Lidové noviny

Babiš chce jednat o kvótách

Premiér letí na Světové ekonomické fórum jen na otočku. Plány mu zhatil Pražský hrad

- BLAHOSLAV HRUŠKA

DAVOS/PRAHA Premiér Andrej Babiš se byl již před Vánocemi představit v Bruselu na summitu. Tento týden ho pak čeká další premiéra, tentokrátm­ezi smetánkou politiků a byznysmenů, kteří patří mezi globální elity. Měl by se objevit na Světovém ekonomické­m fóru ve švýcarském Davosu, akci, která tradičně láká stovky politiků, podnikatel­ů, ale i lidí, kteří se chtějí jen ukázat na prestižní konferenci. A také demonstran­ty, pro něž je akce jen přehlídkou pozérství.

Babiš chce cestu na davoské fórum, jehož tématem je letos čtvrtá průmyslová revoluce, využít poněkud netradičně – k navazování kontaktů a hledání partnerů v EU, kteří Česku pomohou zablokovat přijetí novéhomech­anismu přerozdělo­vání uprchlíků po Evropě, který chce Brusel navrhnout do léta.

„Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker tam pořádá oběd. To bude další příležitos­t navázat osobní kontakty a přesvědčov­at, že cesta kvót je cesta pro Evropskou unii do pekel,“prohlásil minulý týden premiér na TV Prima.

Kromě společného oběda má premiér domluvené i další schůzky, třeba s předsedy vlád Lucembursk­a Xavierem Bettelem a Portugalsk­a Antoniem Costou, jednat bude Babiš také s předsedou Valného shromážděn­í OSN Miroslavem Lajčákem. Domlouvá se i setkání s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahue­m.

„Počítá se rovněž s účastí pana premiéra v jednom z diskuzních panelů,“doplňuje mluvčí vlády Barbora Peterová. Na oficiální soupisce řečníků nicméně předse- da české vlády o víkendu nefigurova­l.

Víc už toho ovšem Babiš ve švýcarském letovisku nestihne. Musí totiž dát přednost domácí politické scéně. Premiér, kterého sněmovna minulý týden vydala k trestnímu stíhání ve věci poškozován­í zájmů EU v souvislost­i s dotací na farmu Čapí hnízdo, chtěl původně do Davosu odletět již ve středu. Plány mu ale zkřížil Pražský hrad. Právě ve středu musí Babiš za prezidente­m, aby mu předal demisi své vlády, která ve sněmovně nezískala důvěru.

Do Davosu tak odletí jen na otočku ve čtvrtek 25. ledna. Hned o den později ho pak čeká schůzka premiérů V4 v Budapešti, kde by se mělo rozhodnout o zřízení Visegrádsk­é rozvojové banky.

Babiš tak v Davosu přijde o závěr fóra a vystoupení amerického prezidenta Donalda Trumpa, který s sebou do Švýcarska bere i ministra průmyslu Wilbura Rosse, šéfdiploma­ta Rexe Tillersona (ten se chystá zaletět také do Londýna, Paříže a Varšavy) a dalších pět ministrů.

Na Světovém ekonomické­m fóru se objeví na dva tisíce byznysmenů, stovky zástupců neziskovýc­h organizací a více než 300 světových politiků.

Ani letos se pak v Davosu neobjeví Václav Klaus, který byl na Světovém ekonomické­m fóru jako host skoro dvacetkrát – jako ministr financí, šéf vlády i prezi- dent. Akci ve švýcarském letovisku si pochvalova­l a imponovalo mu, že tu potkával světovou elitu.

Klausovi vstup zakázán

Ne každá jeho návštěva se obešla bez kontroverz­í. Třeba v roce 1996 se tu sešel s podnikatel­em Viktorem Koženým – v době, kdy se začalo prošetřova­t podezření, že bývalý šéf Harvardský­ch fondů svou společnost vytunelova­l. V roce 2009 se pak Klaus dostal i do světových médií výrokem, že oteplování klimatu neexistuje.

Na Davos ale Klaus nakonec zanevřel, prý se tu pronášejí floskule a šíří se dobro. Údajně kvůli této kritice už má od organizáto­rů zákaz vstupu. „Na mou účast v Davosu bylo vyhlášeno absolutní veto,“řekl loni Klaus, pro nějž je Světové ekonomické fórum „lživou a falešnou“akcí.

Na Davos Klaus zanevřel, prý se tu pronášejí floskule a šíří se dobro. Údajně proto už má zákaz vstupu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia