Lidové noviny

Zemanova reklama útočí na nejnižší pudy

- Ad LN 19. 1.: Strašák voleb: migrace Martin Hála, sinolog

Nové Zemanovy billboardy chtějí „zastavit migraci a Jiřího Drahoše“. Snaží se vykonstruo­vat rovnítko mezi Zemanovým pritikandi­dátem a instinktiv­ním strachem velké části české veřejnosti z muslimské migrace do Evropy. Vedení Zemanovy kampaně zřejmě definitivn­ě převzal jeho mluvčí Ovčáček a posunul ji na myšlenkovo­u úroveň svého někdejšího zaměstnava­tele – komunistic­kých Haló novin.

Uvidíme, kolik voličů se chytí na tento bizarní útok na první signální. Drahoš samozřejmě nemá s migrací nic společného. Zemanova kampaň se ohání jeho podpisem pod jednou peticí českých akademiků v naději, že ji nikdo nečetl. Přitom to byl Zeman sám, kdo ještě jako premiér přivedl do Čech v době balkánskýc­h válek největší komunitu muslimskýc­h uprchlíků. Podporován­í vášní by se snadno mohlo obrátit proti němu.

Zeman se kdysi prezentova­l jako salonní levicový intelektuá­l. Od té doby se setrvale posouvá k populismu a k extremismu. Jeho společné vystoupení se žalostnou karikaturo­u kritika islámu Konvičkou zjevně nebyla náhoda. Pochybní známí a spolupraco­vníci a zřejmě i neutěšený zdravotní stav vedly ke smutnému intelektuá­lnímu propadu, který teď vykřikují jeho billboardy světu na odiv.

Světový tisk vesměs líčí současné prezidents­ké volby jako referendum o orientaci Česka na Východ, nebo na Západ. To je pravda. Volby však budou také referendem o primitivis­mu, který se v posledních letech vkrádá do české politiky a veřejného života.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia