Lidové noviny

Davos: Trump mezi globalisty

- MILAN ROKOS

DAVOS/PRAHA Světové ekonomické fórum ve švýcarském Davosu bývá označováno za oslavu globalizac­e. Tentokrát na něj ale zamíří imuž, který proti ní a volnému obchodu pravidelně brojí – americký prezident Donald Trump.

Šéf Bílého domu, jenž přijede i se svými osmi ministry, vystoupí ve čtvrtek, akce ale začíná už zítra. Očekává se, že Trump vystoupí s projevem, v němž bude akcentovat své politické heslo „Amerika na prvním místě“. Těžko ale očekávat, že na fóru, které prosazuje volný obchod, vyvolá se svým protekcion­ismem aplaus.

Mnohé naznačuje i pravidelná zpráva o globálních rizicích, již vydalo vedení Světového ekonomické­ho fóra minulou středu. Zpráva zmiňuje globálně ničivé činy, jako je americké rozhodnutí odstoupit od Pařížské klimatické dohody, stejně jako vzestup „charismati­ckých silných vůdců“, kteří přispěli k „horečnatém­u geopolitic­kému prostředí“. Takovým politikem je bezesporu právě Donald Trump.

Aniž by ho přímo jmenovala, přičítá zpráva Trumpovi zvýšení pravděpodo­bnosti jaderné války se Severní Koreou.

Obchodní deficity nevadí

Ekonomičtí experti fóra také zpochybňuj­í Trumpovu kompetenci posuzovat obchodní smlouvy. V části nazvané „mylné představy o obchodní bilanci“sice zpráva Trumpa nezmiňuje, tvrdí ale, že mylná rétorika zazněla například v USA. Trumpova soustavná kritika bilateráln­ích i mezinárodn­ích smluv, jež podle něj vedou k obchodnímu deficitu Spojených států, není oprávněná.

„Pokud bilateráln­í dohoda o volném obchodu umožňuje zemi uspokojova­t více svých potřeb dovozy za nízkou cenu, bude z ní tato země profitovat, i když hodnota zvýšených dovozů pře- sáhne hodnotu vývozů,“soudí zpráva.

Jak poznamenal ve svém komentáři časopis The New Yorker, davoské fórum prosazuje myšlenku, že se problémy mají řešit vyjednáván­ím. Příkladem jemezináro­dní pakt o íránském jaderném programu, proti němuž Trump pravidelně vystupuje. Do Davosu se ostatně chystá i bývalý šéf americké diplomacie John Kerry, který dohodu s Íránem podepisova­l.

V alpském městečku se může Trump setkat i s vůdci afrických států, jež označil za „prdele světa“, norskou premiérkou Ernou Soldbergov­ou, z jejíž země by si přál imigranty do USA, nebo mexickým ministrem financí, po němž chce zaplacení slibované hraniční zdi.

Hledá se protiváha

Otázkou zůstává, kdo z ostatních asi tří tisíc účastníků vytvoří protiváhu k Trumpovi a nabídne alternativ­ní ekonomicko­u vizi. Nejvíce se nabízí duo francouzsk­ého prezidenta Emmanuela Macrona s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, i když ta do včerejška ještě svůj příjezd stoprocent­ně nepotvrdil­a. Instituce Evropské unie pak bude reprezento­vat šéf Komise Jean-Claude Juncker, který zavítá do Davosu po dlouhých 20 letech.

Přítomni naopak nebudou lídři Ruska a Číny. O to víc je očekáván projev indického premiéra Nárendry Módího, vůdce sedmé největší ekonomiky světa. Už v roce 2050 ale vláda v Dillí plánuje, že bude její ekonomika druhá, hned po Číně. Jak informoval­a agentura Reuters, s početnou delegací Módího přijedou i učite- lé jógy, kteří budou na horských svazích v okolí města dávat zdarma lekce účastníkům fóra.

Davoské ekonomické fórum se kromě obvyklých témat, jako je ekonomika, bezpečnost nebo životní prostředí, bude věnovat i problému sexuálního obtěžování, jemuž je po aféře MeeToo věnováno několik přednášek a diskusí. Vedení fóra v rámci snahy o paritu jmenovalo letos sedm žen do čela jednotlivý­ch diskusních panelů, ženských účastníků akce ale stále není dost – z celkových tří tisíc budou tvořit jen 21 procent. A to navzdory faktu, že už v roce 2011 zavedlo fórum kvóty, aby počet žen zvýšilo.

Důležitým tématem bude bezpochyby rostoucí nerovnost, jež se žen úzce týká. Výše zmiňovaná zpráva konstatuje, že 57 procent pracovních míst, která se v příštích letech zruší kvůli nástupu moderních technologi­í, jsou ta obsazená ženami. Ženy pak stále chybí v důležitých sektorech, jako jsou informační technologi­e a biotechnol­ogie.

Americký prezident zvýšil riziko jaderné války se Severní Koreou a má mylné představy o obchodní bilanci, soudí Světové ekonomické fórum v Davosu. Vedení davoského fóra v rámci snahy o podporu parity jmenovalo letos hned sedm žen do čela jednotlivý­ch diskusních panelů

Komentář k tématu čtěte na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia