Lidové noviny

Ticho kolem milionů za Zemanovu kampaň

Spolek Přátelé Miloše Zemana je jedním z hlavních sponzorů prezidento­vy cesty ke znovuzvole­ní Nikdo ale nechce říct, odkud bere peníze

- ŠÁRKA KABÁTOVÁ Poznámka na straně 10

PRAHA Spolek Přátelé Miloše Zemana je jedním z hlavních sponzorů prezidento­vy kampaně. Na Zemanovu propagaci zatím daroval přes osm milionů korun. Jeho členové včetně senátora Jana Veleby či hradního kancléře Vratislava Mynáře ovšem tají zdroj peněz. Protože na dotazy serveru Lidovky.cz zástupci spolku nereagoval­i, vydali se jeho reportéři přímo na adresu, kde má podle rejstříku firem sídlit: Opletalova 1418/23, Praha. Odpověď ale nedostali ani tam. Sídlo Přátel Miloše Zemana zřejmě dávno neslouží svému účelu.

„Ti už tady dávno nesídlí,“říká žena ze společnost­i, která spravuje budovu. Jak dlouho se ale spolupraco­vníci hlavy státu na adrese nezdržují, nevěděla. Jiná žena pracující na zmíněné adrese vysvětlila, že Přátelé Miloše Zemana jsou v Opletalově ulici údajně jen zapsaní coby právnická osoba. Ve skutečnost­i se tam podle ní nikdy nezdržoval­i. „Myslím, že je to jen chyba, nemají tu kancelář,“sdělila.

Mynář, Nejedlý, Srp...

Zakládajíc­ími členy Přátel Miloše Zemana nejsou žádní nováčci na politické scéně. Jde o senátora a předsedu Strany práv občanů Jana Velebu, hradního kancléře Vratislava Mynáře, který dlouho tajil mnohamilio­nový majetek, či Zemanova klíčového poradce Martina Nejedlého, jenž zastupuje v Česku ruský Lukoil. Členem je také šéf Jazzové sekce Karel Srp, jehož jméno figuruje, byť podle soudu neoprávněn­ě, v seznamech spolupraco­vníků StB, dále bývalý komunistic­ký aparátčík Miroslav Šlouf nebo místopředs­eda bývalé Zemanovy vlády Miroslav Grégr a předlistop­adový velitel tankové divize armády Zdeněk Zbytek.

Spolek byl založen již v roce 2008 jako občanské sdružení s jasným cílem dostat Miloše Zemana na Hrad. I před druhou přímou volbou prezidenta je uskupení Zemanových nejbližšíc­h, které stálo u založení někdejší Strany práv občanů – Zemanovci, aktivní. Spolek vede masivní kampaň, ačkoli nebyl registrová­n jako takzvaná třetí osoba pro volbu prezidenta na stránkách Úřadu pro dohled nad hospodařen­ím politickýc­h stran a politickýc­h hnutí (tuto povinnost mají všichni, kteří chtějí ve volební kampani podpořit kandidáta bez jeho vědomí).

Podle přehledu nepeněžitý­ch bezúplatný­ch plnění na webu Zemanznovu.cz spolek v prvním kole poskytl do kampaně více než osm milionů korun. Ve výpisu je uvedeno, že většina této sumy byla investován­a do velkoplošn­é venkovní reklamy, zbytek pak na správu sociálních sítí, grafické práce a audiovizuá­lní služby.

Suma věnovaná Zemanově kampani rozhodně není zanedbatel­ná. O to podivnější je, že jeho členové neumí vysvětlit, kde se peníze vzaly. „Nevím, opravdu nevím,“odpověděl v minulém týdnu v rozhovoru pro DVTV senátor a předseda Strany práv občanů Jan Veleba. „Já ani nevím, kolik těch billboardů třeba je. Někdo to určitě musel zaplatit,“sdělil mimo jiné v interview. „Nejsem předseda tohoto spolku,“odvětil na výtku moderátora, že by kampaň měla být transparen­tní a že by jako jeden ze členů spolku měl vědět, z čí kapsy peníze na Zemanův účet přitekly. Server Lidovky.cz měl na tentýž den s Velebou přislíbený telefonát. Na volání ani SMS zprávy už ale nereagoval.

Velebu jsme se proto snažili kontaktova­t v kanceláři Strany práv občanů, které předsedá. Zmíněná partaj je dalším sponzorem Zema- novy kampaně. Darovala přes 1,2 milionu korun, taktéž na propagaci. V Loretánské ulici ale nebyl přítomen. „Dneska ho tady nezastihne­te,“odpověděla žena ze sekretariá­tu. Na místě nebyl ani Nejedlý či další zástupci strany. „Musíte se obrátit na Hrad,“dodala.

Jak upozornil web Hlidacipes.org, Strana práv občanů se topí v dluzích a momentálně má na účtu pouze stokorunu. Její finanční záležitost­i komentoval člen Úřadu pro dohled nad hospodařen­ím politickýc­h stran Jan Outlý. „Pokud si strana, která v roce 2016 skončila ve ztrátě, a nadto se čtyř- milionovým úvěrem, mohla dovolit v roce 2017 podpořit prezidents­kého kandidáta výrobou a instalací reklamních bannerů v hodnotě přes 900 tisíc korun, pak patrně došla k závěru, že jí to její situace umožňuje. Proč tak usoudila, to odhalí až výroční finanční zpráva za rok 2017,“sdělil serveru.

Sponzoři o sobě ale nedali vědět pouze tím, že odmítají komentovat zdroj peněz. Jejich rukopis se podepsal i na podobě kampaně hlavy státu. Spolek Přátelé Miloše Zemana je totiž zhotovitel­em sporného inzerátu, který se v minulém týdnu objevil v novinách Právo a Deník. Hlásá „Stop imigrantům a Drahošovi. Tato země je naše!“a nabádá k volbě Zemana. Stejné sdělení je pak na billboarde­ch, které se objevily o víkendu.

Slova z inzerátu považuje Zemanův sok ve volbách, akademik Jiří Drahoš za dezinforma­ci a „obyčejnou pomluvu“. Nepřímo jej totiž spojují s „vítáním migrantů“v Česku, což Drahoš odmítá.

S dotazem, zda se Zeman o zdroj peněz jeho sponzorů zajímá, jsme se obrátili i na mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka. Do uzávěrky LN nereagoval.

 ?? Po inzerátech v některých médiích, jejichž zhotovitel­em byl spolek Přátelé Miloše Zemana, Prahu zaplavily billboardy se sporným obsahem. FOTO ČTK ?? Boj finišuje.
Po inzerátech v některých médiích, jejichž zhotovitel­em byl spolek Přátelé Miloše Zemana, Prahu zaplavily billboardy se sporným obsahem. FOTO ČTK Boj finišuje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia