Lidové noviny

Bylo složité rozhodnout, koho zachránit dřív

- PAVEL BARTOŠEK VOJTĚCH GIBIŠ

PRAHA Tři minuty trvalo, než k požáru hotelu Eurostars David v Náplavní ulici na pražském Novém Městě dojeli v sobotu večer první hasiči. Mezi nimi byl i velitel zásahu Antonín Šustr.

V exkluzivní­m rozhovoru pro Lidovky.cz uvedl, že už na první pohled bylo zřejmé, že jde o rozsáhlý požár. Mnoho lidí se totiž snažilo před kouřem zachránit útěkem na okenní parapet.

Pro hasiče to znamenalo komplikace. „Spousta lidí byla v oknech, pokojích, dokonce i na střechách, takže bylo v první chvíli strašně složité rozhodnout, které budeme evakuovat dřív a které později,“vysvětlil.

První zprávy z místa potvrdily, že hoří celá dvě patra hotelu. Velký problém pak záchranářů­m činilo jeho nepřehledn­é uspořádání. Hotel sídlí v novorenesa­nčním paláci z roku 1884.

„Hotel byl velmi členitý, několik schodišť, nevěděli jsme přesně, kolik je tam výtahových šachet,“uvedl Šustr. Zásah komplikova­lo i to, že požár poničil centrální dřevěné schodiště včetně zábradlí.

Záchranáři neviděli na krok. Kouř přitom pronikl do celého hotelu a do všech pokojů. Zasahující jednotky tak musely dbát i na to, aby ochránily samy sebe. A právě poškozené schodiště způsobilo, že se při zásahu poranili dva hasiči. Ze schodů zřejmě spadli v místě, kde chybělo zábradlí. Jeden má podle Šustra ruku v sádře, druhý je v zásadě v pořádku.

Další zásah za pár hodin

Velitel zásahu zároveň prozradil, že není až tak nezvyklé, když už při příjezdu hasičů k požáru sedí lidé na okenních parapetech, jako tomu bylo v hotelu Eurostars David. Často jde totiž podle něj o jedinou možnost, jak se v takovém případě zachránit, když je místnost úplně zakouřená.

„Bohužel někdy se stává i to, že místo aby si lidé zavřeli dveře a dali si pod ně mokrý ručník, aby se je pokusili zaizolovat, nechají si otevřeno do chodby, kde se kouří. Dým se jim natlačí všechen do místnosti a pak s tím mají problém,“dodal Šustr.

Pro hasiče z hlavního města to ale nebyl jediný zásah. Jen pár hodin poté, co skončili náročný zásah v pětipatrov­é budově hotelu na Novém Městě, vyjížděli pod vedením Šustra znovu. Časně ráno hořela lakovna a autodílna ve skladovací­m areálu v Průmyslové ulici v Praze 10.

Kvůli tomu, že v místnosti byly tlakové lahve, vyhlásily hlídky třetí stupeň požárního poplachu. Oheň likvidoval­o 16 jednotek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia