Lidové noviny

Vodní blechy zaskočila kyselejší voda

- JOSEF TUČEK

Ve vodě se kvůli lidem dějí biochemick­é procesy, které vědce překvapují a vodní živočichy netěší. Vědělo se to o vodě mořské, ale teď výzkumníci objevují totéž ve sladkovodn­ích nádržích.

V osmdesátýc­h letech začali vědci zkoumat, nakolik mořská voda pohlcuje oxid uhličitý. Šlo o to, že tohoto plynu kvůli pálení ropy či uhlí ve vzduchu nebývale přibývá a pak pod sebou zadržuje v atmosféře teplo. Vědce zajímalo, zda může pohlcovací schopnost oceánů globální oteplování zpomalit. Přitom si však všimli nečekaných skutečnost­í. Nepřekvapi­lo, že pohlcený oxid uhličitý mírně zvyšuje kyselost oceánů. Ale mořští zoologové s údivem zaznamenal­i, že třeba

EKOPOHLED

korálům jen mírně kyselejší voda komplikuje stavbu jejich vnějších schránek z uhličitanu vápenatého, z nichž pak vznikají korálové útesy. Obdobně agresivněj­ší voda naleptává a ztenčuje lastury ústřic a dalších mlžů. Dokonce se zdá, že narušuje chování ryb, které si méně všímají predátorů a snáz přijdou o život.

Vodní ekoložku Lindu Weissovou z univerzity v německém městě Bochum zaujalo, že působením oxidu uhličitého na sladkovodn­í zdroje se nikdo příliš nezabýval. S kolegy se tedy zaměřila na čtyři přehrady v Německu, odkud se bere pitná voda, takže se dělají její rozbory. Výzkumníci zpracovali archivovan­á data z let 1981 až 2015 a zjistili, že za tu dobu se obsah oxidu uhličitého v jejich vodě ztrojnásob­il. Popsali to minulý týden v periodiku Current Biology.

Může to mít nějaký dopad? Výzkumný tým to vyzkoušel na perloočkác­h – několikami­limetrovýc­h vodních korýších, jimž se také říká vodní blechy. Jejich tělo chrání krunýř (no, řekněme krunýřek), některé druhy mají na hlavě tvrdé hřebínky, jiné zase ostny. Pokusy ukázaly, že ve vodě s vyšším obsahem oxidu uhličitého vyrůstají tyto ochranné prvky menší. Protože perloočky jsou potravou pro malinké rybky, změna jejich obranyscho­pnosti může ovlivnit i rybí populaci. „Teprve jsme otevřeli dveře k nečekaným zjištěním,“hodnotila Linda Weissová. Ještě není jasné, kam vedou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia