Lidové noviny

Věčná bitva o zisk grandslamu

-

Tomáš Berdych zůstal posledním českým tenistou na Australian Open. Má v konkurenci nejlepších mužů šanci bojovat o vysněný grandslamo­vý titul?

ho pohledu jedním z ústředních témat žhavého australské­ho léta.

Domácí úkoly splněny

Vzduch vřel, jako by vám tělo ovíval horký fén. Sám guru fyzické připraveno­sti Novak Djokovič pronesl: „Tohle byl den na samé hraně únosnosti.“Tomáš Berdych stál na kurtu a cítil, že se mu motá hlava, že z něj vedro vysává sílu. Souboj se Španělem Garcíou-Lópezem přirovnal ke dvěma a půl hodinám intenzivní­ho sportování v sauně.

Ale vyhrál. Zvládl druhou spe- cifickou zkoušku – v 1. kole hrál proti plné a vášnivé Hisense Areně, která hnala domácí osmnáctile­tou hvězdičku de Minaura. „Dva soupeře jsem porazil, další těžcí čekají,“řekl Berdych.

Je mu jasné, že za úvodní kola se tituly nerozdávaj­í, zároveň leccos otestoval. Hlavně stav svého těla. „Jakmile si neuděláte domácí úkoly, nemáte z čeho brát,“narážel na to, že se fyzicky cítí výtečně.

Roky se Berdych žebříčkově držel mezi nejlepšími, ale po loňských potížích s bedry velí: „Hlavní je zůstat zdravý, ať to sto- jí, co to stojí. Změnit přípravu či snížit počet turnajů, což budu muset nějak udělat. Nebudu říkat čísla, chci mít hlavně radost ze hry. Když bude tělo fit, půjde to ruku v ruce.“

Pozor na Tomáše!

V roce 2017 ve stejné fázi turnaje vyfasoval vracejícíh­o se Federera – na 3. kolo výjimečně brutální los. Nyní je tu Del Potro: oblíbenec diváků a tenista s invencí básníka, je-li zrovna zdráv. Což nebývá často, i ve 2. kole se nechával delší čas ošetřovat.

„Není co řešit, je to skvělý hráč,“uznává dvaatřicet­iletý Čech sílu devětadvac­etiletého Argentince. „Musím být agresivní a nenechat ho moc hrát. To si on chce přesně vydobýt: mít pozici, aby druhého honil.“

Tihle dva se prvně potkali v roce 2008. Celkem mají za sebou osm řežeb, Del Potro vede nad Berdychem 5:3. Za poslední dva roky je svedl tenisový osud dohromady se smírnou bilancí na velkých amerických akcích v Cincinnati (vyhrál Del Potro) a Indian Wells (vyhrál Berdych).

Proto jistě není zdvořilost­ní frází, když Del Potro hned odrazil otázku na možný budoucí střet s Federerem: „Teď se zabývám jen Tomášem. Pokud se cítí dobře, má schopnosti porazit úplně kohokoli z nás.“

Řídnoucí hvězdné řady

Turnaj ztratí v poraženém jednoho z ambiciózní­ch bardů. Del Potro vzývá rok bez zdravotníc­h komplikací, Berdychovu absolutní metu netřeba opakovat. Velká jména ovšem už odpadávají. Goffin nedotáhl souboj s Francouzem Benneteaue­m, Wawrinkův comeback skončil ve 2. kole, na letiště zamířili Američané Sock, Querrey a Isner či Jihoafriča­n Anderson. Z nejlepší dvacítky nasazených vydržel tucet.

„Že mě dál čekají zajímaví soupeři? Nezajímaví snad už neexistují,“usmál se Berdych.

Test melbournsk­ou saunou si může odškrtnout. Potěšilo jej, že co nadřel od podzimního předčasnéh­o konce minulé sezony, to si jeho svaly i pod tíhou extrémních teplot rychle vybavily.

A bez úsilí na hraně vyčerpání to nepůjde ani příště.

 ?? Hrál v Melbourne dvakrát semifinále (2014 a 2015) FOTO AP ?? Tomáš Berdych
Hrál v Melbourne dvakrát semifinále (2014 a 2015) FOTO AP Tomáš Berdych

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia