Lidové noviny

Dakar: Macík skvěle finišoval a skončil pátý

- CÓRDOBA

Automobilo­vý jezdec Martin Prokop obsadil celkové sedmé místo ve 40. ročníku Rallye Dakar a vyrovnal v této nejprestiž­nější kategorii české maximum, které v roce 2009 vytvořil Miroslav Zapletal. Podruhé v kariéře vyhrál bývalý světový šampion v rallye Španěl Carlos Sainz.

„Musím říct, že jsem strašně šťastný, že jsme v cíli a máme to za sebou. Ve čtrnácti dnech jsme toho spoustu zažili a několikrát to vypadalo, že dál nepojedeme. Ale dotáhli jsme to až sem,“radoval se Prokop, jemuž se podařilo splnit cíl, se kterým se na start postavil, tedy umístit se v elitní desítce.

Skvělý finiš se vydařil mezi kamiony Martinu Macíkovi, jenž se posunul na pátou pozici a stejně jako Prokop překonal svůj dosud nejlepší výsledek. Kategorii kamionů vyhrál stejně jako před rokem Rus Eduard Nikolajev, který na slavné soutěži triumfoval již potřetí. „Páté místo je perfektní. Jsme šťastní, i když to na nás zatím není moc vidět, protože jsme nevyspalí, unavení, ale spokojení. Bouchli jsme si ‚šáňo‘, pogratulov­ali si s týmem. Je důležité, že stojíme v cíli, i když se občas zdál hodně vzdálený...“radoval se Macík. Druhý český automobilo­vý jezdec Tomáš Ouředníček obsadil 33. pozici.

Macháček z ambicí brzy slevil

Kategorii motocyklů ovládl jako první Rakušan v historii Matthias Walkner a prodloužil neporazite­lnost značky KTM trvající od roku 2001. Nejlepší z českých jezdců Jan Brabec obsadil 39. místo. „Já nemůžu porovnávat. Jsem tu poprvé. Ale jestli všichni říkají, že tohle byl jeden z nejtěžších Dakarů, mají asi pravdu. Byla to neskutečná jízda, kterou jsem si užíval, a jsem rád, že se mi podařilo dotáhnout ji až sem do cíle,“řekl Brabec, jenž byl s celkovým výsledkem spokojený. „Mám milion zážitků a můžu všem vzkázat, že Dakar je super. Pecková atmosféra, už rozumím, proč se sem všichni vracejí,“dodal.

Ve čtyřkolkác­h si dojel pro triumf Chilan Ignacio Casale, pětinásobn­ý vítěz Josef Macháček skončil dvanáctý. „No, není to nejlepší desítka. Klíčová byla bohužel dvouhodino­vá penalizace z první etapy. Od té doby jsem na výsledek nebyl zas tak soustředěn­ý, spíše jsem myslel na dojetí. Pocitů je hodně, pořadatel se snažil po předchozíc­h výtkách, že se z Dakaru stává automobilo­vá WRC, udělat to těžké. A podařilo se mu to,“řekl šedesátile­tý Macháček. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia