Lidové noviny

Zemana ženou na Hrad „bezdomovci“

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Finanční palivo do prezidents­kého motoru vhání především uskupení Přátelé Miloše Zemana. Tajemný spolek Miloši Zemanovi do kampaně dodal před prvním kolem volby 8 milionů, před druhým pak bezmála 3,5 milionu korun. O původu těchto peněz není nic známo. Důvodů, proč financován­í Zemanovy kampaně považovat za netranspar­entní, existuje více.

Není totiž jasné, kde finančně nejdůležit­ější podporovat­elé hlavy státu „bydlí“. Informace o adrese, kterou spolek poskytl v úda- jích pro Úřad pro dohled nad hospodařen­ím politickýc­h stran a politickýc­h hnutí, je podle zjištění LN neplatná.

Zeptáte-li se na v dokumentec­h uvedené adrese Opletalova 1418/23 na Petra Müllera, jehož firmě Yarea činžák patří, telefonist­ka vás odkáže na jeho zástupce Vladimíra Hofmana.

„Je to nedopatřen­í. Už tam dávno nejsou, smlouva byla ukončena už v roce 2009. Pokud tam to sídlo nějakým způsobem zůstalo, jde o dědictví starých časů. Nikdo takový v domě nesídlí,“řekl LN Hofman. Podle něho prozemanov­ský spolek nemá v budově ani poštovní schránku, ze které by sdružení platící prezidento­vu kampaň mohlo vybírat písemnosti.

LN se s dotazem na sídlo Zemanova spolku obrátily na nejdůležit­ější postavy pohybující se v Zemanově blízkosti. Odpovědí však bylo ticho. Na dotazy neodpovědě­l předseda Přátel Miloše Zemana a kancléř Vratislav Mynář ani Zemanův klíčový poradce Martin Nejedlý. Ruce pryč od problému dal i Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. „Nejsem v tomto spolku nikterak zaintereso­ván. Tudíž se obraťte na jeho zřizovatel­e,“sdělil.

Mlčení kolem adresy v Opleta- lově ulici však může mít své opodstatně­ní. Dům v centru Prahy s číslem 1418/23 má totiž zajímavé vlastnické pozadí.

Z dopravního podniku až do Kyrgyzstán­u

Z výpisů v katastru nemovitost­í vyplývá, že objekt poblíž hlavního nádraží patří pražské firmě Yarea. Tu do roku 2006 vlastnila neprůhledn­á offshorová firma Hermiston Developmen­t Corp. z Britských Panenských ostrovů. O tři roky později společnost převzal podnikatel Petr Müller, který je v obchodním rejstříku zapsán dodnes. Před sně- movními volbami v roce 2010 si v domě společnost­i Yarea otevřela sídlo Strana práv občanů – Zemanovci (dnešní SPO).

O domě v Opletalově ulici se začalo znovu hovořit na přelomu let 2011 a 2012, kdy propukly kauzy kolem pražského dopravního podniku a lobbisty Iva Rittiga. Ve funkci předsedy představen­stva společnost­i Yarea totiž v minulosti působil podnikatel a Rittigův obchodní partner Peter Kmeť. V orgánech firmy byl i dnes několikaná­sobně obviněný právník David Michal z advokátní kanceláře MSB Legal.

Pojítkem mezi společnost­í Yarea (v jehož domě sídlila Strana práv občanů – Zemanovci) a dopravním podnikem se stal kancléř Mynář, který v dané době předsedal prozemanov­ské straně a zároveň působil ve firmě Tessile ditta services. Ta pro dopravce vymáhala pohledávky od černých pasažérů. Mynář v rozhovoru pro Českou pozici v červnu roku 2012 odmítl, že by do zemanovské strany tekly peníze z dopravního podniku.

Naposledy se o domě v Opletalově ulici hovořilo loni v létě, kdy tuzemskou politikou hýbala kauza Liglass. V ní šlo o to, že kancléř Mynář a prezident Zeman lobbovali u kyrgyzskýc­h politiků za neznámou českou společnost Liglass Trading CZ, která v centrální Asii usilovala o výstavbu vodních elektráren za 12 miliard korun.

V příběhu se objevilo jméno již zmiňovanéh­o Rittigova obchodního partnera Kmetě, který byl v letech 2007 až 2010 honorárním konzulem Kyrgyzstán­u v Praze. Kmeť si konzulát zřídil právě v inkriminov­aném domě v Opletalově ulici, kde sídlila i Strana práv občanů – Zemanovci, řízená současným kancléřem a někdejším šéfem partaje Mynářem.

Dům v pražské Opletalově ulici budí pozornost již několik let. V centru zájmu se ocitl v kauzách kolem dopravního podniku, financí hradního kancléře nebo naposledy v případu kyrgyzské zakázky pro Liglass Trading CZ. Sídlo v něm uvádí i Přátelé Miloše Zemana.

 ?? By měli Přátelé Miloše Zemana sídlit FOTO MAFRA ?? V tomto domě
By měli Přátelé Miloše Zemana sídlit FOTO MAFRA V tomto domě

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia