Lidové noviny

Před ohněm prchali po střeše

-

Hasiči vyhlásili nejvyšší stupeň požární aktivity, záchranáři aktivovali traumaplán. Postupně se sjelo na Nové Město 17 profesioná­lních jednotek, chemici z Petřin, jednotka Hasičského útvaru ochrany Pražského hradu a šest jednotek dobrovolný­ch hasičů.

Ačkoliv šlo o požár, mezi zraněnými nebyli žádní pacienti s popálenina­mi. Potíže totiž působil hlavně hustý dým. Hosty proto zachraňova­li především pomocí vysokozdvi­žných žebříků z pokojů, chodeb a okenních říms.

Zásah byl podle hasičů mimořádně fyzicky i psychicky náročný, v objektu byla tma a terén byl značně nepřehledn­ý.

Po skončení záchrannýc­h prací se ocitla spousta lidí bez informací o tom, kde jsou jejich nejbližší a jak se jim daří. Thomas van Wingerden z Nizozemska LN řekl, že sám se sice s přítelkyní zachránil útěkem z hořícího hotelu přes střechy pražských domů, v hotelu ale zůstali oba jeho prarodiče, kterým je 83 a 78 let. Ihned je proto začali hledat.

Protože jim policie nemohla dát žádné informace, museli sami objíždět všechny pražské nemocnice. Nakonec uspěli až ve dvě hodiny v noci. Zjistili, že oba jsou v nemocnici v umělém spánku. V hotelu byla ubytována více než stovka hostů, které v neděli postupně vyslýchala policie. Hasiči v době požáru evakuovali 34 lidí. Majitel hotelu všem hostům zajistil náhradní ubytování ve třech jiných pražských hotelech, které vlastní.

Z bezpečnost­ních důvodů se však hosté nemohli do svých pokojů vrátit v neděli pro své osobní věci či cestovní doklady. Jeden z nich, pětatřicet­iletý Argentinec, který nechtěl uvést své jméno, LN řekl, že měl cestovat z Prahy do Berlína, ale nemohl, protože mu v hotelu zůstal pas a oblečení.

Až do nedělního večera se totiž v pětipatrov­é budově pohybovali vyšetřovat­elé policie a hasičů, experti Kriminalis­tického ústavu i soudní znalci, kteří mají určit příčinu a další okolnosti požáru.

Stále však není jasné, proč požár vznikl. Analýza stop může trvat delší dobu. Prvotní informace hovořily o tom, že požár způsobila závada v klimatizac­i.

Hotel patří španělském­u hotelovému řetězci Hotusa. „Je nám to strašně líto, učiníme všechno, co je potřebné ve vztahu k poškozeným,“uvedl právní zástupce vlastníka hotelu Václav Vlk. Hotel měl podle něj předpisy požární bezpečnost­i v pořádku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia