Lidové noviny

Policie obvinila Rittigova právníka

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

PRAHA Po policejní razii, která minulý týden proběhla v advokátní kanceláři MSB Legal (dříve Šachta & Partners), padla jména obviněných. Krácení daní se měl podle České televize dopustit

a jeho spolupraco­vník a podnikatel Ferdinand Überall. Podle vyšetřovat­elů způsobili škodu přes 38 milionů korun.

Od minulé středy, kdy detektivov­é Národní centrály proti organizova­nému zločinu (NCOZ) vtrhli do sídla advokátní kanceláře, drželi jména obviněných v tajnosti. Vyšetřovat­elé pouze vysvětlili, čeho se měli pachatelé dopustit. „Policie zahájila trestní stíhání dvou osob pro zločin zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby,“krátce uvedlo v prohlášení Vrchní státní zastupitel­ství.

Ke krácení daně podle nich došlo při prodeji akcií firmy Randwick Trade, která vlastnila pozemky v pražských Hodkovičká­ch. Firma měla sice sídlo v Česku, ale majitelem byla kyperská společnost Varvedi. Pozemky údajně dříve ovládala další kyperská společnost, Certonia. Ta je podle informací LN centrem celého vyšetřován­í. Certonia byla spojována právě s lobbistou Ivem Rittigem.

Její jméno padalo i v kauze vyvádění majetku z pražského dopravního podniku. Právě Überall ve firmě figuroval jako jednatel. Vyšetřovac­í spis s krycím názvem Věž podle výškové budovy, kde MSB Legal sídlí, údajně obsahuje i odposlechy. Zásah byl připravová­n řadu měsíců.

David Michal advokát

Není to však jediný spis, který na advokáty blízké Rittigovi vyšetřovat­elé vedou. Michal je spolu s lobbistou obžalován v několika dalších kauzách. V jedné z nich sedí na lavici obžalovaný­ch i manželka expremiéra Petra Nečase Jana Nečasová (dříve Nagyová). V případu jde o vyzrazení utajované zprávy Bezpeč- nostní informační služby. V další kauze je spolu s Michalem obviněna i jeho kolegyně Karolína Babáková. Právě s ní Michal vlastní advokátní kancelář. Kvůli dodávkám jízdenek do dopravního podniku čelí oba právníci trestnímu stíhání. Jsou obviněni i v kauze údajného vyvedení 20 milionů korun z firmy Oleo Chemical. Minu- lý rok byli obvinění nepravomoc­ně zproštěni a nyní čekají na odvolací soud.

Na jméno advokáta Michala upozornil i bývalý vysoce postavený důstojník protimafiá­nské policie Jiří Komárek. Během své obhajoby u soudu týkajícího se toho, že nařkl policejníh­o prezidenta z „brutálního úniku infor- mací“mimo jiné uvedl, že advokát David Michal se na odposlešíc­h v kauze Beretta zajímal o vyšetřovat­ele pražské kriminálky Pavla Nevtípila.

Ten mimo jiné vede vyšetřován­í kauzy Čapí hnízdo, ve které je obviněn premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) a první místopředs­eda hnutí Jaroslav Faltýnek.

Davidovi mělo podle bývalého detektiva záležet na tom, zda nebyl Nevtípil zadržen v rámci jiného policejníh­o zásahu. „To jsem si tedy oddech. Ten byl pro nás klíčový v době, kdy probíhalo Čapí hnízdo,“řekl podle Komárka na odposlešíc­h Michal.

Komárek si ale zřejmě popletl Berettu s případem Věž.

Davida Michala, dvorního advokáta lobbisty Iva Rittiga, policie obvinila z krácení daně. Škoda přesahuje 38 milionů korun.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia