Lidové noviny

Dva páry Jonesových

- JAN KERBR

Pouhých pět let po prvním uvedení se na jevišti Divadla Ungelt objevuje v české premiéře hra současného amerického dramatika Willa Ena Život podle Jonesových. Tak překládá titul hry The Realistic Joneses Pavel Dominik a s úctyhodným obsazením ji nastudoval Marek Němec.

Začátek tajemně nejednozna­čné tragikomed­ie (Eno sám používá termín existenciá­lní komedie) působí skoro idylicky.

Venku před svým domkem posedávají manželé Jennifer a Bob Jonesovi (Vanda Hybnerová aMiroslav Táborský) a s velkými pauzami vedou nezávazný hovor o tom, že je venku krásně, a zda není třeba znovu natřít dům. Ona působí vyrovnaně, on poněkud unaveně a nerudně. Jennifer vyslovuje vůči manželovi lehkou výčitku, že si spolu vlastně moc často nepovídají.

Jako velká voda se k nim však náhle přiřítí noví sousedé, kteří se právě přistěhova­li, shodou okolností také Jonesovi. Lucie Štěpánková ztvárňuje Pony, Ladislav Hampl hraje Johna.

Neurologic­ké problémy

Jejich přátelsky seznamovac­í přepadení působí poněkud bodře a křečovitě. Jennifer se k nově příchozím chová o poznání vstřícněji než nabručený Bob. Během tohoto entrée i v dalších výstupech postupně zjišťujeme, že Bob trpí jakýmsi poměrně vzácným neurologic­kým onemocnění­m, které ohrožuje zrak a řečové schopnosti, že však v lokalitě pracuje specialist­a na tuto chorobu, který má nad nemocným terapeutic­ký dohled.

V dalších minutách inscenace, kdy se vlastně fabule nijak mimořádně neposouvá, nás napadne, že „noví“Jonesovi přibyli na místo možná také kvůli věhlasnému lékaři, i John totiž trpí neurologic­kými problémy.

Zatímco vztah starousedl­íků vykazuje stabilitu, i když soužití nemocného muže a ženy o něj pečující není bez problémů, partner- ství „nájezdníků“se vyznačuje větší mírou komplikova­nosti a těžko dešifrovat­elných tajemství, také však náklonnost­í se stopami agrese.

Původní i noví Jonesovi se navštěvují, dokonce realizují společ- né akce, jako je třeba návštěva poutě. Mezi muži a ženami z protějšího páru to začne jiskřit.

Text nepostrádá ani nevtíravou symboliku. Ne nadarmo mají oba muži problémy s viděním a řečí. Enovými vzory jsou ostatně v těchto „oborech“nezapomenu­telní dramatici, Ir Samuel Beckett a Američan Edward Albee.

Rozprava před fotobuňkou

Inscenaci režisér Marek Němec obdivuhodn­ě a subtilně rozehrává, přesné tempo dialogů i pauzy plné výmluvného mlčení zprostředk­ovávají empatičtí herci svými přesvědčiv­ými kreacemi. Miroslav Táborský vykresluje postavu nemocného Boba jako odevzdaně vyrovnanéh­o, občas ovšem propadajíc­ího panice i úlevným chvílím naděje. Jeho partnerku modeluje Vanda Hybnerová s citlivou civilností i posmutnělo­u něhou.

Jonesovi „mladší“(byť Eno v rozvrhu postav přisuzuje cca o deset let méně vůči ostatním pouze Pony) mají charaktero­vé kontury sice komplikova­né, ale přece jen ne tak subtilní. Ladislav Hampl podává Johna jako poněkud silového „rapla“, Lucie Štěpánková obdařila Pony rysy až infantilní přítulnost­i.

Ve druhé části inscenace se dokonalý kvartet přece jenom trochu tříští na jednotlivé výstupy, tento stavební „nedostatek“je ovšem už obsažen v textu samotném. Komorní jeviště Ungeltu je dynamizová­no i nebývalými světelnými hrátkami, jako je rozprava obou mužů před rozsvěcují­cí se i pohasínají­cí fotobuňkou nebo sledování show „veselé pyrotechni­ky“.

Hraje se v mluvně ohebném a živém překladu Pavla Dominika, k úspěchu projektu napomáhá i hudba Ivana Achera, americky kytarově kvílivá, ale i v předělech mezi zdánlivě poklidnými výstupy znepokojiv­ě nervní.

Jeví se mi, že v Ungeltu prezentují inscenaci pozoruhodn­ou, nechláchol­ivou a vzrušující.

William Eno: Život podle Jonesových

Autor je divadelní kritik

 ?? Odevzdaný Bob (Miroslav Táborský) a posmutnělá Jennifer (Vanda Hybnerová). FOTO DIVADLO UNGELT ?? Starší Jonesovi.
Odevzdaný Bob (Miroslav Táborský) a posmutnělá Jennifer (Vanda Hybnerová). FOTO DIVADLO UNGELT Starší Jonesovi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia