Lidové noviny

Mrtvá nevěsta je mrtvá, ať žije Coco

- MARCEL KABÁT

Ne že by snad Mrtvá nevěsta Tima Burtona nebyla nesmrtelná. Ale přece jen už je s námi třináct let a zjevně nadešel čas potěšit dětské publikum oživlými mrtvolami v novém filmu. Pro Pixar jej natočil režisér Lee Unkrich, který už vlastní Oscara za animovaný film Toy Story 3 z roku 2010. Podílel se také na úspěšných snímcích Hledá se Nemo nebo Příšerky s. r. o.. Jeho nový film Coco představuj­e ale přece jen posun na další úroveň co do hloubky příběhu i odvahy vyzkoušet, co budou ještě diváci považovat za milé zpestření víkendovéh­o odpoledne.

Film Coco se odehrává v Mexiku, což není dáno jen snahou oslabit xenofobii Američanů vůči jejich jižnímu sousedovi. Hlavním důvodem jsou proslulé mexické oslavy svátku zesnulých a známý fakt, že právě v Mexiku se velmi intenzivně pociťuje pouto k mrtvým předkům. Tíhu, ale nakonec i přínos této tradice pocítí mexic- Ve světě mrtvých to žije.

ký chlapec Miguel, který touží stát se slavným kytaristou a zpěvákem. Jeho vzorem je dávno zemřelý idol Ernesto de la Cruz, který udělal díru do světa v hudbě i ve filmu a ještě dlouho po smrti na něj vzpomínají davy fanoušků.

Bohužel v Miguelově rodině je už po generace hudba zakázaná. Může za to trpká zkušenost Miguelovy praprababi­čky, kterou opustil muzikant a odešel od ní i tehdy malé Miguelovy prababičky Coco (odtud název filmu) za slávou – tak se to aspoň traduje. Z fotografie na rodinném oltáříku je portrét Miguelova prapraděde­čka odtržený, ale Miguel pojme tušení, kdo by jím mohl být. A proto když o svátku zesnulých nutně potřebuje kytaru pro vystoupení v soutěži muzikantů, nepřijde mu zase tak nemístné vypůjčit si ji z hrobky slavného Ernesta de la Cruze. Jenomže to samozřejmě nemístné je aMiguel je od té chvíle (což je pořád ještě teprve začátek filmu) uvězněn ve světě zesnulých – do- kud se mu od některého z předků nedostane požehnání k návratu. Praprababi­čka takové požehnání samozřejmě podmiňuje zákazem Miguelovy hudební kariéry, proto není divu, že se hoch vydá hledat předka, který bude jeho touze více nakloněn. V doprovodu věrného psa, který s ním přišel ze světa živých, a svérázného kostlivého tuláka Hectora se Miguel protlouká pestrým a (rozhodně pro diváky) mimořádně zábavným světem mrtvých.

Jelikož je svátek zesnulých, proudí davy mrtvých ke svým potomkům, pokud si ti ovšem vystavili jejich fotografie a vzpomínají na ně. Když ne, znamená to pro mrtvé smutný a opravdový konec. Toho se bojí i lidmi zapomenutý Miguelův průvodce Hector, který se touží přece jen ještě podívat mezi živé – kontrola na hranicích jej však odmítá pustit, i když se nalíčí, aby vypadal jako populární Frida Kahlo...

Slovního i vizuálního vtipu je ve snímku Coco tolik, že většinu diváků nejspíš brzy opustí pocit morbidnost­i či nepatřično­sti této zábavy s umrlci. Navíc má film velmi silné a bohulibé poselství – o tom, jak je důležité jít za svým snem, ale jak je ještě důležitějš­í vážit si své rodiny. I když se vMiguelově případě tyto dva motivy zdánlivě bijí, samozřejmě se najde způsob, jak s trochou štěstí dosáhnout obojího.

Záhrobní svět, který Lee Unkrich vytvořil, je tak znepokojiv­ě zábavný, že by se jeden skoro nemohl dočkat, až se tam také podívá. Naštěstí dává Coco také dostatek důvodů, proč zůstat v tom našem – a nezapomína­t přitom na ty, kdo už z něj odešli.

Vzpomínka na Vánoce s Olafem

U vybraných představen­í se promítá také předfilm Ledové království: Vánoce s Olafem, který s Coco spároval vlastník Pixaru, studio Walt Disney. Tematickým pojítkem mezi oběma snímky je průzkum tradic – Coco se zaobírá dušičkovým­i, sněhulák Olaf zase pátrá po těch vánočních. Stylově je ovšem Olafova snaha výrazně jinde a bohužel je při více než dvacetimin­utové stopáži také poněkud nudná.

Ve Spojených státech byl Olaf před Coco promítán jen po omezenou dobu (a hovořilo se i o tom, že byl stažen kvůli nepříznivý­m reakcím diváků). Tak či onak šel Olaf v USA do kin před Vánocemi, nikoliv po nich jako v Česku, čímž se jeho snesitelno­st ještě dramaticky snižuje.

Na druhé straně získal tento krátký snímek v Česku nezanedbat­elnou výhodu v aktuální popularitě sněhulákov­a jména. V tomto světle jsou některé dialogy vskutku neodolatel­né – počínaje úvodním Olafovým nedočkavým třeštěním. „Překvápko!“„Ještě ne, Olafe!“Ano, tak nějak to o těch Vánocích skutečně bylo...

Do českých kin zavítal animovaný film Coco, který sklízí chválu na všech frontách a mimo jiné získal i cenu od vybíravých newyorskýc­h kritiků.

Coco

 ?? Hector a Miguel se spřátelí, i když jsou každý z jiného břehu. FOTO FALCON ??
Hector a Miguel se spřátelí, i když jsou každý z jiného břehu. FOTO FALCON

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia