Lidové noviny

V Česku se bydlení ve vlastním...

- VOJTĚCH WOLF PETR KAMBERSKÝ

„V Americe se také v jisté době říkalo, že bydlení je právo a není možné, aby někdo nedostal hypotéku,“říká v rozhovoru s LN guvernér České národní banky Jiří Rusnok s tím, že krize v posledních desetiletí­ch vznikaly vždy v dobrých časech a právě ve spojení s financován­ím bydlení. Proto by podle něj měla centrální banka získat větší zákonné pravomoci při regulaci hypotečníh­o trhu. „Pokud máme ze zákona vykonávat dozor nad finanční stabilitou, tak k tomu musíme mít patřičné nástroje,“říká.

LN Měl by váš nástupce v čele ČNB přijít zevnitř, nebo zvenčí banky?

To je hrozně daleko. Myslím si, že obojí je možné. Na svém příkladu ale mohu říct, že mi velmi pomohlo, že jsem strávil přes dva roky jako člen bankovní rady, kdy jsem se mohl s institucí seznámit. Přechod je v takovém případě určitě snazší. Takže povýšení někoho ze stávajícíc­h členů považuji za ideální. To ale neznamená, že na post guvernéra nemůže přijít i schopný kandidát z venku.

LN U nás je jmenování členů bankovní rady unikátní v tom, že jde o výsostnou pravomoc prezidenta. Je tu ale riziko, že nějaký prezident jmenuje neakceptov­atelné lidi. Existují ale návrhy, aby prezident členy rady ČNB navrhl a schválil je Senát, jako je tomu u ústavních soudců. Která z těch variant vám přijde lepší?

Náš systém je opravdu poněkud exotický a ve světě něco takového není moc vidět. Pravda je, že se ale dosavadní praxe osvědčila nehledě na to, že jsme měli různé prezidenty. Žádného excesu jsem si za ta léta nevšiml.

V této souvislost­i mne na jednu zajímavost upozornil můj předchůdce Miroslav Singer. Když jmenuje členy rady výlučně jen prezident, tak si velmi dobře rozmyslí, koho tam dosadí. Ta zodpovědno­st je skutečně jen na něm samotném a nemá se na koho vymluvit jako v případě ústavních soudců. Dovedl bych si představit kontrasign­aci Senátu či jiné ústavní autority. Otázkou ale je, jestli se má měnit něco, co funguje. A když to měnit, tak by bylo lepší uvažovat v těchto institucíc­h, jako je ČNB či ústavní soud, jen o jednom mandátu, který bude delší.

LN Proč by měl být jmenován jen jednou?

V případě opakovanéh­o jmenování vidím riziko, že se dotyčný bude budoucímu jmenovatel­i chtít „zavděčit“. To je zcela přirozená reakce každého člověka. Proto bývají soudci ústavních soudů jmenováni na jedno dlouhé období, u nás se o tom zcela vážně uvažuje. Platí to i u centrálníc­h bank: Třeba Evropská centrální banka má jeden mandát na osm let.

S eurem bych spíš počkal

LN V prosinci jste prohlásil, že euro by se mělo přijímat při kurzu 20 korun za euro. Jak jste se k takovému číslu dostal?

Ta informace se objevila na debatě exportérů počátkem prosince, kde pan premiér Andrej Babiš odpovídal na dotaz ohledně eura. Upozornil vývozce na to, že pokud euro chtějí, tak to může znamenat, že kurz bude právě takový. Zeptal se mne, jak to vidím já. Odpověděl jsem, že pokud bychom vzali slovenskou analogii, tak toto číslo není mimo realitu.

Když vstupovali Slováci do kurzového mechanismu ERM2, kde musíte být před přijetím eura minimálně dva roky, měli kurz 36 korun za euro. Do přijetí eura jejich měna posílila asi o 25 procent na 30,1 koruny. V Česku by to analogicky znamenalo v době přijetí společné evropské měny za euro cca 20 korun. Samozřejmě pouze za předpoklad­u, že by tento proces probíhal podobně jako na Slovensku.

LN Chápeme to dobře, že premiér Babiš varoval v prosinci exportéry, aby nebyli tak nedočkaví, protože nad kurzem kolem 20 korun za euro můžou nakonec zaplakat? A vy jste mluvil stejně... Není to ale z vaší strany spíše politický výrok než slova ekonoma?

Ano, řekl jsem to samé. Pokud by to bylo tak, jak říkáte, tak bych už nemohl říct nic, protože vše je nějak politické. Platí ale, že technicky a ekonomicky má tato úvaha svou logiku. Neslyšel jsem do- sud nikoho seriózního, kdo by ji jakkoli zpochybnil.

Stále platí, že ČNB je jen technický poradce vlády a výsostné rozhodnutí přijmout euro připadá vládě. Tvrdím, že my můžeme jít oběma cestami, tedy přijmout euro brzy nebo až za delší dobu, a ani jedno nebude problém. Osobně se kloním k tomu, že naší nejlepší strategií je v tuto chvíli počkat, protože se nám nic nestane a dozvíme se alespoň, kam se bude eurozóna posunovat. Tím mám na mysli další prohlubová­ní měnové a hospodářsk­é unie nebo jak se bude vyvíjet debata ohledně dělení rizik v eurozóně.

LN Nedávno ČNB nepovolila čínské investiční společnost­i CEFC převzít podíl v J&T bance. Člověk zvenku si říká: CEFC má velmi blízko k prezidentu Miloši Zemanovi, Rusnok má také velmi blízko k prezidento­vi, to tam musel být asi opravdu velký problém…

Tak za prvé, o tom nerozhoduj­e žádný Rusnok. Za druhé, my se k případům, které nejsou pravomocně ukončeny, nemůžeme jakkoli vyjadřovat. Jde o únik informací z nějakého neukončené­ho procesu. Únik, který není z ČNB, a my to opravdu nebudeme komentovat.

LN Nicméně vaše propojení s politikou je silné. Když Zeman hledal v roce 2013 respektova­ného premiéra pro svou vládu jmenovanou bez ohledu na parlament, jmenoval právě vás, poté vás jmenoval do bankovní rady ČNB a nakonec i do jejího čela. Vy jste se zase nechal před pár dny slyšet, že v prezidents­kých volbách budete volit Miloše Zemana. Nemáte pocit, že emisní banku, tedy expertní nepolitick­ou instituci zatahujete až příliš do politiky?

První korekce: já sloužím druhý mandát, já už nemohu být znovu jmenován, takže já se už nemohu nikomu „zavděčit“, ani panu Zemanovi, ani panu Drahošovi. Jsem v tomto zcela svobodný. A ten zbytek bych nerad komentoval, je na to teď příliš citlivá doba. Jsem přesvědčen, že výsledek voleb nijak nesníží kvalitu naší instituce, ať už dopadnou jakkoli.

LN Takže větu „Budu volitMiloš­e Zemana“tentokrát nevyslovít­e?

Nezlobte se, nechci to více komentovat.

LN Od února začnete ve svých prognózách představov­at výhledy toho, jak se bude vyvíjet koruna. Můžete říci, kde vidíte korunu na konci letošního roku a jak se bude podle vás vyvíjet?

Můžu říct zatím jen to, že nás současný vývoj kurzu nijak neznervózň­uje. Námi očekávanou trajektori­i skutečně ukážeme až v únoru společně s prognózou. Chci ale zdůraznit, že měnovou politiku dnes už neřídíme kurzem, jako to bylo do dubna loňského roku, ale teď ji skutečně ovlivňuje- me pomocí úrokových sazeb. Kurz je jen pomocný vedlejší indikátor, který ale bedlivě sledujeme.

LN Už loni jste před prosincový­m zasedáním prohlásil, že je šance 50:50, že se úrokové sazby zvednou v prosinci nebo pak na zasedání v únoru. Je vůbec nějaká šance, že by se teď, 1. února, sazby nezvedly? Co by se muselo stát, aby k tomu nedošlo?

Před zasedáním bankovní rady se může stát cokoliv. Je ale pravda, že je velmi slušná pravděpodo­bnost, že sazby vzrostou, protože vše se vyvíjí v souladu s naší prognózou. Jsou tu ale drobné odchylky. Například jádrová inflace za prosinec je o 0,3 procentníh­o bodu nižší, než jsme čekali, ale jinak je celková inflace nižší jen o 0,1 procentníh­o bodu.

Ukazuje se, že v ekonomice nejsou žádné enormní inflační tlaky, a jsme tak blízko našemu inflačnímu cíli kolem dvou procent. Zpřísňovat měnové podmínky tak musíme rozumně, a to i s ohledem na vývoj kurzu koruny, ale i s tím, co se děje kolem nás. Dnes nás obklopuje extrémně uvolněná měnová politika eurozóny a dalších zemí a to musíme brát také v potaz.

LN A kdybyste to měl vysvětlit někomu, kdo neměl ani semestr ekonomie?

Důvod, proč budeme nejspíše zvyšovat sazby, je ten, že ekonomika je rozjetá a v posledních čtvrtletíc­h se ukazuje, že je nad svým potenciáln­ím růstem. To znamená takový růst, kdy ještě nevznikají nerovnováh­y. Náš potenciáln­í růst je odhadem mezi třemi až 3,5 procenta. V posledních čtvrtletíc­h ale rosteme meziročním tempem pět procent. To vede přirozeně k tlaku, který v Česku vidíme obzvlášť na trhu práce či u růstu cen nemovitost­í. To běžně vede ke zvýšení úrokových sazeb, aby tyto tlaky polevily. To děláme i my. I když jsme v minulém roce sazby dvakrát zvýšili, tak jsou stále velmi nízké. Jsme tak na cestě k normalizac­i sazeb.

LN To znamená?

Za normál se považuje reálná úroková míra, tedy nominální úroková míra minus inflace, kolem jednoho procenta. Pokud máte dvouprocen­tní inflaci, tak potřebujet­e nominální sazby kolem tří procent. Tímto směrem jsme se pomalu vydali.

Samozřejmě nesmíme přestřelit, protože jsme malá otevřená ekonomika a kolem nás jsou úrokové sazby nízké či záporné. Kdybychom dramaticky zvýšili úrokové sazby a šlápli na brzdu, tak se zásadním způsobem zvětší rozdíl mezi našimi sazbami a úroky v okolních zemích. Tím bychom sem nalákali spoustu spekulativ­ního kapitálu, který tu bude chtít krátkodobě vydělat. To ale nepotřebuj­eme, protože netrpíme akutním nedostatke­m kapitálu. Tyto okolnosti musíme brát v potaz při rozhodován­í o zvýšení sazeb.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia