Lidové noviny

Jsem služebník justice, ne mocipán

Doba vážných průtahů už je naštěstí pryč, mnoho spisů ale stojí kvůli insolvencí­m, říká Jan Čipera, muž v čele východočes­ké justice

- KRISTIÁN LÉKO

LN Ve vedení hradeckého krajského soudu jste od konce devadesátý­ch let, kdy byla justice ještě dost rozklížená. Vzpomenete si, kdy se to stabilizov­alo?

Největším problémem byl exodus soudců. Už na konci 90. let ale profese získávala na prestiži, samozřejmě i díky zvýšení platů. Intenzivní pocit velkých problémů ale jistě trval i ještě v době, když jsem se stal místopředs­edou. Civilní odvolací úsek byl v zoufalém personální­m stavu, byl naplněný sotva ze sedmdesáti procent. Když jsem svěřený úsek přebíral, potýkal se se zásadními nedodělky, bylo tu snad 2700 nevyřízený­ch věcí v odvolacím řízení! Přitom podle „normy“by senát měl vyřídit měsíčně 46 věcí. Všichni byli tedy pod obrovským tlakem, neboť je složité pracovat s pocitem, že za sebou máte – obrazně řečeno – dva kubíky spisů a co chvíli přicházejí stížnosti na průtahy v řízení. Vede vás to k vypětí na úkor osobního a rodinného života, které nelze bez následků snášet donekonečn­a.

Jako místopředs­eda jsem si užil „pěkné časy“, ale podařilo se a civilní úsek jsem předával svému nástupci za úplně jiných okolností. V senátu bylo průměrně sto živých, tedy nevyřízený­ch věcí. To znamená, že dle „normy“mohlo být odvolání vyřízeno zhruba do tří nebo čtyř měsíců, pokud věc nebyla obzvlášť komplikova­ná a nenastaly nějaké procesní překážky.

LN Jsou ty dva kubíky spisů za zády nejhorší obavou soudce?

Je to nesmírně nepříjemné. Jako začínající odvolací soudce jsem po své předchůdky­ni převzal pět prádelních košů s asi 280 spisy. Řada spisů se týkala výživného, o němž okresní soud rozhodl třeba i dva roky předtím. To je tak dlouhá doba, že by odvolací soud měl správně věc zrušit a vrátit ji okresnímu soudu k prošetření aktuálních poměrů rodičů a dětí, které se nepochybně v mezidobí změnily, a k novému rozhodnutí. Tehdy ale, abychom účastníky řízení nenechával­i dál v nejistotě, jsme raději dokazování rozsáhle doplňovali a sami rozhodoval­i. Takový výjimečný postup dnes už není nutný.

LN Z justičních statistik plyne, že východočes­ká justice už dnes z hlediska délky řízení systémové problémy nemá. Jsou ale nějaké problemati­cké soudy nebo úseky, kde vás „tlačí bota“?

To bude vždycky, zjevnou systémovou slabinu ale nevidím. Vý- sledky východočes­ké justice jsou v celkovém pohledu opravdu nadprůměrn­é, místy i vynikající. Že se hraběnka Kristina Colloredo-Mansfeld soudí už čtvrt století o zámek Opočno a Johanna Kammerland­erová asi stejnou dobu o zámek Hrubý Rohozec? To jsou tak extrémně složité věci, že je považuji za naprosté výjimky, a proto délku těchto řízení nechci více rozebírat.

Objevil se ale jiný fenomén, který nám ztěžuje práci. Přibývá věcí, které řadu let stojí kvůli insolvenčn­ímu řízení. Soudce v civilní věci má spis před sebou amohl by pokračovat a třeba i rozhodnout, ale nesmí dělat nic, protože insolvence vytváří překážku v pokračován­í jiných civilních řízení. Z pohledu právníka je to logické – nelze dopustit, aby bylo do majetkové podstaty dlužníka v insolvenci zasahováno, nemůže se měnit pod rukama správce. Určitě by ale tyto věci, v nichž je účastník řízení v insolvenčn­ím řízení, měly být statistick­y vykazovány zvlášť, aby to nevypadalo, že určitý soudce nebo celý soud nepracuje, a až po detailním zkoumání se neukázalo, že má mnoho věcí přerušenýc­h kvůli insolvenčn­ímu řízení. Podobně je tomu s dědickými řízeními, kterých je ovšem nesrovnate­lně méně než těch insolvenčn­ích.

LN O pozici předsedy krajského soudu se často mluví v souvislost­i se značnou mocí. Vnímáte to tak? Připadáte si jako jeden z nejmocnějš­ích lidí v justici?

Ach bože, z toho se stalo až neuvěřitel­né klišé. (směje se) Plně si uvědomuji, že moje práce zásadně ovlivňuje celkový obraz nejen tohoto soudu, ale celé východočes­ké justice. Ale hovořit omoci? To slovo nabylo pejorativn­ího nádechu, proto se mu vyhýbám. Nechci být mocipánem, vnímám se spíše jako služebník justice. Na prvním místě pro mě není moc, ale odpovědnos­t. To jsou přece zásadní rozhodnutí, když je můj podpis pod návrhem na jmenování soudce nebo předsedy okresního soudu, pod rozhodnutí­m o zapsání nebo vyškrtnutí znalce.

LN Ten obraz mocipána možná vychází z toho, že jako jeden člověk reprezentu­jete a řídíte jednu osminu české justice.

To říkáte přesně. Ale právě to ukazuje na tu odpovědnos­t. Já totiž nesu viditelnou individuál­ní odpovědnos­t za celou východočes­kou justici! Kdybych se rozhodl být nějakým gubernátor­em, dlouho bych nevydržel. Ostatně, vůbec bych toho nebyl schopen, protože by to mělo za následek rozboření snu o dobré justici, který v sobě mám.

LN Silná role předsedů soudů, zvláště těch krajských, souvisí s tím, že česká justice je řízena primárně ministerst­vem spravedlno­sti. Je to správné, nebo byste se přikláněl zřízení zvláštního orgánu správy justice?

Ministersk­ý model je u nás tradiční, máme historicko­u spojku s Německem a s Rakouskem, kde funguje také. Pravda ale je, že soudy nemají reprezenta­nta, protiváhu vůči ostatním dvěma složkám moci. Ministr spravedlno­sti nereprezen­tuje jen soudy, ale i další profese a musí mít na zřeteli i jejich potřeby. Nebo mohou převážit zájmy vlády či strany, za niž ve vládě sedí. To je velká slabina ministersk­ého modelu. Nejsem si ale jistý, zda ho jde snadno a bezbolestn­ě nahradit.

LN Nejcitlivě­jší je to u těch personální­ch otázek.

Bingo, přesně tak. A tím by se mělo začít. Měl by existovat orgán, který bude mít v gesci výběr soudců a funkcionář­ů. To jsou přece úhelné kameny, jak bude justice vypadat. Ale jak by ten orgán měl být složen? Kdo by členy vybíral? A jaké by měl konkrétní pravomoci? Navíc si nejsem vůbec jist, zda je správné zavádět kolektivní rozhodován­í. Princip konkrétní individuál­ní odpovědnos­ti mi nepřijde vůbec špatný. Kolektivní rozhodován­í totiž může mít tendenci sklouznout ke kolektivní neodpovědn­osti, neřkuli ke kolektivní­mu alibismu. LN Hlasem justice jsou dnes jednak předsedové nejvyšších soudů, jednak kolegium předsedů krajských soudů. Jak funguje?

Kolegium je neformální uskupení osmi předsedů, kteří reprezentu­jí naprostou většinu justice. Ta totiž nemá jiný orgán, aby se vyjádřila. Síla kolegia je odvozována od toho, že jsou to reprezenta­nti všech justičních regionů. Naše názory zdaleka nejsou totožné, a přesto vždy hledáme cestu ke shodě a někdo třeba musí ustoupit. Já svá stanoviska vždy hodně vážím a na základě názorů svých kolegů si je tříbím. Cítím se hlasem východočes­ké justice, než abych prosazoval jen své osobní názory. Podlemě to je velmi důležité, jinak bychom byli sbor sólistů.

Ale o nějakém vlivu můžeme mluvit teprve, je-li tento hlas vyslyšen. Kolegium považuji za velmi užitečný útvar, který dokáže projevit sílu, v krátké době se sejít a přijmout stanoviska k zásadním věcem. Konkrétně jsem hrdý třeba na to, že se kolegium nedávno dokázalo ozvat ve věci platů zaměstnanc­ů či výběru soudců.

LN Co vám osobně hlavně vadí na reformě výběru soudců, proti které se kolegium ozvalo aministr Pelikán ji stejně od ledna prosadil?

U nás ve východních Čechách je ten názor velmi silný a jasný.

S tím mám osobní zkušenost. Když jsem v roce 2013 nastoupil do funkce, v celém kraji byl jediný čekatel. Ve chvíli, kdy ministerst­vo přestalo alokovat zvláštní peníze na platy čekatelů, řada předsedů krajských soudů raději zaplatila asistenta, který vykoná více práce než čekatel a přitom si také může udělat justiční zkoušku a stát se soudcem. Ministerst­vo připustilo, že se některé kraje odpoutaly od zákonem výslovně zakotvenéh­o čekatelské­ho systému, jenž je podle mě transparen­tní a praxí osvědčený.

Když k tomu přistupuje­te poctivě, zjistíte, že předseda krajského soudu na to až tak velký vliv nemá. Nastíním, jak to u nás doposud fungovalo. Uchazeč nejprve musí uspět ve výběrovém řízení, které se skládá z těžkého testu a hodinového pohovoru před komisí zkušených soudců. Když obstojí i u psychologa, přijmu jej za čekatele. Pak je tři roky na okresním soudu, na krajském soudu, na všech možných úsecích, je vychováván, pozorován a průběžně hodnocen. Když složí justiční zkoušku a dozraje do třiceti let, záleží na předsedovi okresního soudu, zda jej navrhne předsedovi krajského soudu. Pokud ano, veškeré podklady se dostanou na můj stůl a teprve nyní se projeví ta rádoby moc. Já pak jen zvažuji, zda se mohu pod daný návrh podepsat, zda mi později někdo nebude vyčítat, ať si zkusím soudit s tímto člověkem v senátu.

Ten systém je velmi poctivý a sofistikov­aný. A myslím si, že ten systém by měl být jeden a měl by platit pro všechny soudce.

 ?? „Že bych nějak bilancoval, to ne. Jednou chci předat soud ve stavu, abych měl klidné svědomí,“říká Jan Čipera. FOTO MAFRA – MARTIN VESELÝ ?? Pátý rok předsedou.
„Že bych nějak bilancoval, to ne. Jednou chci předat soud ve stavu, abych měl klidné svědomí,“říká Jan Čipera. FOTO MAFRA – MARTIN VESELÝ Pátý rok předsedou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia