 elektromob­ilů, což je meziroční nárůst o 53 procent. Přestože jde stále o pouhý zlomek z celkového počtu 5,5 milionu osobních vozů, počet zájemců o tichá a svižná auta s minimálním­i provozními náklady rostou a obor už tak není doménou jen skupiny technologi­ckých nadšenců.

Stále větší masa lidí

„Už to není jen úzká skupina fandů jako ještě třeba před deseti lety, kdy jsme se všichni znali. Teď je to masa lidí, kteří elektromob­ily vlastní nebo si je v půjčovnách půjčují a zjišťují, jaké to je,“komentuje situaci v rozhovoru pro LN předseda a zakladatel Asociace elektromob­ilového průmyslu Jaromír Marušinec z brněnského Vysokého učení technickéh­o.

„Chybí motivace pro zákazníky, aby si elektromob­ily, které jsou stále výrazně dražší než klasické spalovací, víc kupovali. Ale je zřejmé, že význam, a tedy i prodej těchto vozů postupně poroste,“říká výkonný ředitel Svazu automobilo­vého průmyslu Zdeněk Petzl.

V Česku jsou aktuálně nejprodáva­nější značky, jako je BMW i3, modely S a X od Tesly, Nissan Leaf nebo Volkswagen e-Golf. Přestože, jak vidno na příkladu Tesly, movitých kupců není málo, je cena elektromob­ilu pro jejich větší rozšíření zásadní. Podle Marušince ale postupně klesá. Například elektrické verze VW Golf nebo Nissanu lze pořídit za ceny kolem 750 tisíc korun a starší ojetá elektroaut­a i za průměrných 250 tisíc.

Postupný trend zlevňování potvrzují i samotní prodejci. Například společnost Porsche, která zastupuje značky z koncernu Volkswagen, počítá, že letos představí dvě nová čistě elektrická auta – Audi E-Tron Quattro a Volkswa- gen e-Crafter. Od přelomu roku 2019 a 2020 pak přijdou vozidla z typové řady ID.

„Cenové relace v tuto chvíli nejsou stanoveny, nicméně očekávání jsou již jasná. Audi E-Tron Quattro, jako vozidlo ze segmentu luxusních SUV, bude startovat nad 2,5 milionu korun,“avizuje Aleš Neuschl z Porsche Česká republika.

Po Česku jezdilo ke konci loňského roku přes 1500 vozů na elektřinu. Jejich cena postupně klesá a zájemců je víc a víc.

Rozhoduje cena baterie

Modely ID už ale prý budou cenově přívětivěj­ší, začínat mají na úrovni zhruba 600 tisíc korun. V první řadě jde podle Neuschla o to, že ceny baterií postupně klesají. „A v řadě druhé jde o to, že tato vozidla budou mít svou platformu, a tudíž i svou vlastní sériovou výrobu, čímž se dosáhne snížení výrobních nákladů,“říkámanaže­r Neuschl.

Jisté ale je, že bez státní podpory lze těžko očekávat větší rozšíření alternativ­ních paliv. Ani stlačený zemní plyn CNG, na který už po Česku jezdí 17 tisíc vozů, by nešel bez snížené spotřební daně na odbyt. Na elektřinu jako palivo se zatím tato daň neuplatňuj­e.

V zahraničí kromě toho podporují elektromob­ily i třeba úlevou dálničních poplatků, bezplatným parkováním (podobná úleva platí i v Praze) nebo vyhrazeným­i silničními pruhy ve městech.

Přesto podle experta České asociace petrolejář­ského průmyslu Václava Louly mají ropná paliva ještě nadlouho budoucnost jistou. Nejméně nějakých 30 let. „Ekologická výhoda elektromob­ilů není tak jednoznačn­á, jelikož musíme brát v úvahu i emise škodlivin, které vznikají při výrobě samotné elektřiny,“říká Loula.

Chybí motivace pro zákazníky, aby si elektromob­ily, které jsou stále výrazně dražší než klasické spalovací, víc kupovali

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia