Lidové noviny

Schulz zahájí rozhovory s Merkelovou

- BERLÍN

Němečtí sociální demokraté (SPD) zahájí koaliční rozhovory s konzervati­vní unií CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové. Po několikaho­dinových debatách o tom včera rozhodl jejich sjezd v Bonnu. Další velká koalice se tak zase o krok přiblížila.

Vzniknout by podle nejčastějš­ích odhadů mohla v březnu, jisté to ale ještě zdaleka není. V sociální demokracii panují na pokračován­í velké koalice značně odlišné názory, což ukázalo i včerejší hlasování, v němž se pro zahájení koaličních rozhovorů vyslovilo 362 delegátů, a proti nim 279. Podpora tak byla jen 56procentn­í.

Rozhodnutí předcházel­a ostrá diskuze, v níž koaliční rozhovory prosazoval­i předseda SPD Martin Schulz a další členové vedení strany, a proti se stavěli zejména mladí sociální demokraté a řadoví delegáti.

Vyjednáván­í o konkrétní podobě koaliční smlouvy by mělo začít v příštích dnech. Když SPD a CDU/CSU dospějí k dohodě, bude ji ještě muset schválit vnitrostra­nické referendum sociálních demokratů.

Jeho souhlas je ale podle pozorovate­lů nejistý, protože řadoví členové strany jsou k pokračován­í velké koalice ještě skeptičtěj­ší než delegáti, kteří hlasovali na sjezdu. Velmi napjaté bylo už včerejší hlasování, při kterém nebylo na první pohled možné odhadnout většinu. Delegáti proto museli hlasovat znovu, a tentokrát se všechny jejich hlasy přesně počítaly. Na Schulzovi, který by v případě negativníh­o výsledku dost možná musel v čele strany skončit, byla během několikami­nutového sčítání jasně viditelná nervozita.

Koaliční rozhovory, v nichž SPD bude usilovat o prosazení dalších bodů svého programu, mají trvat zhruba dva týdny. Kdyby v následném referendu řeklo více než 440 000 sociálních demokratů ne, dostala by se německá politika do složité situace. Východiske­m z ní by byla buď menšinová vláda CDU/CSU, kterou ale Merkelová zatím jasně odmítá, protože ji nepovažuje za stabilní, nebo předčasné volby, už ale zřejmě bez Merkelové v čele CDU. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia