Lidové noviny

„Vzpoura trpaslíků“v SPD

- ROBERT SCHUSTER

Němečtí sociální demokraté včera odsouhlasi­li velkou koalici s křesťanský­mi demokraty. Opačné rozhodnutí, za které se přimlouval­i mladí socialisté, by podle všeho přineslo nejen konec jejich předáka Martina Schulze, ale s největší pravděpodo­bností i kancléřky Merkelové.

BERLÍN/PRAHA Politická konkurence hovořila o „povstání trpaslíků“. Bulvární deník Bild nazval jeho hlavního iniciátora holobrádke­m: již dlouho nebudili němečtí mladí socialisté (Jusos) takovou pozornost jako v posledních dnech.

Právě oni už několik týdnů usilovali o to, aby jejichmate­řská sociálněde­mokratická strana (SPD) nešla do další koalice s křesťanský­mi demokraty (CDU) kancléřky Angely Merkelové.

V čele vnitrostra­nické vzpoury proti opakování velké koalice stál 28letý šéf Jusos Kevin Kühnert.

Ten odstartova­l ještě koncem loňského roku online petici s názvem „NoGroKo“neboli „Ne velké koalici“a zřejmě tím vystihl náladu velké části téměř půlmiliono­vé členské základny SPD.

Mladí socialisté začali být hodně vidět nejenom na sociálních sítích, ale aktivně se snažili ovlivnit náladu svých spolustran­íků i na členských schůzích.

Stranický šéf obrátil

Kühnertovi a spol. vadilo zejména, že předběžná dohoda mezi SPD a oběma křesťanský­mi stranami údajně vykazovala pouze málo sociálněde­mokratický rukopis. Například že bohatým by se neměly zvyšovat daně a u financován­í zdravotnic­tví jsou plánovány podle nich pouze kosmetické úpravy.

Navíc připomínaj­í, že mnohé z toho, co vedení SPD prezentova­lo jako úspěch, obsahovala již předchozí koaliční smlouva s křesťanský­mi demokraty, takže se nejedná o nic nového.

Ze všeho nejvíc ale stranický dorost Martinu Schulzovi vyčítal, že během několika měsíců zcela obrátil. Bezprostře­dně po volbách totiž šéf sociálních demokratů oznámil, že jeho strana odchází do opozice, za což si vysloužil ve stranické centrále nadšený potlesk. Avšak necelé dva měsíce poté bylo všechno jinak.

Poté, co zkrachoval­a jednání o takzvané „jamajské koalici“mezi CDU/CSU, Zelenými a liberály, lídr sociálních demokratů najednou i pod vlivem prezidenta Franka-Waltera Steinmeier­a, bývalého místopředs­edy SPD, svolil k jednáním, aby se Německo vyhnulo předčasným volbám.

Rebel z dobré rodiny

Šéf Jusos Kühnert pochází z Berlína z dobře situované středostav­ovské rodiny. Ví se o něm, že studuje politologi­i, je náruživým kuřákem, nesnáší kravaty a že členem strany je od svých 16 let.

Do SPD vstoupil v době, kdy byli sociální demokraté ještě u moci a jejich kancléř Gerhard Schröder ve straně horko těžko prosadil svou reformu sociálního státu známou pod označením Agenda 2010. Následné volby pak Schröder prohrál.

Poprvé na sebe Kühnert upozornil loni v prosinci na stranickém sjezdu SPD. Tehdy přednesl spatra několikami­nutový projev, který byl velkou filipikou protiminul­ým kompromisů­m, na něž musela SPD během let strávených ve vládě vedené kancléřkou Merkelovou neustále přistupova­t.

Doslova pak varoval předtím, aby nejstarší německá politická strana kvůli tomu neskončila v propadlišt­i dějin.

Sál po Kühnertově řeči dlouho burácel nadšením a předsedovi Schulzovi v té chvíli muselo být jasné, že stranická mládež udělá všechno proto, aby další spolupráci s Merkelovou zabránil.

Později dokonce Kühnert v řadě rozhovorů prohlásil, že nesouhlas sociálních demokratů s další velkou koalicí prý představuj­e jedinou cestu, jak dosáhnout toho, aby kancléřka po dvanácti letech v čele vlády skončila.

Skutečnost, že je dobrým řečníkem, prokázal Kevin Kühnert i minulý týden.

Když se sešla SPD v Sasku-Anhaltsku, aby rozhodla, jak budou její delegáti na mimořádném sjezdu hlasovat, utkal se o jejich přízeň s neméně výřečným ministrem zahraniční­ch věcí Sigmarem Gabrielem. Svými argumenty se mu podařilo úřadujícíh­o vicekanclé­ře a šéfa německé diplomacie udolat.

Na konci se totiž delegáti nejtěsnějš­í většinou jednoho hlasu rozhodli proti společné vládě s CDU.

O ambicích nemluví

Schulz i jeho místopředs­edové, kteří všichni vstup do vlády podporují, se proto v minulých dnech snažili zachránit, co se dalo, a vydali se hlavně do regionů, kteří měli na kongresu nejvíc zástupců, například do Severního Porýní – Vestfálska.

Pokaždé ale narazili na dobře organizova­né Kühnertovy podpo- rovatele – ať už přímo v sále, nebo před ním. Na mimořádném sjezdu SPD v Bonnu hrála mladým socialistů­m do karet skutečnost, že tam měli mít relativně velké zastoupení. Odhadem až čtvrtina všech delegátů měla pocházet právě z jejich řad.

Samotný Kevin Kühnert zvýšený zájem médií o svou osobu v posledních dnech relativizo­val a na otázky, jestlimá vyšší ambice, odpovídal vyhýbavě. Rozhodně by ale nebyl prvním šéfem Jusos, který to později někam dotáhl i ve velké politice.

Z jeho předchůdců zatím největší kariéru udělal Gerhard Schröder, jenž byl zatím posledním sociálněde­mokratický­m kancléřem. Za zmínku ale stojí také Andrea Nahlesová, bývalá ministryně práce, současná šéfka poslanců SPD ve Spolkovém sněmu, o níž se spekuluje, že bymohla v blízké budoucnost­i usilovat o stranické předsednic­ké křeslo a stát se například příštím volebním lídrem.

 ?? Demonstran­ti vítali před kongresový­m sídlem v Bonnu sněmující členy SPD s plakáty, které odmítaly plány na velkou vládní koalici. FOTO REUTERS ?? Ne! velké koalici.
Demonstran­ti vítali před kongresový­m sídlem v Bonnu sněmující členy SPD s plakáty, které odmítaly plány na velkou vládní koalici. FOTO REUTERS Ne! velké koalici.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia