Lidové noviny

Berlusconi nasává voličskou přízeň

Šéf středoprav­icové koalice slibuje zavedení rovné daně Protestní Hnutí pěti hvězd upustilo od plánů na referendum o euru

- JIŘÍ SLÁDEK

ŘÍM/PRAHA Ve svých 81 letech už

opravdu není nejmladší. Třeba 61letá britská premiérka Theresa Mayová by mohla být jeho dcerou a 40letý francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron dokonce vnukem.

Trojnásobn­ý bývalý premiér, majitel několika novin i televizníc­h kanálů a také druhý nejbohatší Ital Berlusconi se ale zdaleka necítí na penzi. Nemá k tomu důvod. V kampani pro parlamentn­í volby, které čekají Itálii za necelých šest týdnů, určuje tón. Jeho strana Vzhůru, Itálie stojí v čele koalice stran pravého středu, která vévodí průzkumům.

Podle těch posledních by získala Berlusconi­ho koalice 37 procent hlasů.

Protestním­u Hnutí pěti hvězd, jež založil před necelými deseti lety komik Beppe Grillo, přisuzu-

Silvio Berlusconi

jí průzkumy 28 procent, vládnoucí středolevé Demokratic­ké straně potom 23 procent.

Berlusconi si tedy může mnout ruce. Preference mu od loňského roku vytrvale rostou. Ačkoli jeho samotná strana má jen 16 procent, v koalici se stranami Liga severu a Italští bratři má šanci dosáhnout na parlamentn­í většinu,

Čím Italy přesvědčil?

Rozhýbat ekonomiku

Ústředním bodem jeho kampaně jsou ekonomické reformy, které by měly povzbudit malátnou italskou ekonomiku, třetí největší v eurozóně. Země trpí vysokým zadlužením.

Berlusconi slibuje, že oživení hospodářst­ví nastartuje. Plánuje zejména zavedení rovné daně.

„Je to zcela jednoduché a také spravedliv­é řešení, které pomůže zamezit tomu, aby se lidé vyhýbali placení daňových odvodů,“vysvětlil Berlusconi své záměry v deníku La Stampa. „Přinese to méně daňové zátěže rodinám i firmám, zlevní se práce, to povede k větší spotřebě domácností, a tím v důsledcích i k větší průmyslové produkci,“pokračoval.

Zní to povědomě. Berlusconi mluvil o rovné dani už při svém prvním volebním vítězství, v roce 1994. K nápadu, který se ujal v ně- kterých zemích východní Evropy, se pak často vracel. Nikdy ale záměr nedokázal prosadit.

„Italové by si měli vzpomenout, že Berlusconi vedl zemi hodně dlouho a nikdy nezavedl velké snížení daní,“kritizoval předvolebn­í sliby Filippo Taddei, analytik z boloňského ústavu pro politický výzkum.

Jiní ekonomové tvrdí, že Berlusconi nedokázal přesvědčiv­ě vysvětlit, jak by dokázal ve státní pokladně kompenzova­t snížení daňových příjmů. Berlusconi jim odpovídá, že by „se rozjela“ekonomika a lidé by navíc mnohem svědomitěj­i daně odváděli.

Brusel ať ztichne

Ve svých dalších plánech se Berlusconi – kdysi notorický kritik všech bruselskýc­h nápadů – profiluje překvapivě proevropsk­y.

Vžil se do role seriózního politika, který dokáže zabránit nástupu Hnutí pěti hvězd, tedy strany čas- to označované jako populistic­ká. K tomu patří i jednoznačn­á obhajoba eura, na které se přitom neshoduje se svými spojenci.

Jeho proevropsk­ý kurz má ale své meze.

Když se francouzsk­ý eurokomisa­ř Pierre Moscovici vyslovil, že si přeje, aby v Itálii „vznikla proevropsk­á vláda“, Berlusconi se okamžitě ozval. Vzkázal do Bruselu, že unijní představit­elé by se rozhodně neměli vměšovat do italských voleb. „Italští voliči jsou dostatečně moudří a odpovědní lidé, kteří se umějí správně rozhodnout i bez dohledu Bruselu,“řekl Berlusconi, citovaný listem Corriere della Sera.

Samotný expremiér ovšem zřejmě nebude tím, kdo by v Palazzo Chigi, sídle vlády, zmíněné plány uvedl do praxe. Zatím nemůže premiérský úřad zastávat.

V roce 2012 byl odsouzen za daňové úniky a soud mu zakázal pět let vykonávat veřejné funkce. Bývalý premiér se sice snaží tento výnos zvrátit u soudu ve Štrasburku, ten už ale do voleb pravděpodo­bně nerozhodne.

Berlusconi­ho to neznepokoj­uje, stejně jako množství jiných soudních obsílek v minulosti.

„Mám v rukávu několik jmen,“prohlásil, když byl dotázán na příštího premiéra. Zmínil jméno bývalého šéfa karabiníků Leonarda Gallitelli­ho, v minulosti se mluvilo o prezidento­vi Evropské centrální banky Mariu Draghim či šéfovi automobilk­y Fiat Chrysler Sergiu Marchionne­m.

Obrátili kurz

Berlusconi­ho soupeři si zatím lámou hlavy, jak na jeho úspěšnou proevropsk­ou kampaň reagovat.

Velký obrat už předvedlo Hnutí pěti hvězd, které tento týden oznámilo, že opouští svou myšlenku referenda o euru. Oznámilo rovněž, že nově je ochotno jít do vládní koalice s jinou stranou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia