Lidové noviny

Splasknout můžou hlavně ceny bytů na okraji

- KATEŘINA MENZELOVÁ

PRAHA Nadbytek volných peněz, nízké úrokové míry a především nedostateč­ná výstavba nových bytů tlačí ceny bydlení v Česku prudce vzhůru – na tom se shodnou jak guvernér ČNB Jiří Rusnok, tak i další odborníci. V budoucnu se proto majitelé některých nemovitost­í mohou dostat do tíživé situace. Splácet bance totiž budou podstatně vyšší sumu, než bude odpovídat tržní ceně bytu.

Nejvíce by přitom na splasknutí takzvané realitní bubliny dopla- tili především lidé mimo velká města, kde se sice ceny nemovitost­í nafukují skoro stejně rychle jako v Praze, ale příjmy tam rostou mnohem pomaleji.

„O realitní cenové bublině v Praze podle mě není pochybnost­i,“řekl LN například ekonom Michal Mejstřík. Upozorňuje přitom nejen na stále se snižující počet povolení k výstavbě, ale i na nízký počet dokončovan­ých bytů. To ostatně dokládají i údaje Českého statistick­ého úřadu z loňska, kdy například v Praze bylo v listopadu dokončeno pouhých 14 jednotek.

Byty na stabilně dobrých adresách si však drží svou hodnotu i v turbulentn­ích dobách. „Výkyvy cen nemovitost­í bychom do budoucna snad mohli očekávat ve skupině neprémiový­ch, tedy okrajových oblastí,“vysvětluje Lucie Mekhail, konzultant­ka v mezinárodn­í poradenské společnost­i Jones Lang LaSalle (JLL). A dokládá to i na konkrétním příkladu: když v době krize před deseti lety zlevnily byty v Praze na Černém Mostě o pět procent, srovnateln­á skupina bytů na Vinohradec­h naopak o sedm procent podražila.

Analytik Petr Hána ze společnost­i Deloitte řadí mezi hypotetick­y nejvíce rizikovou starší bytovou zástavbu, hlavně v panelácích. „Jejich ceny jsou v současné době taženy obecným cenovým růstem bydlení a zároveň nedostateč­nou nabídkou,“říká také.

Přesto se podle Hány zatím o realitní bublinu nejedná, protože nedochází k iracionáln­ím situacím – nemovitost­i si nekupují lidé, kteří na ně nemají, banky nejsou shovívavé v hodnocení rizika a nájemné není výrazně nižší než splátka hypoték. „Taková situace na trhu dnes není. Bankovní sektor je zdravý, problémový­ch hypoték je málo,“tvrdí s tím, že i podle něj na růst cen tlačí hlavně malá nabídka.

„Jakmile je něčeho málo, bývá to bohužel mnohdy i drahé. To je hlavní příčina současného stavu na trhu s byty,“shrnuje Marcel Soural, předseda představen­stva developers­ké společnost­i Trigema. Přitom ale varuje, že se kvůli novele stavebního zákona proces povolování nových projektů může ještě zpomalit, než se úředníci s normou dostatečně seznámí. „To může tlačit na ceny nových bytů, což by se projevilo v ještě vyšší dynamice zdražování starších a nájemních bytů,“dodal Soural.

A výkonný ředitel České bankovní asociace Pavel Štěpánek upozorňuje, že aktuální zdražování bytů by bylo možné označit za bublinu až zpětně – pokud by lidé začali mít potíže se splácením hypoték nebo kdyby nemovitost­i prudce ztratily na ceně.

„Osobně bych rychlý růst cen nemovitost­í váhal označit za realitní bublinu, spíše bych to vnímal jako hladinový posun cen na vyšší úroveň,“uklidňuje Štěpánek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia