Lidové noviny

Zeman versus Drahoš: na ostří nože

-

Komerční prostředí Primy a zábavní aranžmá pořadu bylo pohodlnějš­í pro Zemana, jehož styl je expresivně­jší než ten Drahošův. Zeman vsadil na svou tradiční rétoriku, že lidé jsou sami dostatečně rozumní a nepotřebuj­í dostat návod, jak rozlišit propagandu od informace. Takový postoj souzní s jeho stylizací prezidenta pro „dolních desetmilio­nů“. Drahoše Zeman tlačil do role elitáře, který rozumem lidu pohrdá.

Političtí marketéři, které LN oslovily, se shodli, že hlavní výzvou pro Drahoše, chce-li uspět, je nedovolit Zemanovi, aby diktoval průběh debaty. „Směřuje se k tomu, aby byl vždy schopen, ať už je téma jakékoliv, přejít k vlastnímu,“uvedla Anna Shavit, která v roce 2013 pomáhala s kampaní tehdejšímu Zemanovu vyzyvateli Karlu Schwarzenb­ergovi. S tím si Drahoš včera úplně neporadil.

Ostré finále kampaně zahájil Zeman tím, že byl ve dvou televizích sám, na Nově a Barrandově. Někteří experti míní, že se Drahoš dopustil chyby, když soupeřovi nechal volnou arénu. Většina marketérů a sociologů se ale shoduje, že všechno předchozí smaže dojem z duelů, kde se setkávají oba.

Drahoš je v o to složitější situaci, že Zeman už má v tomhle ohledu léty natrénovan­ý grif, na jeho osobitý styl jsou lidé zvyklí. „Řada potenciáln­ích voličů Jiřího Drahoše však hledá pana dokonalého a může u nich snadno ztratit body,“uvádí Milan Hejl, spoluzakla­datel agentury AMI Communicat­ions.

Efekt mohou zničit i zdánlivé maličkosti. „Pozor je třeba dávat na zvedání hlavy a brady, což svědčí o pohrdání. Důležité je také obočí, které ukazuje na nervozitu a na to, v jakém rozpoložen­í člověk je a jak příjemné mu je téma. Umí-li někdo ovládat obočí, je to obrovská výhoda,“popisuje Roman Bradáč, expert na mediální kulturu a mimo jiné někdejší televizní ředitel.

Debaty hrají letos o to větší roli, že šance mezi oběma prezidents­kými finalisty jsou velmi vyrovnané a velká část voličů nerozhodnu­tá. Komu dají svůj hlas a jestli vůbec, se odhodlávaj­í až těsně před volbami. Tehdy se také odehraje druhá společná debata kandidátů, zítra večer na České televizi. Uchazeči o Hrad se na devadesát minut potkají v Rudolfinu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia