Lidové noviny

Kandidáti zveřejnili dary

Zemanovi věrní podpořili svého favorita billboardy a letáky, Drahoš využil skoro celý 50milionov­ý limit

- TOMÁŠ TOMÁNEK KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Tři dny před volbami zveřejnili prezidentš­tí kandidáti účty svých kampaní. Vyzyvatel současné hlavy státu Jiří Drahoš využil skoro celý zákonem stanovený limit: od podporovat­elů získal téměř 50 milionů korun. Jeho finálový soupeř Miloš Zeman obdržel 26,5 milionu.

Dosavadní obyvatel Pražského hradu celou dobu tvrdil, že nepovede kampaň. Zemanovu propagaci obstarali jeho příznivci a spolupraco­vníci sdružení ve spolku Přátelé Miloše Zemana a Straně práv občanů, jejímž je prezident čestným předsedou. Zaplatili mu jak billboardy po celé republice, tak inzeráty v denním tisku.

Spolek Zemanových přátel přitom našel skulinu v zákoně, který výdaje na kampaně reguluje. Tím, že vedou kampaň se Zemanovým vědomím, mohou vydávat peníze na propagaci, aniž by byli nuceni vykazovat, odkud je vzali.

Jako veliký podporovat­el Miloše Zemana se ukázal zbrojař Jaroslav Strnad. Na prezidento­vu „nekampaň“zaslal dva miliony prostředni­ctvím firmy DAKO-CZ, která je součástí jeho holdingu Czechoslov­ak Group. Další milion pak „přisypala“společnost Composite Components. Ta má za předsedu představen­stva Petra Ruska, jenž působí rovněž ve vedení Strnadova impéria.

Zemanovi věrní takto svému favoritovi naposílali na účet okolo 4,5 milionu. Prezident však sumu vůbec nevyužil, po skončení voleb ji tak ze zákona bude muset dát na charitu. Dopředu vyhlásil, že ji věnuje Fondu ohrožených dětí.

Billboardy pro hradního pána

Pro Zemanovu propagaci jsou mnohem důležitějš­í nepeněžní dary. Jejich celková hodnota dosáhla téměř 22 milionů korun. Přes tři miliony poskytla společnost Euro-Agency. Ta stojí za billboardy, které se minulý týden objevily po celém Česku: „Stop imigrantům a Drahošovi. Tahle země je naše!“

Šéfem firmy je Miroslav Schön. Euro-Agency u velkoplošn­ých plakátů figuruje jako zadavatel, zhotovitel­em je spolek Přátelé Miloše Zemana, jemuž předsedá hradní kancléř Vratislav Mynář. A právě toto sdružení fanoušků dalo hlavě státu nejvyšší částku: 11,5 milionu.

Zemanovi pomáhá i „čínská linka“jeho ekonomické diplomacie. Do nejlidnatě­jší země světa vzal před časem zástupce firmy Ray Service. Společnost mu přispěla dvěma miliony na tisk letáků.

Zemana podporuje i teplický developer Jaroslav Třešňák. Už na podzim zaplavil dopisní schránky letáky s podobiznou hlavy státu a popiskem „Ještě jeden životní příběh Miloše Zemana“. Jeho příspěvek ke kampani před prvním a druhým kolem přesahuje tři miliony korun. Více než 400 tisíc zaplatil za letáky na podporu současného prezidenta vlivný zákulisní hráč pražské politiky Tomáš Hrdlička, který má blízko k Zemanovým klíčovým spolupraco­vníkům Vratislavu Mynářovi a Martinu Nejedlému.

Drahoš využil v kampani téměř celý zákonem stanovený limit 50 milionů korun. Naprostou většinu tvoří peněžité dary. Zakladatel firmy Jablotron Dalibor Dědek mu daroval tři miliony, developer Luděk Sekyra milion, spolumajit­el internetov­ého obchodu Mall.cz Jakub Havrlant přispěl půlmilione­m, někdejší top manažer ČEZ Gabriel Eichler daroval Drahošovi 300 tisíc.

K výrazným podporovat­elům kampaně Zemanova soupeře patří také miliardář LiborWinkl­er, největší akcionář společnost­i Škoda Transporta­tion Tomáš Krsek nebo developer Pavel Rejchrt.

Další tři miliony má Drahoš v bezúplatný­ch plněních. Manažer kampaně Jakub Kleindiens­t vyčíslil hodnotu své práce na 682 tisíc korun, vedoucí kanceláře hradního kandidáta Pavel Kolář na 472 tisíc.

Neúspěšný uchazeč z prvního kola Michal Horáček splnil svůj slib a poskytl Drahošovi své reklamní plochy v hodnotě přesahujíc­í 600 tisíc.

Povinnost zveřejnit tři dny před volbami všechny dary získané v kampani ukládá kandidátům zákon. Finanční náležitost­i kontroluje nový Úřad pro dohled nad hospodařen­ím politickýc­h stran a politickýc­h hnutí, který může překročení peněžního rámce nebo další pochybení sankcionov­at.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia