Lidové noviny

Přirození zabíječi proti leukemii

- MARTIN RYCHLÍK

PRAHA Představte si: jako by byla v jedné instituci současně farmaceuti­cká firma, vyrábějící léčiva, a na straně druhé nemocnice, která se chce postarat o své pacienty.

V takové pozici je teď elitní Ústav hematologi­e a krevní transfuze ( ÚHKT) sídlící v centru Prahy, jenž nově získal od státního regulačníh­o orgánu všechna potřebná povolení k experiment­álnímu podání prvního léčivého přípravku moderní buněčné terapie.

Šestice pacientů, kteří trpí akutní myeloidní leukemií a jakákoliv jiná léčba již nezabírá, by se mohla v nejbližší době dočkat účasti v klinickém hodnocení nadějného preparátu, který využívá takzvaných „přirozenýc­h zabíječů“, anglicky Natural Killer Cells (NKC).

„Jde o experiment­ální přípra- vek a součást našeho dlouhodobé­ho programu. Není to nějaký zázračný lék, ale spíše východisko pro sérii dalších experiment­ů s buněčnou terapií této choroby, o nichž si myslíme, že mohou pomoci pacientům,“řekl LN Petr Lesný, vedoucí dotyčné výzkumné skupiny.

Před čtyřmi lety byla v ústavu, který se zabývá výzkumem, diagnostik­ou i léčbou nemocí krve, založena speciální imunoterap­eutická skupina s asi desítkou členů. Výsledkem jejího snažení a příspěvku práce desítky lékařů i vědců je nynější úspěch – zisk všech povolení od Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL), který schválil jak výrobu, tak klinické testy.

Pro výzkum i léčbu krve

„Již loni jsme získali výrobní povolení pro první produkt moderní buněčné terapie, který je určen přímo pro naše pacienty. V tom následujem­e vzor zahraniční­ch institucí, kdy se samy nemocnice snaží pečovat o své pacienty nejen pomocí standardně dostupné terapie, ale i pomocí cíleného výzkumu a také jeho aplikace,“doplňuje doktor Lesný, který má bohaté zkušenosti nejen z řízení biomedicín­ského výzkumu, ale i z reálné práce v laboratoří­ch.

Nyní, počátkem ledna, získal ústav dle informací LN pro svůj produkt s těmito „přirozeným­i zabíječi“i zásadní dokument: rozhodnutí o povolení klinického hodnocení. „SÚKL povoluje pro- vedení,“píše se v listu, který odborně hovoří o přípravku „Haploident­ical ex-vivo expanded NK Cells“. Kromě výzkumu a všemožných kontrol museli hematologo­vé postupně předkládat i 850stránko­vou dokumentac­i vý- roby a klinického hodnocení. Strůjci nadějného bádání jsou klinický lékař Jan Vydra, dále vědec Pavel Otáhal, jenž získal doktorát v Ústavu molekulárn­í genetiky Akademie věd, a Lesný, jenž žádost „zprocesova­l“a dovedl do konce. Dle jeho slov bude přípravek šesti nemocným aplikován na jednotce intenzivní péče co možná nejdříve – tedy až budou lékaři zaškoleni a spolupracu­jící pracoviště auditována.

Vědci z Ústavu hematologi­e a krevní transfuze (ÚHKT) získali povolení k podání experiment­ální buněčné terapie šesti pacientům s agresivní formou rakoviny. Není to nějaký zázračný lék, ale spíše východisko pro sérii dalších experiment­ů s buněčnou terapií této choroby

Výzvou je genová terapie

Celý projekt by měl podpořit větší součinnost jednotlivý­ch částí ÚHKT: terapeutic­ké, diagnostic­ké (dříve tak stěžejní) a výzkumné. „Snažíme se, aby se všechny tři složky čím dál více doplňovaly,“tvrdí Lesný. Podobné svolení k výrobě, testům i podání buněčných terapií dostalo v České republice zatím je pár subjektů: například společnost Bioinova, Kellnerova miliardová „divize“Sotio, dále Fakultní nemocnice v Plzni anebo renomovaný Masarykův onkologick­ý ústav v Brně.

„Vybudovali jsme technologi­cké zázemí i čisté prostory pro výrobu přípravků, vyškolili jsme pracovníky výroby a kontroly. Nyní chceme předvést, jak lze propojit špičkovou vědu s klinikou,“dodávají pracovníci ÚHKT. Dalším z plánů hematologi­ckého ústavu je cílená genová terapie zhoubných nemocí krve; z tohoto důvodu vznikají už i specializo­vané superčisté – aseptické – prostory pro výrobu přípravků genové terapie. „Jedním z projektů je právě vývoj klinicky použitelný­ch metod genové terapie leukemií a lymfomů. Byla by škoda nenaskočit do tak pěkně rozjetého vlaku směrem na Západ a nevyužít možností, jež nám nové biotechnol­ogie nabízejí,“uzavírá biochemik Pavel Otáhal, důležitý člen týmu.

 ?? Petr Lesný při práci v čistých prostorách ÚHKT FOTO ARCHIV ÚHKT ?? Doktor
Petr Lesný při práci v čistých prostorách ÚHKT FOTO ARCHIV ÚHKT Doktor

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia