Lidové noviny

Samková triumfoval­a pro zesnulého tatínka

- ANTONÍN VAVRDA

ERZURUM/PRAHA Eva Samková se do Světového poháru ve snowboardc­rossu vrátila po zranění ramene skutečně impozantně. Česká olympijská šampionka v sobotu triumfoval­a v tureckém Erzurumu. Osmé vítězství mezi elitou ale bylo pro hrdinku ze Soči umocněno speciální okolností…

Čtyřiadvac­etiletá Samková se totiž v pátek vmístě konání Světového poháru dozvěděla, že po dlouhém boji s nádorem na mozku zemřel její otec Roman.

„ Po první jízdě, kdy byla pauza, jsem nevěděla, jestli mám jet, a říkala jsem si, že zkusím čtvrtfinál­e a uvidím,“svěřila se po závodě, kde se navíc musela vyrovnávat i s technickým­i problémy na startu, v rozhovoru pro iRozhlas.cz. „Ale když se člověk do toho dostane, tak se mu to nechce rušit. A stejně byli všichni rádi a taťka by byl rád, kdybych to jela, takže jsem ráda, že jsem vyhrála,“dodala následně.

Přiznala také, že do poslední chvíle nevěděla, jak se ke startu v Turecku postaví. To ostatně potvrdil také její kouč Marek Jelí- nek: „Dva dny jsme se rozmýšleli, zda má nastoupit, nebo se vrátit domů. Měla připraveno­u letenku a rozhodnutí bylo na ní. Po dohodě s rodinou se rozhodla zůstat. Svoji výhrou ukázala, jak obrovsky silná osobnost v ní dřímá. Skláním se před ní a věřím, že se jí dostane klidu, který teď potřebuje.“

Právě o ten závěrem Jelínek i Samková poprosili média a veřejnost. „Děkujeme, že její přání budete respektova­t, a samozřejmě vás o programu Evy a celého týmu budeme informovat,“dodal kouč české snowboardi­stky, která tentokrát slavila na stupních vítězů i bez svého tradičního knírku.

„Taťka by byl rád, kdybych to jela, takže jsem ráda, že jsem vyhrála.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia