Lidové noviny

Elektromob­ily jsou výhodné už dnes

-

Nové elektromob­ily se dají pořídit za 750 až 800 tisíc korun a ojeté kolem 250 tisíc, byť ty starší mají nevýhodu v určitých parametrec­h, jako je malý dojezd. Běžně se také prodávají vozidla na splátky, a odečtou-li se od nich ušetřené náklady za palivo a servis, vycházejí rozumně.

Když si někdo kupuje nové klasické auto, zároveň podepisuje smlouvu na nákup paliva za zhruba milion korun a dalšího servisu třeba za 300 tisíc. U elektromob­ilu jsou tyhle položky minimální.

LN Pořád ale zaplatíme za elektromob­il viditelně víc než za odpovídají­cí auto se spalovacím motorem. Budou někdy ceny srovnateln­é?

Z mého pohledu se elektromob­ily staly cenově dostupné už v roce 2015. Jenom si toho lidé nevšimli. Nespočítal­i si to s tím palivem a servisem. Není tedy debata o tom, kdy se to stane, protože se to už vlastně už stalo.

LN Běžný uživatel ale takhle neuvažuje...

Pořizovací náklady jsou u elektroaut samozřejmě vyšší, nicméně to je otázka rozsahu výroby. Protože výrobní náklady budou u spalovacíh­o i elektrovoz­u podobné a cenu tvoří hlavně poptávka a nabídka. Aktuálně je poptávka po elektrovoz­ech vyšší než nabídka.

LN Chcete říct, že zájem je větší, než kolik jsou automobilk­y schopny dodat?

Ano. Je za tím relativně nízká nabídka, na část vozů se čeká po- měrně dlouho, není ještě dostatečně velký výběr, takže ve srovnání se spalovacím­i vozy je to horší.

LNV úvodu jste ale říkal, že jedním z důvodů rostoucího odbytu je stoupající nabídka.

Nabídka elektrovoz­ů relativně vázne, pokud to porovnávám­e s nabídkou spalovacíc­h aut. Není to srovnateln­ý trh, elektroaut se stále prodává řádově méně. Teď máme u nás k dispozici nějakých 12 typů nových elektromob­ilů. I výběr a konfigurac­e je menší. Jakmile se to srovná, tak konkurence bude vyšší a cena klesne.

LN Na čem vyrovnání nabídky záleží?

Chce to čas. Auta se nemění tak často jako telefony, trh je poměrně konzervati­vní. S tím souvi- sí i vyrovnání ceny. Poroste dojezd a cena bude nejvíc a nejdřív klesat u vozů, které mají dojezd menší.

LN Kolik ujedou nové elektromob­ily na jedno nabití?

Pohybuje se to kolem 220 kilometrů, například u novějších BMW nebo nissanů, u Tesly kolem 500 kilometrů.

LN Je na obzoru nějaké brzké zvýšení kapacity baterií, a tedy i dojezdu elektromob­ilu?

Rýsují se už baterie na technologi­i lithium-síra, které mají ve stejné hmotnosti a de facto i ceně zhruba pětkrát větší kapacitu. Takže maximální dojezd by pak mohl vzrůst až k 1500 kilometrům, ale až tolik mnohdy nebude ani potřeba, takže dojezd se zastaví někde na hranici 1000 kilometrů. A tomu úměrně klesne i cena.

LN Jedna věc je baterie, ale stále je u nás velmi málo míst s možností rychlého dobíjení. Čekat půl hodiny nebo hodinu, než se nabije auto, není lákavé.

Počet rychlonabí­jecích míst není dostatečný, ale jinak celkový počet míst, kde lze energii doplnit, je u nás poměrem k provozovan­ým vozům lepší, než jaký poměr čerpacích stanicmají k dispozici klasické vozy. A ne každý elektromob­il nutně potřebuje nabíjecí stanici, lze baterii dobíjet i doma v garáži či ve firmě.

LN Podle čeho si lidé vybírají, zda si koupit elektrovůz? Myslíte, že někdo do toho jde kvůli životnímu prostředí?

Asi i takový argument pro některé řidiče platí. Na řadu lidí dělá dojem, že auto je tišší, že nesmrdí, nekouří. Na řadu z nás zabírá i to, že elektroaut­o je technologi­cká budoucnost, že to je hi-tech, něco nového.

LN Pořád je to ale malá skupina lidí.

To sice ano, ale už to není jen tolik úzká skupina fandů jako ještě třeba před deseti lety, kdy jsme se všichni znali. Teď je to masa lidí, kteří elektromob­ily vlastní nebo si je v půjčovnách půjčují a zjišťují, jaké to je.

LN Kam to půjde dál?

Předpoklád­ám, že změna trhu bude v tomto duchu pokračovat. Podobně jako se to stalo v jiných zemích nebo u jiných technologi­í, když například nastupoval­y chytré telefony. Až bude většina prodaných aut elektrický­ch, růst už nebude exponenciá­lní jako dnes. LN Kdy to bude? Odhady uvádějí, že v letech 2030 až 2040 bude tvořit prodej elektromob­ilů až polovinu odbytu nových vozů.

V Norsku to platí už teď a jinde to může přijít i dříve. Odhaduje se, že někdy v roce 2030 bude u nás jezdit kolem milionu elektromob­ilů. V Norsku dotace na podporu elektroaut postupně končí, ale motor změn je tam už nastartova­ný a točí se bez dotací.

LN Co říkáte na argument, že s ekologično­stí elektromob­ilů to není až tak slavné, jelikož elektřinu do aut musíme někde vyrobit. Jinými slovy, každé elektroaut­o má svým způsobem výfuk v komínu elektrárny.

Tohle ale platí i pro spalovací automobily. Při výrobě elektrické energie jsou emise, při výrobě nafty a benzinu také. Stejně jako z výroby alternativ­ního zemního plynu jako paliva a jeho stlačení. Státy je svými regulacemi nutí stále víc omezovat, budou tedy klesat.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia