Lidové noviny

Mistři klasické hudby byli oceněni

-

PRAHA V celkem deseti kategoriíc­h byly v sobotu v Obecním domě předány ceny Classic Prague Awards za rok 2017. Vedle nominačníc­h kategorií odborná porota vyhlásila také vítěze kategorií soutěžních. Večer moderoval ředitel České filharmoni­e David Mareček.

Laureátem ceny za celoživotn­í přínos se stal dirigent Libor Pešek, který od roku 2007 stojí v čele Českého národního symfonické­ho orchestru. V kategorii Talent roku zvítězil mladý tenorista Petr Nekoranec. Ocenění za propagaci české hudby v zahraničí osobně převzal britský muzikolog a odborník na českou operu John Tyrrell.

Z triumfu v kategorii Sólistický výkon se těšil pianista Ivo Kahánek za své provedení Koncertu pro klavír a orchestr č. 4 Bohuslava Martinů, který představil na mezinárodn­ím festivalu v Monte Carlu.

Trofej za nejimpozan­tnější Orchestrál­ní výkon získala Česká filharmoni­e, která pod vedením loni zesnulého šéfdirigen­ta Jiřího Bělohlávka v Rudolfinu zahrála Symfonii č. 5 Gustava Mahlera. Cenu za aplausu vestoje převzala jeho manželka.

V rámci Komorních výkonů odbornou porotu nejvíce zaujalo spojení harfy a zpěvu v podání Kateřiny Kněžíkové a Kateřiny Englichové. Kategorii Vokální výkon ovládla trojice hudebních těles Sbor Národního divadla, Sbor Státní opery a Kühnův dětský sbor s provedením Faustova prokletí v Národním divadle.

Autory vítězné Nahrávky roku, kompletníh­o díla pro violoncell­o a orchestr Bohuslava Martinů, jsou cellista Petr Nouzovský a Plzeňská filharmoni­e s dirigentem Tomášem Braunerem. Z netradiční kategorie Crossover vzešlo vítězně hudební seskupení experiment­átorů Clarinet Factory a jeho projekt Meadows, který propojuje prvky klasiky s jazzem, elektronik­ou či folkem. Vítěz každé kategorie kromě křišťálové trofeje získal také finanční odměnu 100 tisíc korun. čtk, kul

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia