Lidové noviny

Zelené povede pražský starosta Štěpánek

-

PRAHA Předsedou Zelených se o víkendu stal Petr Štěpánek, starosta Prahy 4. Většinu získal už v prvním kole volby. Měl dva protikandi­dáty, radního Prahy 7 Františka Voseckého a horolezce a učitele Jana Šlechtu. Ve straně je od roku 2003. Povoláním je biolog a vysokoškol­ský pedagog.

Funkce první místopředs­edkyně se ujme Magdalena Davis, bioložka a manažerka v oblasti životního prostředí. „Volbu vnímám jako návrat do politickéh­o středu. V dolní komoře je devět stran, ani jedna se životnímu prostředí nevěnuje. To je téma, které nám nikdo nemůže vzít,“řekl Štěpánek. Zelení jsou podle něj stranou se třemi pilíři, první je enviroment­ální, druhý sociální, třetím pilířem je pak svoboda a demokracie.

Zelení by měli svoji sílu obrátit navenek, ne být kakofonií stovek a tisíců hlasů, které si odporují. Strana nemá papouškova­t průzkumy, ale jít za lidmi a zjistit, co je pálí, uvedl v kandidátsk­é projevu Štěpánek. „Piráti nebo ODS dokázali uchopit, co trápí voliče, díky tomu uspěli. Pokud budeme mít stejnou disciplínu, tak se za tři a půl roku přes pět procent přehoupnem­e,“řekl Štěpánek.

Navrhl, aby Zelení měli stínovou vládu, stínové mluvčí, kteří by témata schvalovan­á vládou veřejně komentoval­i. Vznikne nejspíš do tří měsíců. Předsedu strany by podle něj pro příště měly nominovat krajské konference. „Máme připravené návrhy změn stanov, věci jako dnešní sjezd by trvaly polovinu času. Především potřebujem­e představit naše stínové mluvčí, kteří rozumí věcem, jako je udržitelná energetika, jako je ochrana klimatu, dostupné bydlení,“řekl Štěpánek.

Strana, která vznikla na sklonku roku 1989, ve sněmovních volbách vloni v říjnu získala 1,46 procenta, což ji připravilo o příspěvek od státu, nedostala se ani do Sněmovny. Tam se dostala pouze v roce 2006. Zastoupení ale mají Zelení v Senátu a na krajské a komunální úrovni. Po posledních volbách má strana dluh sedm až devět milionů korun. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia