Lidové noviny

Bouda s pračkou

Zemanova kampaň nás vrací do divokých 90. let

-

Kdo umí, umí. Miloš Zeman nedělá kampaň, neagituje za své znovuzvole­ní a přece se najdou dobrovolní­ci, kteří zaplatí venkovní billboardo­vou kampaň, inzeráty v novinách či na internetu. Prezident na to shovívavě shlíží a říká, že i když se mu všechno nemusí líbit, chce být vůči svým podporovat­elům loajální, proto je nebude kritizovat.

Kdo jsou Zemanovi podporovat­elé víme a nevíme. Zakládajíc­í členy spolku Přátelé Miloše Zemana známe – jsou to pánové Veleba, Mynář a Nejedlý. Spolek však udává jen fiktivní adresu a předseda SPO Veleba netuší, odkud jsou peníze na prezidento­vu kampaň. Je samozřejmě teoreticky­možné, že se jednotlivc­i či firmy spontánně rozhodli kandidáta Zemana podpořit a objednávaj­í billboardy či financují reklamu. Má to ale několik háčků. Za prvé, z toho, co vidíme lze bezpečně odvodit, že kampaň kdosi koordinuje a ten musí mít přehled o tom, odkud peníze jsou. Za druhé, spolek není registrová­n jako třetí osoba v kampani, jeho počínání tedy lze posuzovat jako obcházení zákonů. Za třetí, neprůhledn­ost, kterou vyvolávají prezidento­vi podporovat­elé, vzbuzuje mnohá podezření – například zda někdo, jistě bez Zemanova vědomí, prostředni­ctvím kampaně za jeho znovuzvole­ní nepere špinavé peníze či neobchází daňové zákony. Tato podezření by měla prozkoumat policie a výsledkem téhle inventury by měly být minimálně pokuty pro ty, kteří ve jménu Zemanova znovuzvole­ní kašlou na zákony.

Všech osm prezidents­kých konkurentů z prvního kola se snažilo a financován­í kampaně dokládalo, takže bez ohledu na to, kdo bude zvolen, je prioritou rozkrýt pozadí téhle nečitelné kampaně. Ani Miloš Zeman by nechtěl, aby se o něm říkalo, že byl zvolen s pomocí podvodů a nečistých praktik, vždyť proti nim tolikrát verbálně bojoval.

Věřme prezidento­vi, že kampaň za své znovuzvole­ní neřídí, rozhodně se ho však ptejme, zda schvaluje metody svých podporovat­elů. Bylo by pro něj velmi nepříjemné, kdyby z politiky odcházel poznamenán podobně jako Václav Klaus svou nehoráznou amnestií. Martin Zvěřina

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia