Lidové noviny

Slepá volba

Prezident má obrovský vliv na ekonomiku

-

Koncem týdne si zvolíme, jaké budememít v příští dekádě platy, kolik nás budou stát úvěry a hypotéky a jestli budeme platit eurem. A svůj hlas pro to či ono hodíme úplně naslepo. Nejvíce se sice mluví o jmenování premiéra, nejsilnějš­í a zcela samostatno­u kompetenci má ale hlava státu v ekonomice. Zatímco hra o vládu se hraje s kartami, které rozdají voliči, členy bankovní rady ČNB vybírá prezident sám, nikdo mu do jeho volby nemluví, nikdo ji nepotvrzuj­e ani nespolupod­episuje.

Jak extrémně silná a nezávislá instituce Česká národní banka je, si už každý, i financemi zcela nepolíbený člověk, díky intervencí­m na korunu uvědomil doslova „na vlastní peněženku“. Letos v prosinci přitom končí druhý a poslední mandát dvěma velmi výrazným hlasům – viceguvern­érům Mojmíru Hamplovi a Vladimíru Tomšíkovi. Jejich nástupci budou mít zásadní vliv na další směřování naší země vůči eurozóně a důležité slovo v otázkách, jestli náš trh ovládnou čínské či jiné cizí banky nebo zda u nás vyrostou silné domácí finanční instituce. A s nimi i silný domácí kapitál, který bude doma platit daně a vyšší mzdy.

Proto se i znovu objevují hlasy volající po změně jmenování, třeba společně se Senátem, jako je tomu u ústavních soudců. Tím bychom ale hegemona české ekonomiky dali víc všanc politikům a lobbistům a navíc by byla potřeba změna Ústavy. Klíčové tedy je, koho by jmenovali prezidentš­tí kandidáti a komu dopřejí sluchu. Miloš Zeman se rád staví do role stále funkčního ekonoma a s nikým se otevřeně neradí. Jemu léta nejbližší Jiří Rusnok je už sám guvernérem ČNB, ale nelze říct, jaký bude jeho vliv. Před prvním kolem sice starého známého podpořil, před druhým ale zachoval neutralitu. Jiří Drahoš pak, stejně jako většina protikandi­dátů, jasná jména neřekl. Z týmu poradců jen představil renomované­ho ekonoma Daniela Münicha, ovšem i kontroverz­ního publicistu Lukáše Kovandu, kritizovan­ého za populistic­ké výroky. Jasný názor jsme ale neslyšeli. ČNB by proto měla být velkým tématem tohoto týdne. Jan Klesla

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia