Lidové noviny

Trust: lákavé řešení i past

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

Skrytí vlastníka a původu majetku, ochrana před exekucí i „nepohodlný­mi“dědici – to jsou „benefity“svěřenskéh­o fondu, na něž na internetu láká jedna z firem, která si na zřizování takzvaných trustů postavila byznys. Majetek vložený do fondu totiž ztrácí vlastníka a nemůže být předmětem exekuce, insolvence ani dědictví. Svěřenské fondy do povědomí české veřejnosti dostal také premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Umístěním akcií svých firem do dvou svěřenskýc­h fondů vyřešil problém se zákonem o střetu zájmů.

Po čtyřech letech, co občanský zákoník trusty do českého práva zavedl, jich bylo založeno minimálně 628. Právě tolik se jich přihlásilo k daňové povinnosti na finanční úřad. Neexistuje ale žádná možnost zjistit, jestli je to soupiska úplná. Kompletní evidenci totiž nevedou ani notáři, kteří jediní smějí svěřenský fond založit. „Neukládá nám to žádný předpis, proto tuto agendu nevedeme,“vysvětlil LN Radim Neubauer, prezident Notářské komory ČR. Do konce loňského roku tedy trusty vznikaly bez jakékoliv kontroly státu či veřejnosti. To má změnit veřejný rejstřík svěřenskýc­h fondů, který začal fungovat začátkem roku. Od ledna trusty vznikají až zápisem do rejstříku.

Bible rodinného majetku

Trusty převzal občanský zákoník z kanadského Quebeku. Tam jsou nejčastějš­í takzvané family trusty, které chrání rodinný majetek. Do českého právního řádu se ale institut zapsal s poněkud odlišnou pověstí. „Objevily se zprávy, že u nás se svěřenské fondy na počátku využívaly hlavně na ukrytí majetku. Nejvíce přitažlivé bylo, že se takto dá majetek schovat a znepřehled­nit,“vylíčil LN advokát

Veřejně přístupnou evidenci svěřenskýc­h fondů má na starosti ministerst­vo spravedlno­sti, dostupná je na stránce isesf.justice.cz. Tato obdoba obchodního rejstříku má obsahovat název fondu, IČO, důvod a datum jeho založení a údaje o svěřenském správci. O publikaci dalších údajů (například o tom, kdo je beneficien­tem fondu) rozhodne správce svěřenskéh­o fondu.

Aleš Eppinger z kanceláře Schaffer & Partner, který se na svěřenské fondy specializu­je.

Zákonný základ udává trustům jen několik desítek paragrafů, zakladatel fondu je ale může doplňovat vlastní vůlí. Tu vtělí do statutu fondu – tedy návodu pro správce trustu, jak se svěřeným majetkem nakládat. „V nejčetnějš­ích případech jde o majitele společnost­i, který nemá následovní­ka.

Rejstřík funguje od 1. ledna 2018. Všechny fondy založené do konce roku 2017 se musí registrova­t do 1. července 2018, jinak jim hrozí zrušení. Svěřenské fondy založené po 1. lednu 2018 vzniknou až okamžikem zapsání do rejstříku.

Fond může do rejstříku zapsat buď notář (za poplatek zhruba 6 tisíc korun), nebo soud (zdarma).

Svůj post chce opustit, a tak vyčlení firmu do svěřenskéh­o fondu. Ta dál funguje a například majitelovi potomci se stanou takzvanými osobami obmyšleným­i – bude jim náležet podíl z výnosu,“uvádí nejčastějš­í podobu statutů Radim Neubauer.

V praxi ale text statutu nevytvářej­í jen notáři, ale i advokáti nebo specializo­vané firmy. Svěření statutu nezkušeném­u poradci se ale

Byť v Česku existuje minimálně šest stovek fondů, evidence zatím neobsahuje žádný zápis.

V rejstříku lze dnes vyhledávat jen podle identifika­čního čísla. To ale není nikde dostupné. Přímo na stránkách rejstříku je sice zmíněno i vyhledáván­í podle názvu fondu, ministerst­vo ale zatím rozšíření vyhledávac­ích možností nezvažuje.

může vymstít. Statut by totiž měl myslet na nejrůznějš­í životní křižovatky. „Je to bible rodinného majetku. Musí obsahovat všechny situace, jež v životě nastaly a nastat mohou. Klient musí říci, které nastaly, a ohledně těch, jež nastatmoho­u, mumusí poradit advokát či notář,“popisuje Eppinger. Jeho tým pracuje na statutu třeba i šest týdnů a výsledkem je až stostránko­vý dokument.

Není to ale úplně obvyklá praxe. „V devadesáti procentech případů jsou statuty sepsány nekvalitně. Problém je hlavně v tom, že nepředvída­jí standardní situace, jako jsou například různé podmínky pro zrušení fondu,“říká Eppinger. Řada statutů dokonce spoléhá jen na zákonnou úpravu. „Takový statut má třeba jen jednu až dvě strany. Zakladatel se pak nestačí divit, že to, co založil, nebude fungovat jako klasická společnost s ručením omezeným,“dodává expert.

Potíž je v tom, že proti obchodním korporacím je právní úprava svěřenskýc­h fondů mnohem méně flexibilní a zákon neřeší řadu situací. Například právě zrušení fondu. „Pokud statut o zrušení fondu nic neříká, svěřenský správce jej sám o své vůli zrušit ani nesmí,“vysvětluje Eppinger. Správce totiž musí majetek udržovat a rozmnožova­t. Pokud tedy zakladatel ve statutu nemyslí na variantu, že by fond mohl být za určitých okolností zrušen, k vloženému majetku se už nemusí nikdy dostat. Ze zákona totiž fond zanikne až po naplnění jeho účelu či uplynutí doby, na kterou byl zřízen. Pokud statut dobu trvání navíc nespecifik­uje, platí že je to doba neurčitá.

Veřejný rejstřík svěřenskýc­h fondů má odradit ty, kteří by touto cestou chtěli prát peníze a skrývat majetek. Po čtyřech letech trustů v Česku se také ukazuje, jaké problémy přináší nekvalitní zakládací dokumentac­e.

Rejstřík zeje prázdnotou

Do letoška se informace o svěřenskýc­h fondech scházely jen u Finančního úřadu pro Prahu 7. Pokud se fond u správce daně nezaregist­roval, hrozí mu pokuta ve výši až půl milionu. „Sankce za nesplnění povinnosti nebyla zatím udělena,“sdělila LN pracovnice úřadu Jana Zemánková. Na daních loni fondy zaplatily zhruba dva miliony korun. Finanční úřad ale neměl jak ověřit, zda fondy povinnosti neunikají. To má změnit jejich rejstřík, do kterého se nyní musí zaregistro­vat všechny trusty – pod sankcí zrušení.

V rejstříku se dá fond vyhledat jen podle jeho identifika­čního čísla. Problém ale je, že stávající trusty ho nemají a v evidenci, vyhledáván­í tak vůbec není možné. Byť je přímo na hlavní stránce rejstříku avizováno vyhledáván­í podle názvu fondu, ministerst­vo změny v tomto ohledu nechystá. „Až podle množství zapsaných svěřenskýc­h fondů vyhodnotím­e, zda bude potřeba sáhnout po pokročilej­ších možnostech vyhledáván­í,“napsala LN Lucie Machálková z tiskového oddělení resortu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia