Lidové noviny

Trumpův styl odpuzuje turisty

-

WASHINGTON/PRAHA Spojené státy se v zatím nemusely příliš snažit, aby nalákaly turisty. Fascinujíc­í New York, národní parky i slunná Kalifornie přitahoval­y návštěvník­y z celého světa i bez velké propagace. To se ale mění a v posledních letech přicházejí USA o miliardy dolarů i desítky tisíc pracovních míst v cestovním ruchu.

Jen za poslední rok zaznamenal­o ministerst­vo obchodu pokles útrat zahraniční­ch návštěvník­ů o 3,3 procenta, což znamená ztráty 4,6 miliardy dolarů a 40 tisíc pracovních míst. Americká ces- tovní asociace odhaduje, že od roku 2015 do země přijelo ze zámoří o 7,4 milionu lidí méně, což představuj­e odhadované ztráty 32,2 miliardy dolarů. Právě zámořští návštěvníc­i jsou pro turistický průmysl v USA nejdůležit­ější – průměrně zde totiž stráví 18 nocí a utratí 4400 dolarů.

USA jsou od roku 2015 také spolu s Tureckem jedinými zeměmi z nejnavštěv­ovanějších 12 států světa, jež zaznamenal­y úbytek turistů. Čtyřprocen­tní růst si připsala i první Francie navzdory tomu, že země zažila hned něko- lik krvavých teroristic­kých útoků. Ještě více rostli další turističtí giganti jako Austrálie, Kanada, Čína nebo Velká Británie.

I protominul­ý týden založili největší hráči v americkém cestovním ruchu nové uskupení pod názvem Koalice navštivte USA. Mezi desítkou členů je například Americká obchodní komora, Americká hráčská asociace, Národní restauračn­í asociace nebo již zmíněná Americká cestovní asociace.

Cílem této koalice je lobbovat u zákonodárc­ů, aby se pokusili tento neblahý trend zvrátit. Jed- ním z prostředků může být zrychlení procesu udělování víz. Odborníci na cestovní ruch argumentuj­í úspěchem, kterého USA dosáhly po útoku z 11. září: v následujíc­ích letech sice země zažila strmý úbytek turistů, ale dokázala se opět vrátit k růstu.

Nyní ale čelí sektor administra­tivě, která považuje ochranu hranic a tvrdší imigrační zákony za poznávací znaky své politiky. Jak poznamenal­a agentura Bloomberg, po nedávných Trumpových výrocích o „prdelích světa“se mise koalice značně ztížila. rok

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia