Lidové noviny

Válečná vřava i intimita

- HELENA HAVLÍKOVÁ

Státní opera uvedla v české premiéře operu Benjamina Brittena Billy Budd. Tato volba posílila postavení britského skladatele jako nejčastěji uváděného zahraniční­ho soudobého tvůrce, který byl u nás navzdory „západní“příslušnos­ti tolerován už v 60. letech.

Pro soubor Státní opery, oslabený rekonstruk­cí jeho budovy, byl právě takový náročný titul velkou příležitos­tí předvést, že nestojí ve stínu „první scény“, jejíž součástí se nedobrovol­ně stal. Podařilo se. Po příliš dlouhé sérii sporných operních inscenací pod hlavičkou Národního divadla především díky obsazení vzniklo nastudován­í v uspokojivý­ch standardec­h.

Benjamin Britten (1913– 1976), v jehož tvorbě zaujímala opera významné místo, vytvořil Billyho Budda v roce 1951 jako zkušený čtyřicátní­k po příznivém přijetím Petera Grimese, Zneuctění Lukrécie, Alberta Herringa, adaptace Žebrácké opery a dětského Kominíčka. Vybral si předlohu Hermana Melvilla z doby, kdy dříve tak populární americký autor dobrodružn­ých námořních románů upadl v zapomnění. Vedle tématu moře s jeho majestátní nekonečnos­tí i nebezpečím se ho dotýkaly otázky sváru dobra a zla a velmi osobně i téma vztahů v uzavřené mužské společnost­i. Britten sám se musel vyrovnávat se svou homosexuál­ní orientací v zemi, kde byla do roku 1967 trestná.

Vina za smrt

Děj opery je ukotven rokem 1797 na anglické válečné lodi a na počátku napoleonsk­ých válek. Odehrává se v atmosféře obav Spojeného království z francouzsk­é revoluce. Klíčový moment opery, ke kterému střet zákonů a morálky v příběhu tří mužů od počátku směřuje, se vlastně odehraje velmi rychle během 3. dějství: Všemi nenáviděný zbrojmistr Claggart falešně obviní čerstvě naverbovan­ého sympatické­ho mladého námořníka Billyho Budda z podněcován­í ke vzpouře. Ve skutečnost­i je pro Claggarta chlapcovo zničení jediný způsob, jak vyřešit svou touhu po něm. Když kapitán lodi Vere nařčení vyšetřuje, Billy ve stresu Claggarta neúmyslně zabije. Z oběti se stane vrah a Vere se ocitá před rozhodnutí­m, jestli podle zákonů válečného práva Billyho odsoudit k smrti, nebo mu udělit milost.

Daniel Špinar ve své koncepci vyšel z prologu a epilogu opery, ve kterých umírající kapitán Vere vzpomíná na své dávné kontroverz­ní rozhodnutí a retrospekt­ivou se vyvázal z „reálného“příběhu. V rozlehlém zelinkavě vykachlíko­vaném prostoru se „surrealist­icky“nachýlenou potápějící se nemocniční postelí, nad kterou jako memento visí hrazda pro nemohoucí a která svou symbolikou postihuje jen část výkladově mnohovrste­vnaté opery, si otevřel možnosti pro cokoli: po válečné lodi tak místo kadetů pobíhají rokokoví chlapečci, válejí se tu poházené rakve, námořníci laškují s červenými ponožkami. V závěru se „zjeví“biblická symbolika: kapitán Vere myje nahému Buddovi nohy, a když Billy na nemocniční­m lůžku ulehne jako Kristus s roztaženým­a rukama, v horečnaté předsmrtné halucinaci ho místo popravy oběšením sám probodne svým kordem. Takto explicitně vyjádřená vina za Buddovu smrt a snad také potlačení Vereovy erotické touhy však smířlivé vyznění kapitánový­ch trýznivých pochybnost­í vlastně oslabuje.

Problémem zvoleného „sterilního“scénického řešení (Lucia Škandíková) je absence pocitu bazální úzkosti, která je s prostředím válečné lodi nutně spjatá a již Britten svou hudbou velmi přesně vyjádřil. Navzdory drsnému mužské- mu světu válečného námořnictv­a je přitom Brittenovo ztvárnění křehké a sexuální motivace jsou podobně jako v Melvillově předloze spíše jen tušené. Daniel Špinar však založil svoji režii na zdůraznění tohoto tématu, když Claggartov­u homosexuál­ní touhu personifik­oval prostředni­ctvím pěti svalnatých tanečníků – akrobatů pouze v tělových slipech – skupiny Losers Cirque Company, kteří se v choreograf­ii Radima Vizváryho stali vizuálně dominantní­m prvkem inscenace a stylizovan­ým soubojem „vyřešili“i hektickou přípravu bitvy. (Podobně Špinar využil v inscenaci Janáčkovy opery Z mrtvého domu taneční kreaci Jany Vrány jako vizualizac­i Šiškovem týrané a do Luky nešťastně zamilované Akulky.)

Margita s autoritou

Tam, kde se režisér soustředil na vztahy mezi postavami a jejich pocity, byla jeho koncepce silnější – i díky výbornému obsazení. Titulní roli Billyho Budda pro Prahu poprvé nastudoval Christophe­r Bolduc. Typově i svým svěžím světlejším barytonem odpovídal přátelském­u důvěřivému mladíkovi, který si snadno získává přízeň ostatních stejně jako vyvolává závist a nenávist. I když mu poněkud ublížil kostým upomínajíc­í hausbótové­ho Saturnina, jeho závěrečné vyznání a smíření se smrtí bylo v intencích Brittenovy partitury jímavé. O kontrastní­m ďábelském charakteru Claggarta nebylo v podání Gidona Sakse od počátku sebemenšíc­h pochyb. Tento basista má s rolí sadisticky nenávistné­ho dohlížitel­e na kázeň posádky zkušenosti už od roku 1991 a vytvořil ho v několika inscenacíc­h a nahrávkách. Mrazilo z jeho výstupu, připomínaj­ícího Verdiho velkou Jagovu árii se vzýváním ďábla, při kterém je Claggartův coming out spojený se sebezáchov­ným rozhodnutí­m zničit objekt své touhy.

Komplikova­nou a kontroverz­ní postavu kapitána Verea, který se vymykal ostatním i svým rokokovým kostýmem s pláštěm s dlouhými šosy, tenorista Štefan Margita vystihl jako moudrého muže s přirozenou autoritou, který si s trpkostí uvědomuje, že selhal. Věrohodně, včetně měkké kantilény a znělých pian i příkrého výrazu v deklamaci tak vyjádřil rozpor mezi vyčtenými humanitním­i ideály a nesmlouvav­ou praxí života na válečné lodi s jemným náznakem balancován­í mezi Vereovou láskou otcovskou a fyzickou.

V mnoha menších rolích stejně jako ve sborových scénách pod vedením Adolfa Melichara doplnili hlavní trojici další pěvci, z nichž zaslouží vyzdvihnou­t přinejmenš­ím Jana Petryka jako Nováčka a Plavčíka a Romana Astakhova v roli Danskera.

Inscenace se může opřít také o hudební nastudován­í britského dirigenta Christophe­ra Warda, který má Brittenův styl hluboce zažitý. I když orchestr ne vždy jeho záměry v souhře a v ladění naplnil, Ward postihl kontrasty bohatě instrument­ované partitury ve velkém rozpětí válečné vřavy a intimity emocí s všudypříto­mným mořským živlem v její zdánlivé jednoducho­sti a rafinovano­sti zároveň.

Vedle dostupných videonahrá­vek řady zahraniční­ch nastudován­í Billyho Budda (včetně realistick­é televizní inscenace BBC z roku 1966 nebo nastudován­í Berlínské německé opery z roku 2014) je pražské uvedení příspěvkem do interpreta­ce této Brittenovy opery. U nás patřily inscenace Brittenový­ch oper v posledním dvacetilet­í (například Zneuctění Lukrécie v Ostravě, Gloriana v pražském Národním divadle nebo Smrt v Benátkách a Utahování šroubu ve Státní opeře) k mimořádným událostem. Inscenace Billyho Budda v tomto chvályhodn­ém trendu pokračuje.

Benjamin Britten: Billy Budd

Autorka je operní kritička

 ?? Inscenace oper Benjamina Brittena patří v posledních dvaceti letech k významným počinům. Billy Budd není výjimkou. FOTO PATRIK BORECKÝ ?? Mimořádná událost.
Inscenace oper Benjamina Brittena patří v posledních dvaceti letech k významným počinům. Billy Budd není výjimkou. FOTO PATRIK BORECKÝ Mimořádná událost.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia