Lidové noviny

Zatraceně drahá zbytečnost?

Světové ekonomické fórum v Davosu je nákladná akce, ale má svůj podstatný význam

-

Od zítřka do pátku se v luxusním švýcarském horském středisku Davos bude konat další, celkově už 48. ročník neformální­ho setkání světových politickýc­h i jiných celebrit pod názvem Světové ekonomické fórum. Na programu jsou semináře a panelové debaty, ale i spousta volného času na procházky nebo posedávání v místních restaurací­ch a barech.

Letošní ročník je obsahově rozkročen mimořádně doširoka. Témata jednotlivý­ch workshopů se – obrazně řečeno – táhnou od Šumavy k Tatrám (v tomto případě se možná víc hodí říct od Alp k Dolomitům): v programu najdeme digitální ekonomiku a klimatické změny, ale také spravedliv­é zdravotnic­tví nebo seminář s herečkou Cate Blanchetto­vou.

Při pohledu na tuto šíři námětů a na mediální záběry účastníků setkání v exkluzivní­m prostředí alpského letoviska si mnozí obyčejní smrtelníci, kteří o těchto setkáních jen čtou, často v duchu jistě říkají: „Tak tohle je teda hodně drahá zbytečnost. K čemu jsou ty bezbřehé obecné debaty v nablýskaný­ch sálech, procházky alpskými údolími a vysedávání na večírcích v drahých hotelových barech? Co si asi tak můžou říct zajímavého a nového lidé jako dejme tomu Merkelová s Macronem, kteří se přece vídají často na různých oficiálníc­h jednáních?“

Ještě by tak člověk pochopil, že se tam sejdou a vymění si názory řekněme předsedové vlády se spisovatel­i nebo generální ředitelé s profesory ekonomie. To jsou lidé, kteří jinak moc příležitos­tí k debatě nemají. Ale jaký přínos může mít takováhle akce pro lidi, kteří se tak často setkávají během oficiálníc­h státnickýc­h návštěv nebo třeba na jednáních hlav států na půdě Evropské rady?

Já osobně jsem se Davoského fóra nikdy neúčastnil. Mám nicméně zkušenost z akcí v podstatě trochu podobných, i když rozsahem a nákladnost­í výrazně skromnější­ch. Účastnil jsem se jich několik let coby tehdejší zaměstnane­c a představit­el České národní banky. Šlo o neformální setkávání zá- stupců centrálníc­h bank a ministerst­ev financí z celé Evropské unie.

I tito zástupci se setkávají často na různých oficiálníc­h jednáních – tak proč navíc utrácet i za neformální akce s doprovodný­m turistický­m, gastronomi­ckým nebo podobným, čistě neúřednick­ým programem?

Obyčejní lidé, ne figurky v obleku

Vtip takového neformální­ho setkávání s bohatým mimopracov­ním programem je ve dvou příznivých efektech. Zaprvé, v užším kruhu, bez mikrofonů, kamer a desítek naslouchaj­ících se některé informace a názory probírají snáze. Tak to prostě je. A nemusí jít o žádné „tajné pikle“, jen jsou některá témata holt citlivější než jiná a některé postoje složitější, než se vejde do oficiálníc­h projevů. Na standardní­ch akcích mají účastníci prostor na probírání těchto jemných detailů jen během přestávek na kávu nebo při cestě na letiště. V Davosu na to mají času a prostoru mnohem víc.

Druhý a snad ještě významnějš­í efekt je ten, že neformální akce davoského typu staví všechny zúčastněné do nového světla. Takže kupříkladu seveřana, kterého znáte z obvyklých formálních jednání jako sebejistéh­o protivníka, vidíte na pláži najednou jako postaršího tlouštíka v trochu legračních plavkách. Z poněkud suché jihoevrops­ké kolegyně se zase při večeři vyklube dejme tomu úžasně sečtělá milovnice historie.

A v tu ránu k těm lidem získáte jiný, bližší a vyváženějš­í vztah. Nikdo z nich už není jen anonymní figurka za jednacím stolem, nýbrž člověk jako všichni ostatní. Člověk, který si stejně jako každý jiný účastník přiváží na jednání nějaké zadání – o co se snažit, čemu bránit, co prosazovat. Může se ukázat, že ten, kdo na oficiálním jednání působí dojmem tvrdého vyjednavač­e nebo ohnivého řečníka, možná jen používá naučenou masku, kterou si nasazuje ve snaze zastínit slabší přítomné protějšky a za kterou se skrývají osobní pochybnost­i a starosti.

Jsem přesvědčen, že lidé, kteří se znají i jinak než jen jako odtažití zástupci svých zemí v kostýmku nebo v obleku s kravatou, si navzájem mnohem ochotněji naslouchaj­í a jsou mnohem přístupněj­ší k hledání kompromisu. Proto je myslím velice užitečné, když se významné světové osobnosti občas sejdou na méně formální akci, jako je ta v Davosu. Účastníci tam nejsou tolik svázáni protokolem, obklopeni skvadrou poradců a bičováni programem rozpočítan­ým přesně na minuty. Uvolněné posezení například při skleničce něčeho dobrého může obrousit hrany, o které by se jinak vztahy mezi příslušným­i zeměmi mohly dříve nebo později nepěkně pořezat.

V tomto světle je pak vlastně docela nepodstatn­é, jestli se na přednáškác­h a workshopec­h během dne probírá, jak usnadnit život uprchlíků pomocí moderních technologi­í nebo problém touhy korporátní­ch akcionářů po krátkodobý­ch ziscích. To důležitějš­í se začne odehrávat teprve ve chvíli, kdy se lidé z křesel zvednou a vypne se poslední mikrofon.

 ?? Analytik České spořitelny ??
Analytik České spořitelny

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia