Lidové noviny

Pesimistův průvodce po Zemi

-

Nebojte se, na světě se dějí mnohem horší věci než druhá, respektive třetí předvolebn­í kampaň. A nemusíme hned myslet na humanitárn­í nebo přírodní katastrofy v Africe či jinde na zeměkouli. To, čeho se bojíme nejvíc, si my lidé také dokážeme i sami způsobit.

Editoři serveru Bloomberg zkusili odhadnout ty nejčernějš­í scé- náře nejen na letošek, ale rovnou na další dekádu. Začali jak jinak než politikou. Donaldu Trumpovi se letos může podařit ustát skandály, posílit reformami ekonomiku a z druhého roku prezidents­tví vyjít mnohem silnější. Jenže rušený zdravotní systém Obamacare ničím nenahradí, a přestože dosáhne znovuzvole­ní, USA se propadnou do sociálních bouří.

Ještě předtím ale Severní Korea skutečně odpálí rakety na Spojené státy. Nebudou sice jaderné, přesto se Trump dohodne se svým čínským protějškem, odstraní Kim Čong-una a na oplátku připustí anexi Tchaj-wanu, čímž destabiliz­uje celou Asii. Sama někdejší říše středu už letos rozpoutá obchodní válku a uvrhne tak do chaosu celou globální ekonomiku.

Jeremy Corbyn pak může v rozčarován­í z nedařícího se brexitu obsadit premiérské křeslo a rehabilito­vat celosvětov­ě socialismu­s. Upadající zadlužená Británie je ale jen malou noční můrou proti tomu, kdyby se nepodařily reformy Emmanuela Macrona ve Francii a sociální bouře se přelily do celé Evropy. Nezaměstna­nost mladých pak roztrhá EU na kusy.

Co je proti tomu pak bitcoin, který zničí finanční systém, nebo Facebook, který potopí záplava fake news. Bát se je zkrátka někdy úplně rozumné.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia