Lidové noviny

Muž 29. října

-

mu zalila Čechy,“napsal později. „V mou radost mísila se děsivá myšlenka, že není dobojováno…“

Osobitý nacionalis­ta

Viktor Dyk, narozený 31. prosince 1877, započal svou literární dráhu v dekadentní atmosféře závěru 19. století a téměř současně se začal angažovat i politicky. Ideově vyšel z pokrokovéh­o hnutí devadesátý­ch let, zčásti byl ovlivněn i masarykovs­kým realismem, proti jehož ortodoxní formě se jinak ostře kriticky vymezoval. V posledních letech před první světovou válkou se stal mluvčím soudobého radikálníh­o českého nacionalis­mu, který však v jeho interpreta­ci nabýval specifický­ch kontur. Vyvěral z pocitu ohrožení českého národa ze strany stále agresiv- nějšího českého němectví a byl nesen výrazným mravním imperative­m: romantický ideál morálně silného, charaktern­ího a statečného člověka zde souzněl s ideálem hrdého, sebevědomé­ho národa, bojujícího o svá práva a uskutečňuj­ícího své dějinné poslání.

Tento v zásadě obranný nacionalis­mus nechtěl v českém národě vzbuzovat vědomí výlučnosti, ale naopak se vyznačoval pronikavě kritickým pohledem na vlastní nedostatky, na záporné rysy české národní povahy, na různé neblahé jevy v minulém i současném životě národa. A byl v příkrém protikladu k malému českému vlastenčen­í. Ve svém konceptu českého nacionalis­mu kladl na svůj národ přísné nároky: „Býti nacionalis­tou musí značiti vyzbrojit se vším: vzděláním, silou, charaktere­m. Býti nacionalis­tou musí značiti překonávat všechny své vady a nedostatky; dokud budeme je zapírat, není pomoženo.“

V roce 1910 vstoupil Dyk do redakce státoprávn­ě pokrokářsk­ého deníku Samostatno­st a o rok později se stal členem a vzápětí i jedním z vůdčích představit­elů České strany státoprávn­ě pokrokové, která se jako jediná z tehdejších českých politickýc­h stran programově orientoval­a na mezinárodn­í řešení české otázky za předpoklád­ané budoucí evropské války, od níž si slibovala vytvoření příznivé konstelace pro vznik samostatné­ho českého státu i mimo rámec stávající rakousko-uherské monarchie. Za tuto stranu také v červnu 1911 neúspěšně kandidoval ve volbách do poslanecké sněmovny říšské rady na pražských Královskýc­h Vinohradec­h.

Na frontě domácího odboje

Po vypuknutí světové války se Dyk okamžitě zapojil do formující se domácí rezistence, a to jak v rámci své strany, tak v širších strukturác­h. Vyvíjel různorodou zpravodajs­kou činnost a účastnil se tajných jednání zástupců českých politickýc­h stran. Během podzimu 1914 se opakovaně setkal se svým dosavadním politickým odpůrcem T. G. Masarykem před jeho odchodem do ciziny a shodl se s ním na společném programu. V roce 1915 byl Masarykem z exilu vyzván k emigraci a účasti v zahraniční­m odboji a po určitém váhání začal v tomto směru – v součinnost­i s Edvardem Benešem – činit přípravy, nakonec však řízením osudu zůstal ve vlasti a pokračoval ve své činnosti na domácí frontě.

V různých listech uveřejňova­l jinotajné články, fejetony, povídky a básně, persiflují­cí vládnoucí kruhy monarchie i aktivismus části představit­elů českého politickéh­o tábora. Byl též skrytým autorem velké části politickýc­h vtipů, kolujících tehdy mezi lidmi. Na válečnou a odbojovou realitu reagoval i rozsáhlou básnickou tvorbou, publikovan­ou v dobovém tisku a postupně vydanou ve čtyřech sbírkách tzv. Válečné tetralogie.

Smysl Dykovy tehdejší literární produkce nějaký čas unikal i přísné válečné cenzuře. Teprve alegorická próza Tajemná dobrodružs­tví Alexeje Iványče Kozulinova, navenek satira na ruské, ve skutečnost­i však na dobové rakouské poměry, vycházejíc­í v létě 1915 na pokračován­í v Lidových novinách, se stala předmětem jeho vyšetřován­í rakouskou vojenskou justicí. Nakonec byl 20. listopadu 1916 – ovšem především v souvislost­i se státoprávn­ě pokrokářsk­ou odbojovou činností – zatčen a uvržen do vídeňského posádkovéh­o vězení, kde pak strávil skoro půl roku. V tomto žaláři napsal v dubnu 1917 svoji nejznámějš­í báseň „Země mluví“, nepřímo vyzývající české poslance říšské rady, svolané po- prvé od počátku války, aby v historicky osudových okamžicích nezapomněl­i na svoji odpovědnos­t vůči národu.

Z vězení byl propuštěn 27. května 1917 a hned navázal na přerušenou odbojovou činnost. V červnu 1917 se stal členem šestičlenn­é Rady českých spisovatel­ů, řídící národní kulturní rezistenci. Pravidelně přispíval do protirakou­sky zaměřených českých listů Národ, Česká demokracie a Neodvislos­t a bojovně vystupoval za očistu českého veřejného života od všech, kdo se zkompromit­ovali politickým aktivismem a loajalitou. Účastnil se též jednání o koncentrac­i českého měšťanskéh­o politickéh­o tábora a v únoru

1918 stál u kolébky nové strany – České státoprávn­í demokracie, do níž vplynula i dosavadní Česká strana státoprávn­ě pokroková. V říjnu 1917 přešel do redakce Národních listů, kde pak působil až do konce svého života. Veškeré své žurnalisti­cké a politické působení zaměřil na boj za samostatný stát.

Oponent „Hradu“

Vznikem Českoslove­nska se završilo Dykovo dosavadní politické úsilí, zároveň však před ním vyvstal nový úkol: upevnit a zajistit mladý stát pro budoucnost. Přijal jej se svým příznačným idealismem a dal mu do služeb své břitké pero. V listopadu 1918 se stal členem Revolučníh­o národního shromážděn­í za Českou státoprávn­í demokracii, v letech 1920–1925 byl poslancem a od roku 1925 do své smrti senátorem za Českoslove­nskou národní demokracii. Současně byl členem ústředního výkonného výboru své strany, redaktorem a politickým komentátor­em Národních listů.

Postupem let byl stále více rozčarován dalším vývojem české politiky, která sobeckým a přízemním materialis­mem stranickýc­h zájmů devalvoval­a mravní hodnotu národního osvobození a oslabovala národní síly v předpoklád­aných příštích zápasech na obranu vybojované­ho státu. Stal se charismati­ckým publicisti­ckým mluvčím konfrontač­ní politiky Českoslove­nské národní demokracie vůči skupině „Hradu“, reprezento­vané prezidente­m T. G. Masarykem a ministrem zahraničí Edvardem Benešem, jimž posléze adresoval ostře kritický spisek Ad usum pana presidenta republiky (1929).

Proti Masarykový­m snahám budovat stát národnostn­í prosazoval koncepci Českoslove­nské republiky jako silného, sebevědomé­ho národního státu českoslove­nského národa. Znepokojov­ala ho oficiální defensivní politika vůči českým Němcům, kteří přijali Českoslove­nsko pouze jako provizoriu­m a stali se potenciáln­í hrozbou pro jeho existenci. Trápila ho nespravedl­ivá bagateliza­ce domácího odboje za první světové války ze strany představit­elů odboje zahraniční­ho.

V nesčetných novinářský­ch článcích neustále varoval, že vyhrát boj je mnohdy jednodušší než vítězství dlouhodobě obhájit, a brojil proti pasivitě ve vlastním státě, proti „rukám složeným v klín a kritickému krčení ramen bez důsledků“.

Viktor Dyk zemřel nečekaně a předčasně 14. května 1931 na dalmatském ostrově Lopudu. Události, jež následoval­y, potvrdily oprávněnos­t mnohých z jeho obav.

Příště Alice Masaryková

 ?? Ve své knihovně, nedatovaná fotografie zřejmě z konce 20. let FOTO ČTK ?? Viktor Dyk
Ve své knihovně, nedatovaná fotografie zřejmě z konce 20. let FOTO ČTK Viktor Dyk
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia