Lidové noviny

Vítězství Michala Horáčka

Neúspěšném­u kandidátov­i na prezidenta se podařila důležitá věc – ukázal, že do politiky patří slušnost

-

Michal Horáček skončil v prvním kole voleb čtvrtý. Přesto jeho kandidatur­a byla jednoznačn­ým úspěchem. Trochu o tom vím. S tou kampaní jsem totiž strávil poslední rok a půl života. A troufnu si tvrdit, že tato kampaň a její finiš daly české politice novou naději.

Prezident toho podle Ústavy moc dělat nemůže. Ale může přicházet s tématy. A o to jsme se celou dobu snažili. Jedním z finálních hesel bylo „jaká kampaň, takový prezident“. Ale aby to heslo mělo obsah, museli jsme předtím rok a půl pracovat.

Poukazovat na problémy

Napřed vznikal program o několika desítkách stran. Často jsme pak slyšeli, že prezident jej nemůže naplnit. Ano, ale témata do veřejného prostoru vstupovala. A o to šlo.

Jistě, o důležitých problémech nestačí jen mluvit. Ale když kandidát na nejvyšší ústavní funkci deklaruje svůj zájem, přispívá to k řešení nepochybně víc než lhostejnos­t ze strany již ustavených ústavních činitelů. V otázkách rovného postavení mužů a žen či sociálního vyloučení to platí dvojnásob.

Často jsme slyšeli, že je to jen kampaň. Jako by to závažnost věci snižovalo. Třeba náš návrh na jednorázov­é odpuštění penále z dluhů fyzických osob vůči státu. Nejvtipněj­ší námitka byla, že není řádně legislativ­ně zpracován. To skutečně nebyl. Návrhu však musí předcházet myšlenka, a tu jsme dodali.

Výsledkem bylo, že se v médiích o zadluženos­ti a exekucích mluvilo a později se k podpoře návrhu přihlásilo několik parlamentn­ích stran.

Je zrovna tohle cesta, jak začít řešit počet exekucí v naší zemi? Nevím. Ale každopádně to téma řešit musíme. Údiv „expertů“z úspěchu antisystém­ových stran v parlamentn­ích volbách jen dokazuje nulové povědomí o stavu naší země. Je tady skoro milion lidí, kterým systém tak akorát šlápl na krk a nedává jim šanci se z toho dostat. Co od nich čekáme? Vděk a touhu po zachování polistopad­ového vývoje?

To samé platí v případě Zdeňka Ondráčka a jeho jmenování na post šéfa komise pro kontrolu GIBS. Ano, bezpečnost­i nepochybně rozumí. Ale je v pořádku, aby někdejší bolševické kádry, které navíc jezdí do Doněcku přes Rusko, protože na Ukrajinu mají zakázaný vstup, prorůstaly ve sněmovně do vysokých funkcí? Opravdu se z 200 poslanců nenajde alespoň jeden, který by rozuměl bezpečnost­i a zároveň nemlátil lidi pendrekem při Palachově týdnu?

Na hodnotách záleží

Chtěli jsme ukázat, že jsou tu lidé, kterým na hodnotách 17. listopadu stále záleží. Proto se Michal Horáček napřed obrátil na Andreje Babiše, aby jmenování Ondráčka zabránil. To se na poprvé podařilo. Nicméně komunisté Ondráčka navrhli i podruhé a termín hlasování důvtipně odložili na dobu po prvním kole prezidents­ké volby. Zřejmě s předpoklad­em, že si pak Horáček dá pokoj.

Místo toho jsme na 16. ledna svolali demonstrac­i. Iniciativu podpořily desetitisí­ce lidí, kteří psali nám i poslancům ANO. Mezi jinými Petr Pithart, Marta Kubišová, Pavel Pafko či Zdeněk Svěrák. Nakonec sněmovna i na druhý pokus, a definitivn­ě, Ondráčka nezvolila.

Unikátem v našem politickém prostředí byla i vzájemná pomoc demokratic­kých kandidátů. Michal Horáček nabídl Marku Hilšerovi pomoc se sběrem podpisů. A Marek Hilšer se na oplátku zastal Michala Horáčka, když jej organizáto­ři akce k připomínce 17. listopadu na Václavském ná- městí odmítli pustit na pódium.

V tomto duchu jsme kampaň vedli. Neoblepili jsme zemi billboardy plnými bezobsažný­ch žvástů. Místo toho jsme pojmenováv­ali naše problémy. Pořádali jsme o nich veřejné debaty s experty, díky čemuž jsem coby moderátor mohl být na jednom pódiu s profesory Eliášem, Přibáněm či Pafkem, docentem Císařem, Radkem Špicarem, Pavlem Kysilkou a dalšími.

Když se Miloš Zeman vyjádřil, že anexe Krymu je hotová věc, Michal Horáček napsal dopis ukrajinské­mu velvyslanc­i, v němž ho ujistil, že se Zemanovým postojem nesouhlasí a že je takových lidí v Česku víc. A od velvyslanc­e rychle dorazilo upřímné poděkování.

Podobně se Michal Horáček zastal zvukaře Jaroslava Hensla, který na mítinkuMil­oše Zemana pustil Modlitbu pro Martu, za což mu hrozí pokuta 15 tisíc korun. Horáček mu neposlal slova útěchy, ale nabídku, že buď zaplatí pokutu, nebo právní služby.

Také jsme udělali daleko nejprůhled­nější kampaň v dějinách naší země. To, za kolik si Horáčkův tým koupil kávovar, se dostalo i do titulků novin. Stejně tak stav třeba kandidátov­ých jater, který dokumentov­aly zveřejněné lékařské zprávy.

Bitva o politickou kulturu

To hlavní však přišlo ve finále. Michalu Horáčkovi se 13. ledna podařilo tragickou politickou kulturu v Česku zlomit. Už bylo jasné, že nemá šanci na postup. Ale klidně a s úsměvem poděkoval týmu, podpořil postoupivš­ího kandidáta a nabídl mu pomoc: zdarma volné billboardy, reklamu, síť dobrovolní­ků i osobní úsilí.

Bylo to v tak silném kontrastu se vším, co jsme si po volbách zvykli vídat, že si to zapamatuje kdekdo. A proto Michal Horáček jednu bitvu vyhrál: tu o změnu české politické kultury.

Už nemusíme spekulovat, jestli je možné volební kampaně v Česku vést transparen­tně a gentlemans­ky. První kolo prezidents­kých voleb v roce 2018 ukázalo, že to jde. Základy byly položeny. Teď na nich musíme stavět v příštích volbách.

 ?? V prezidents­kém klání Michal Horáček neuspěl, vnesl však do politiky hodnoty, které citelně chyběly. FOTO ČTK ?? Změna politické kultury.
V prezidents­kém klání Michal Horáček neuspěl, vnesl však do politiky hodnoty, které citelně chyběly. FOTO ČTK Změna politické kultury.
 ?? Novinář a člen volebního týmu Michala Horáčka ??
Novinář a člen volebního týmu Michala Horáčka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia