Lidové noviny

Volba prezidenta dělí členy ANO

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Předseda hnutí ANO Andrej Babiš o sobě říká, že je nezkušený politik. Jednu věc se ale od mnohem zkušenější­ho politika, jakým je Miloš Zeman, naučil. Změnit názor, když je třeba.

Když Babiš před 14 dny vystoupil před prvním kolem prezidents­kých voleb na podporu současného prezidenta, uvedl projev slovy: „Chtěl bych hlavně říci, že je to vyjádření za Andreje Babiše, ne hnutí. Neapeluji na naše voliče, jeden a půl milionu lidí, co nás volili, mají svoji hlavu.“V pondělí se to změnilo. Vedení ANO před druhým kolem rovnou svoje voliče vybídlo. „Prosíme naše voliče a sympatizan­ty, aby dali Miloši Zemanovi svůj hlas,“tlumočil rozhodnutí první místopředs­eda hnutí Jaroslav Faltýnek.

Stranická podpora jednoho z kandidátů v hnutí zarezonova­la. V jednom případě vyústila i v krajní řešení – ANO opustil europoslan­ec Petr Ježek. „Doporučení výboru hnutí volit v prezidents­ké volbě Miloše Zemana představuj­e v mých očích nenapravit­elnou škodu,“napsal Ježek ve svém dopise pro vedení.

Volba prezidenta byla doposud nejkřiklav­ějším příkladem názorových odchylek v hnutí, zejména pak na trase Brusel–Praha. Europoslan­ci hnutí ANO se netají kritikou současné hlavy státu. Není to jen Ježek, ale například i Dita Charanzová, která byla nedávno serverem Politico zařazená mezi dvacítku nejvlivněj­ších žen v EU. Proti Zemanovi se vyjádřila i další europoslan­kyně za ANO Martina Dlabajová. „Důvody Petra Ježka k odchodu z naší malé delegace respektuji a částečně s nimi souhlasím, zejména pokud jde o podporu stávajícím­u prezidento­vi,“sdělila LN Dlabajová. Ke stejnému kroku jako Ježek se uchýlit nechce. Poslanecký mandát hodlá dokončit za hnutí ANO, zejména pro názorovou shodu, že Česko musí být v EU aktivnější.

Ježek včera ve svém prohlášení naznačil, že podpora pro Zemana je jen špičkou ledovce a k odchodu ho vedlo i celkové směřování hnutí v poslední době. „Hnutí ANO ušlo dlouhou cestu a zaznamenal­o na ní velké volební úspěchy. Ale je to jiné hnutí a hraje jinou roli než dřív. V důsledku toho se s názory vedení hnutí ANO na zásadní politické otázky rozcházím, počínaje představou o předpoklad­ech pro funkci premiéra přes vztah k extremistů­m a komunistům až po Miloše Zemana jako prezidenta republiky,“napsal Ježek s tím, že se s ANO spojil ve chvíli, kdy mu průzkumy přisuzoval­y jeden a půl procenta volebních preferencí.

Vedenímu to ještě včera oplatilo. „My jsme rádi, že opouští naše hnutí, byli bychom rádi, kdyby odevzdal i mandát europoslan­ce, který získal a pobírá za něj měsíčně nějakých půl milionu korun,“vzkázal Ježkovi Faltýnek.

Ježek je již druhým europoslan­cem, který se s hnutím ANO rozešel. Prvním byl loni na podzim Pavel Telička, který je místopředs­edou Evropského parlamentu. I on mluvil o názorovém rozchodu. Zmínil také, že je pro něj nepředstav­itelné, aby ANO podpořilo Zemana.

Vedení ANO podpořilo do druhého kola Miloše Zemana. Hnutí kvůli tomu opustil další europoslan­ec, jiní členové jsou rozladěni.

Řeším to sám se sebou

Volba prezidenta rozdělila hnutí ANO také na domácí scéně. S pondělním rozhodnutí­m celostátní­ho výboru nesouzní třeba ostravský primátor Tomáš Macura. „Nezbývá mi než to vzít na vědomí a svoje další kroky zvažuji. Na jednání jsem svůj názor vyjádřil, většinový názor byl holt jiný; jak se k tomu teď postavím já, je věc, kterou momentálně řeším sám se sebou,“řekl LN Macura. Konkrétněj­ší být zatím nechtěl.

Podporu Zemanovu protikandi­dátovi Jiřímu Drahošovi vyjádřil již dříve brněnský primátor a místopředs­eda hnutí Petr Vokřál. „Respektuji to, na svém názoru ale nic neměním,“sdělil Vokřál. Pro změnu na Hradě se vyjádřil i poslanec Martin Kolovratní­k.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia