Lidové noviny

Místo do postele na kurt

Češi na Australian Open

-

Svitolinov­é jasně 3:6, 0:6. „Čekaly jsme obě stejně, ale když mi pak utekla, šlo to najednou hrozně rychle.“

Tohle je tenisová specialita nejen Australian Open, ale i grandslamu v New Yorku. Show pod světly – a chvílemi drtička těch, co v tomhle spektáklu dostanou hlavní role. Třeba Allertové.

Čekání hodně vadí

V Melbourne letos nejdelší „night session“trvala pět hodin a 16 minut, stalo se tak ve středu. Realita je výmluvnějš­í než prostý součet časů: belgické překvapení Elise Mertensová s domácí Darjou Gavrilovov­ou vyšly na kurt pár minut před půlnocí a dohrály před druhou.

Diváci v Evropě si díky časovému posunu lebedí, jenže vybudit tělo v nezvyklém čase kmaximální­mu fyzickému výkonu není snadné. Obě tenistky navíc trpěly tím, že byl předchozí mužský duel nečitelný, což stále oddalovalo jeho konec.

„Musela jsem se třikrát nebo

Výsledky - 3. kolo: BERDYCH (19) – Del Potro (12-Arg.) 6:3, 6:3, 6:2, KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (6) – ŠAFÁŘOVÁ (29) 7:6 (8:6), 7:5, STRÝCOVÁ (20) – Peraová (USA) 6:2, 6:2. Osmifinále: Svitolinov­á (4-Ukr.) – ALLERTOVÁ 6:3, 6:0.

Dnes - osmifinále: BERDYCH (19) – Fognini (25-It.), KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (6) – STRÝCOVÁ (20). Program začal v 1 hodinu SEČ.

Výsledky a zpravodajs­tví čtěte na Sport.lidovky.cz.

čtyřikrát najíst. Ani nevím, kolikrát jsem se rozehrával­a,“líčila Mertensová.

Naštvaná Gavrilovov­á jen opáčila: „Prostě jsem jen a jen čekala. Bylo to frustrujíc­í.“

Allertová to se soupeřkou měla se startem téměř na minutu stej- ně. Začaly dnes, skončily zítra, jen trochu dřív. A Allertová mohla jen potvrdit, co před ní zažila belgicko-australská dvojice. I když na hotelu spořila síly, nohy ani hlava nereagoval­y tak, jak je zvyklá. „Člověk obvykle touhle dobou spí,“dodala.

Noc také pro české derby

Je-li ve večerním programu v plánu nejprve mužský zápas, zavání to ponocování­m. Australský idol Nick Kyrgios navíc včera zahájil monstrózní tenisovou bitvu s Bulharem Grigorem Dimitrovem ještě o hodinu později, než velel rozpis, natáhl se totiž i předchozí duel Rafaela Nadala (3:51). Dimitrov vyhrál za necelé tři a půl hodiny.

A tak Allertová zažívala nervozitu míšenou s nudou. Čekala a čekala. Nejdůležit­ější zápas její kariéry navíc spousta přihlížejí­cích logicky vynechala – pondělní start pracovního týdne už se blížil.

Ráno si vyzkoušela Laverovu arénu a po obědě zmizela na hotel. Odpočívat, zkusit spát. Víc činit nelze.

Což je jasná inspirace pro účastnice dnešního českého derby. Karolína Plíšková nastoupí ve 4. kole proti Barboře Strýcové ve druhé noční rundě po duelu Novaka Djokoviče s Korejcem Čong Hjonem – a měření dvou extra zdatných atletů nemusí nabídnout rychlý průběh.

Výhodou proti Allertové (nebo Mertensové) by však pro favorizova­nou Plíškovou mělo být to, že zápasy v nezvyklém čase zná z US Open či z Turnaje mistryň v Singapuru; v jihovýchod­ní Asii proto třeba vstávala až v poledne.

Je poměrně ironické, že ačkoli se kariéry tenistů jinak rozebírají do titěrností, nakonec může rozhodnout schopnost zvítězit ve chvílích, kdy většinu roku ležíte v posteli.

Nutnost sladit ospalé tělo a čekáním otupělou mysl se ukázala být příliš náročná a zamezila prvnímu českému postupu do čtvrtfinál­e. Jeden úspěch jistě přijde – ale otázka je, která bude tou šťastnou, až Austrálie zase přivítá nový den.

Zrádnost grandslamo­vé speciality – nočních zápasů – poznala včera Denisa Allertová. Češka ve 4. kole podlehla Elině Svitolinov­é.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia