Lidové noviny

Jděte do kontroverz­e, kázal Paroubek

Před únorovým sjezdem ČSSD se hlásí o slovo vlivní lidé z minulosti Straníci ale chtějí za předsedu Jana Hamáčka

-

PRAHA Bývalý premiér a předseda sociální demokracie Jiří Paroubek na včerejšek zorganizov­al konferenci o nové vizi pro ČSSD. Členem strany sice není a s jejím vedením akci nekonzulto­val, přesto do hotelu Ambassador Zlatá husa na pražském Václavském náměstí přišla asi stovka lidí. Mezi nimi i někteří vlivní sociální demokraté – bývalý poslanec Adam Rykala, poslanec a brněnský exprimátor Roman Onderka či starosta Cerhenic na Kolínsku Marek Semerád. Onderka ke své účasti řekl, že si přišel poslechnou­t názory lidí, kterým záleží na ČSSD.

„Poslední prohra sociální demokracie byla strašlivá,“zhodnotil sedmiproce­ntní výsledek z říjnových voleb do sněmovny. Jako hlavní viník debaklu z Paroubkova projevu vyšel bývalý premiér a šéf strany Bohuslav Sobotka. Dle Paroubka nedokázal čelit Andreji Babišovi (ANO) a nechal si „vyfouknout“všechny úspěchy vlády. Hovořil také o tom, že pod Sobotkou byla ČSSD pod vlivem klientelis­mu a kmotrů. Některé souvisejíc­í kauzy podle Paroubka straně odlákaly voliče – byty OKD a zejména lithium. „Zájmová skupina Radka Pokorného s rozhodujíc­ím vlivem na Sobotku prosadila, aby bylo podepsáno memorandum o porozumění s australsko­u firmou na těžbu lithia,“prohlásil Paroubek. Sobotka by podle něj již neměl mít vliv na ČSSD a neměl by být ani řadovým poslancem.

V programové oblasti expředseda straně vytkl, že se po jeho odchodu v roce 2010 až příliš zaměřila na sociální oblast. Do budoucna by ČSSD podle Paroubka neměla být vnímána jen jako strana dávek a minimální mzdy, ale měla by akcentovat i jiná témata. A to včetně těch kontroverz­ních, na která by mohla nalákat nové voliče – například umožnit adopce dětí homosexuál­ním párům či uzákonit eutanazii. „Nový stranický program by podle Jiřího Pa- roubka měli reprezento­vat noví lidé, a ne ti, kteří již naprosto ztratili důvěru veřejnosti.

Plejáda zachránců partaje

Nejhlasitě­jší kritika zní od platformy Zachraňme ČSSD, kterou ne- dávno založili Jiří Běhounek, Jaroslav Foldyna, Michal Hašek, Zdeněk Škromach a Jiří Zimola. V sobotu na setkání v Táboře potvrdili, že na sjezdu hodlají prosadit změnu stanov a přímou volbu předsedy ČSSD. Někteří členové platformy neskrývají ambice kandidovat do vedení strany. Zimola v sobotu uvedl, že dostal nominace od některých regionální­ch organizací, ale rozhodne se až poté, co skončí vyšetřován­í týkající se jeho rekreačníh­o domu na Lipně, kvůli němuž loni opustil post hejtmana.

Straníci zatím za předsedu preferují hlavně místopředs­edu Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka. Naposledy jej podpořila pražská, karlovarsk­á i středočesk­á organizace ČSSD. Dále kandidují bývalý šéf vojenské tajné služby Miroslav Krejčík, primátor Olomouce Antonín Staněk a zastupitel Poličky Jan Jukl. dom

 ?? Nachystal konferenci v pražském hotelu Ambassador MAFRA – T. KRIST ?? Jiří Paroubek
Nachystal konferenci v pražském hotelu Ambassador MAFRA – T. KRIST Jiří Paroubek

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia