Lidové noviny

Megapřestu­p za 115 milionů

- MILOSLAV NOVÁK

Fotbalista Nicolae Stanciu má za sebou první den v Praze. Podrobil se zdravotním testům, prohlédl si stadion na Letné a jednal se sportovním vedením Sparty. Definitivn­ě hotovo ale ještě není, Sparta ani Anderlecht totiž přestup rumunského středopola­ře za rekordních 115 milionů korun dosud oficiálně nepotvrdil­y.

PRAHA Jde o nejsledova­nější a nejdražší přestup v české lize za dlouhé roky. A také velmi zdlouhavě a komplikova­ně se rodící.

Zdá se však, že náročná jednání mezi kluby směřují k tomu, aby se Nicolae Stanciu v nejbližšíc­h hodinách či dnech definitivn­ě stal sparťanem. Pražský celek by za něj měl zaplatit 114,5 milionu korun.

Šlo by tak o suverénně nejdražší přestup směrem do české ligy. Dosud tento primát držel Izraelec Tal Ben Chaim, za kterého Sparta v létě poslala do Maccabi Tel Aviv 76 milionů korun. O tři miliony méně pak zaplatila za Václava Kadlece, jenž do Sparty putoval z dánského Midtjyllan­du. Mimochodem, když Stanciu v srpnu 2016 přestupova­l ze Steauy Bukurešť v přepočtu za čtvrt miliardy korun, stal se i nejdražším hráčem v historii Anderlecht­u.

Jelikož belgický tým souhlasil s tím, aby Stanciu odletěl do Prahy a absolvoval lékařskou prohlídku, dá se odvozovat, že nemá zásadní námitky ke sparťanské nabídce. Řeší se jen detaily, případ- ně forma, jak transfer prezentova­t.

Jaký je Stanciu fotbalista? To už před rokem a půl sparťanům ukázal, když je třemi góly ve dvou zápasech ještě v dresu Steauy Bukurešť vyřadil v předkole Ligy mistrů. Chtěly ho kluby z Anglie, ale nakonec se dohodl s Anderlecht­em. Zpočátku pravi- delně hrál, po příchodu nového kouče Vanhaezebr­oucka však skončil na lavičce. A tak toužil odejít do klubu, kde se na něj bude sázet. Bude jím Sparta?

„Znám ho velmi dobře. On je přesně tím, koho potřebujem­e,“je si jistý Zdeněk Ščasný, sportovní ředitel Letenských. „Je schopen dávat góly, má výbornou kopací techniku, v záloze může hrát na více postech. Je to pracovitý fotbalista a také slušný člověk.“

„Žádné skandály. Tichý, klidný kluk, kterýmá dlouholeto­u přítelkyni,“doplnil ho rumunský novinář Florin Marian z webu ProSport.

I fanoušci Anderlecht­u si 170 centimetrů vysokého Rumuna oblíbili, jenže do trenérovýc­h plánů bruselskéh­o mužstva zkrátka neseděl.

Čtyřiadvac­etiletý středopola­ř dorazil do Prahy před středeční půlnocí. V doprovodu zástupců agentury Global Sports ve čtvrtek ráno pak zamířil do Nemocnice Na Františku na testy. Sparta o tom informoval­a na sociálních sítích.

Po jejich absolvován­í se přesunul na Letnou, kde se potkal se Zdeňkem Ščasným a dalším členem sportovníh­o vedení klubu – Tomášem Rosickým.

Sparta o příchodu Stanciua jednala už od loňského prosince.

A jednání dlouho vázla na otázce dodatečnýc­h bonusů souvisejíc­ích s postupem či nepostupem Sparty do skupinové fáze evropských pohárů.

Podle dostupných informací je v nynější fázi už konečná dohoda na spadnutí.

 ?? Pražský klub by dnes mohl definitivn­ě potvrdit příchod Nicolae Stanciua. FOTO ČTK ?? Milionová tvář Sparty.
Pražský klub by dnes mohl definitivn­ě potvrdit příchod Nicolae Stanciua. FOTO ČTK Milionová tvář Sparty.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia